CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 01. 2024

0 komentářů

Zlato bylo na historicky nejvyšší ceně. Jak aktuálně reagovat?

 

Fanoušci drahých kovů dne 3. prosince 2023 oslavili novou rekordní hodnotu ceny zlata, kdy se po dobu 8 hodin dostala nad rekord minulý ze dne 7. srpna 2020. Cena zasáhla hranici 2118 USD za unci. Vlnu pozitivity však střídají otázky: Je vhodná doba na prodej? Jak aktuálně přistupovat k investicím do zlata, a jakým směrem se drahý kov vydá?

Loading



 

Specifické vlastnosti zlata

Zlato se chová cyklicky, o tom snad není pochyb. Rekordy láme v dobách, kdy je svět sužován nejrůznějšími krizemi, jakou byla například pandemie covid 19 či ukrajinský konflikt. Ale v dobách ekonomické stability a “jistoty” se kapitál ze zlata přelévá do ostatních trhů, které naopak v krizích trpěly.

Příčina prolomení rekordu

Poptávka po bezpečném přístavu vzrostla při rozdmýchání války na Ukrajině a olej do ohně přilil i ozbrojený konflikt v Izraeli. Mimo geopolitickou situaci se zvýšila poptávka po zlatě i v Asii ze strany centrálních bank. Česká republika se díky nákupu 1,5 tuny zlata dostala na 66. místo v objemu zlatých rezerv (13,5 tuny). Ke zlaté horečce se připojila i Čína, Indie, Turecko a další země.

Růst ceny nejspíš skončí

Z dat lze odvodit, že tím nejhorším si svět již prošel a s největší pravděpodobností se začne blýskat na lepší časy. Restriktivní politika FEDu přiškrtila příliv kapitálu zvýšením úrokových sazeb a ty se poté pohybovaly v pásmu 5,25–5,00 %, čemuž by dle vyjádření člena FEDu Christophera Wallera měl být pomalu konec. Pokud by tedy roku 2024 v globální ekonomice převládala pozitivita, akcie a dluhopisy by měly kapitál ze zlata vysát.

Přístup k investicím

Pokud již z minulosti zainvestováno máte, může být vhodná chvíle odprodat alespoň část svých pozic, čímž uvolníte kapitál pro jiné investiční instrumenty, kterým se bude dařit při snížení úrokových sazeb. V případě, že zainvestováno do zlata nemáte, ale chtěli byste začít, rozhodně není dobrá chvíle investovat jednorázově. Riziko volatility je neúprosné a může se stát, že vaše pozice bude ve ztrátě i několik let.

REKLAMA

V aktuálním případě je mnohem více prozíravější investovat pravidelně po menších částkách tak, aby se cena průběžně průměrovala. Díky strategii DCA vám nebude vadit, že cena zlata klesá, ale naopak budete nakupovat za nižší ceny.

V jaké formě lze nakupovat zlato

V zásadě existují dva způsoby, kterými lze do zlata investovat. První možností jsou zlaté slitky, které však nemají vysokou likviditu a častokrát je pohodlnější odprodat je u společnosti, u které bylo nakoupeno. Problém je, že jsou zde nižší výkupní ceny a kvůli tomu může dojít i k 10% rozdílu mezi nákupem a prodejem.

Druhá alternativa je nakupovat zlato na burze. Investor zlato nevlastní fyzicky, ale na investičním účtu, kde je vysoká likvidita a je možné jej prodat v rámci sekund. Nákupní a prodejní cena má nízké spready, což se odrazí na vyšším zhodnocení.

Protože cena zlata překonala své hisorické maximum (ATH), investoři by měli zpozornět. Rozhodně není vhodné naskakovat do rozjetého vlaku s celým svým kapitálem ve chvíli, kdy je investiční instrument na nejvyšších cenách za celou svou existenci. Stejně jako u jiných investic platí, že je nutné znát důvod investice a zároveň nastavit investiční plán tak, aby byl v souladu s očekáváním a požadavky.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *