CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Živnostníků je v ČR zhruba 40 %. Sníží jejich počet vyšší pokuty za švarcsystém?

 


 

Před nedávnem poslanci schválili novelu zákona o zaměstnanosti, kde se mimo jiné píše o zákazu nelegální práce pro zaměstnavatele na tzv. švarcsystém. Zpřísňují se i pokuty, které může dostat jak zaměstnavatel, tak i „zaměstnanec“. Novela má totiž také zjednodušit prokazování švarcsystému a jeho kontrolu.

Pokud kontrola zjistí, že zaměstnavatel využívá tohoto systému, hrozí mu pokuta až do výše 10 milionů korun a pracovníkovi maximálně 100 tisíc korun.

Od nového roku bude možné postihnout každý výkon závislé práce mimo pracovněprávní vztah, tzn. i případy švarcsystému. Za závislou práci bude považována činnost, která bude vykonávána osobně zaměstnancem, ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, jménem zaměstnavatele a podle jeho pokynů. Za stávající situace je švarcsystém obtížně prokazatelný, novela tak má za cíl usnadnit jak jeho kontrolu, tak i postih,“ vysvětluje Vojtěch Katzer z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners.

Živnostníci jsou stabilizátory české ekonomiky

Podle Aleše Pospíšila, výkonného ředitele pro odbor segmentů Poštovní spořitelny, lze živnostníky považovat za „stabilizátory“ české ekonomiky. Počet registrovaných živnostníků se totiž nesnížil ani v době ekonomické krize, takže podnikatelé dál nakupovali, utráceli a využívali služeb. Tím pádem má stabilní počet živnostníků pozitivní dopad na ekonomiku.

Švarcsystém není legální ani teď, ale špatně se prokazuje. Tento systém v podstatě zakazuje § 2 zákoníku práce, kde se o takovém zaměstnání hovoří jako o závislé práci.

Počet lidí, kteří využívají švarcsystému, se nedá spočítat. Každopádně, i když je zakázaný, tak nadále přežívá, díky daňové optimalizaci větších firem a leckdy i vyššího finančního ohodnocení „zaměstnance.“

Živnostníků bude pravděpodobně po novém roce ubývat. „V situaci, kdy od nového roku dojde k výslovnému zákonnému zákazu švarcsystému, a za současného zvýšení peněžních pokut za jeho provozování a i předpokládaného navýšení rozsahu kontrol, lze očekávat snížení počtu zaměstnavatelů a živnostníků, kteří tento způsob výkonu práce využívají ,“ uvádí Katzer.

Co je závislá práce

Za závislou práci, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, se považuje výlučně osobní výkon práce zaměstnance pro zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele, jeho jménem, za mzdu, plat nebo odměnu za práci, v pracovní době nebo jinak stanovené nebo dohodnuté době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě, na náklady zaměstnavatele a na jeho odpovědnost.

Zdroj: 262/2006, zákoník práce § 2

Kontrol bude přibývat

Ministerstvo práce a sociálních věcí má na švarcsystém spadeno již nyní a na příští rok plánuje počet kontrol ještě zvýšit. Kontroly ze strany inspektorátů práce by měly údajně vzrůst až na dvojnásobek. Předpokládá se i efektivnější postup Úřadu práce a koordinace inspektorátů práce s orgány policie a finančními úřady. Zároveň se zvýší i sankce za výkon nelegální práce. Za ni má od nového roku hrozit každému pracovníkovi, který ji vykonává, pokuta až 100 000 Kč, namísto dosavadních 10 000 Kč. Zaměstnavatelé se pak umožněním výkonu nelegální práce vystavují riziku pokuty až do výše 10 milionů korun, nově bude také stanovena i minimální výše pokuty pro zaměstnavatele, a to 250 000 Kč,“ vysvětluje Vojtěch Katzer.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *