CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Redakce

Foto: Pixabay

26. 04. 2023

0 komentářů

Zničila inflace investování do “meme průmyslu” nadobro?

 

V roce 2021, kdy byla obloha nejjasnější, jsme byli svědky přílivu meme investičních trendů, které připravily půdu pro rychlý růst hodnoty akcií, jako jsou GameStop a AMC, a také kryptoměn, jako je Dogecoin. Jakmile ekonomické protivětry zesílily, akcie memů byly první, které ztratily svou hodnotu. Je nyní, s novou generací investorů poznamenaných poklesy trhů, éra meme investování definitivně u konce?

Loading



 

Internetový meme jako investice?

Nejprve je nutno si objasnit, co může být taková investice do memu?. Meme investice jsou akcie, kryptoměny nebo jiná aktiva, která se stala populárními na platformách sociálních médií a online fórech. Tyto investice se často řídí spíše sociálním trendem a sentimentem než fundamentální analýzou. V důsledku toho mohou zažívat značnou volatilitu.

Inflace je naproti tomu trvalý růst obecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice v průběhu času. Když inflace roste, hodnota peněz se snižuje, což znamená, že investoři si za stejné množství peněz mohou koupit méně zboží a služeb. To může mít značný dopad na finanční trhy, včetně meme aktiv.

Aktiva spojována nebo založena na internetových memech, vtipech, nejsou podložena žádným skutečným využitím a jejich hodnota tedy není jasně stanovena, a jak již bylo zmíněno, je velmi volatilní.

Maxim Manturov, vedoucí investičního poradenství ve společnosti Freedom Finance Europe, říká, že: „Je však těžké říci, jestli to znamená konec trendu meme akcií. Meme akcie jsou vysoce rizikové, vysoce volatilní a podléhají rychlým cenovým výkyvům založeným spíše na trendech a sentimentu sociálních médií než na fundamentální analýze podkladových společností. Nedávný pokles trhu znehodnotil mnoho těchto akcií, což může některé investory odradit od další účasti na tomto trendu. Je však důležité poznamenat, že meme investování je populárním fenoménem mezi mladší generací investorů, kteří vyrostli na sociálních médiích a mohou mít jiné investiční preference a úroveň tolerance k riziku než starší generace. Tento trend se tak může nadále vyvíjet a přizpůsobovat v reakci na měnící se podmínky na trhu a náladu investorů. Stojí také za zmínku, že meme investování je jen jedním z aspektů širšího trendu, kdy drobní investoři přebírají aktivnější roli na akciovém trhu, což jim usnadňují bezplatné obchodní aplikace a online fóra.“

Pokud dáváte přednost nákupu akcií před meme investicemi, je důležité si udělat podrobný průzkum, jak nakupovat akcie a jak spravovat své investiční portfolio a nedělat unáhlená rozhodnutí.

REKLAMA

Dogecoin

Dogecoin, který vznikl jako kryptoměna inspirovaná memy, zažil na začátku tohoto roku prudký nárůst popularity díky trendu na sociálních sítích a podpoře celebrit. Nedávný prudký nárůst inflace však způsobil, že hodnota Dogecoinu výrazně kolísá. Inflace totiž může vést ke snížení hodnoty fiat měn, což zase může vést ke zvýšení poptávky po kryptoměnách, jako je Dogecoin. Inflace však může vést také ke zvýšené volatilitě a kolísání cen na trhu s kryptoměnami, což může ztížit předvídání budoucí hodnoty Dogecoinu.

Dogecoin – Objem mincí

Bitcoin, stejně jako mnoho dalších alternativních měn, má pevný limit na počet krypto mincí, který povolí. Dogecoin postupuje opačně, umožňuje zvyšující se nabídku, ale každý rok v ustáleném absolutním počtu.

Například v roce 2040 už nebude možné těžit žádné další Bitcoiny. V důsledku to bude podporovat nadměrné hromadění nabídky Bitcoinů. To bude tlačit cenu Bitcoinu nahoru, ale sníží skutečný objem obchodování s Bitcoiny (tj. deflaci dostupného objemu).

Na druhou stranu tím, že se povolí pět miliard Dogecoinů ročně, aby se nabídka Dogecoinů zvyšovala do nekonečna, nabídka poroste, ale nakonec dosáhne praktického limitu. Proto můžeme vypočítat míru inflace měny v čase.

Dogecoin – Budoucnost

Každý ví, že Dogecoin vznikl jako vtip dvou programátorů. Byl však navržen tak, aby se dal používat jako skutečná měna s charakteristikou ustáleného růstu nabídky.

REKLAMA

Investoři, kteří jsou tak nakloněni nákupu kryptoměn, nemohou tuto alt měnu ignorovat, a to z prostého důvodu, že se liší od téměř všech ostatních. Její inflační, nikoli deflační rysy nabídky, jí dávají takříkajíc náskok ve vesmíru kryptoměn.

Shiba Inu

Shiba Inu je relativně nová meme kryptoměna, která byla spuštěna v srpnu 2020 jako token ERC-20 na blockchainu Ethereum. Jedná se o decentralizovanou kryptoměnu, která funguje v síti peer-to-peer a je navržena jako projekt zaměřený na komunitu.

Token Shiba Inu je pojmenován podle psího plemene Shiba Inu, což je stejné plemeno, které inspirovalo vznik Dogecoinu. Shiba Inu si v kryptoměnové komunitě získal značnou pozornost díky své nízké ceně a vysoké nabídce, což z něj pro některé investory činí atraktivní investiční příležitost. Stejně jako každá kryptoměna však i investice do Shiba Inu s sebou nese značná rizika a potenciál volatility. Před investicí do Shiba Inu nebo jakékoli jiné kryptoměny by investoři měli provést důkladný průzkum a analýzu.

Autor: Dmytro Spilka, finanční a technický spisovatel

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *