Sobota 12. června. Svátek má Antonie.

Akciové indexy dnes bez větších změn

Investice 02.06.2016 | 16:50 0 Komentářů

Západoevropské burzy dnes stagnují poté, co zasedání ECB podle očekávání nepřineslo změnu v nastavení měnové politiky. Mezi poražené patří akcie energetických firem. Klesá totiž cena ropy, protože země OPEC se opět nedohodly na omezení produkce. Přes 5 % naopak přidávají akcie rakouské ocelárny Voestalpine v reakci na lepší než očekávané kvartální výsledky hospodaření.

Americké akciové indexy zatím mírně klesají. Zveřejněné údaje z trhu práce dnes žádné velké překvapení nepřinesly a investoři tak vyčkávají na zítřejší úplnou statistiku za květen. Stejně jako v Evropě se i ve Spojených státech negativně projevuje pokles cen ropy, když přes procento odepisují energetické firmy Exxon Mobil nebo Chevron. Již čtvrtý den v řadě oslabují akcie Apple, kterým dnes neprospělo snížení cílové ceny investiční bankou Goldman Sachs.

Pražská burza v závěru seance přišla prakticky o všechny dopolední zisky. Z velkých emisí vzrostly o necelé procento akcie pojišťovny VIG, což ale korigoval 0,8% pokles akcií telekomunikační firmy O2. Největší ztrátu zaznamenala navzdory absenci nových zpráv mediální CME (-4,3 %), o 2,4 % naopak posílily akcie sázkové společnosti Fortuna.

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik Komerční banky