CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Zpráva o inflaci: ČNB letos zvýší úrokové sazby ještě dvakrát

 

Česká národní banka vydala Zprávu o inflaci III/2018. V ní mimo jiné předpovídá, že v roce 2019 bude inflace stále nad dvěma procenty. Bedlivě sledované úrokové sazby pak ČNB letos pravděpodobně zvýší ještě dvakrát, a to v září a pak v posledním čtvrtletí letošního roku.

Loading



 

Podle prognózy ČNB bude kurz koruny po dočasném oslabení posilovat. „Kurz koruny se po dočasném oslabení vrátí k posilujícímu trendu. Prognóza kurzu pro třetí čtvrtletí 2018 na hodnotě 25,8 CZK/EUR zohledňuje změnu sentimentu na devizových trzích a odliv krátkodobého kapitálu z rozvíjejících se trhů do aktiv, která investoři vnímají jako méně riziková. Prognóza přitom předpokládá, že uvedený globální vliv bude částečně přetrvávat i v následujících dvou čtvrtletích,“ uvádí ve své zprávě ČNB.

Inflace bude stále nad 2 %

Do poloviny roku 2019 se bude inflace nacházet nad dvouprocentním cílem. Během následujícího roku se bude inflace pohybovat na podobné úrovni. Zmírní se totiž domácí nákladové tlaky, na druhou stranu se však obnoví kladný příspěvek dovozních cen vlivem patrného zpomalení posilování kurzu koruny.

Většina bankovní rady se domnívá, že příběh české ekonomiky se s novou prognózou nezměnil, i když některá čísla byla výrazně přehodnocena, zatímco menší část bankovní rady vnímá kvalitativní změnu v prognóze, která nyní ukazuje silnější domácí inflační tlaky. Tato menšina tak podle nás bude prosazovat rychlejší utahování měnové politiky,okomentoval zprávu ČNB Viktor Zeisel z Komerční banky.

Graf: Složky inflace. Růst cen potravin a jádrová inflace se budou pohybovat poblíž 2 %, růst cen pohonných hmot bude dvouciferný jen dočasně

Zdroj : ČNB, Zpráva o inflaci III/2018

REKLAMA

Sazby se zvýší ještě dvakrát

Česká národní banka naposledy zvýšila úrokové sazby v srpnu. Podle aktuální Zprávy o inflaci nás letos čeká ještě dvojí zvýšení úrokových sazeb, a to v září a ke konci roku. „Náš výhled předpokládá pouze jedno zvýšení do konce roku. Očekáváme totiž, že část utažení měnových podmínek zajistí posilující koruna. Nicméně v současnost vidíme rizika, že koruna bude posilovat pomaleji,“ uvádí Zeisel.

ECB ukončí nákup aktiv

Světová ekonomika stále roste a zpomalení by mělo nastat až v roce 2020. Ale v eurozóně se očekává dílčí ochlazení ekonomického růstu již letos, a to i přes aktuální oslabení eura. „Toto oslabení kurzu spolu se zřetelně vyššími cenami energií posouvá vzhůru výhled růstu výrobních i spotřebitelských cen. V následujících dvou letech se bude inflace pohybovat těsně pod 2 %. To umožní ECB na konci letošního roku ukončit program nákupu aktiv,“ uvádí ČNB.

ECB podle svého vyjádření bude zvyšovat úrokové sazby až s poměrně značným odstupem. Sazba 3M EURIBOR by tak měla zůstat záporná až do začátku roku 2020.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *