CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Roman Koděra

18. 08. 2017

1 komentář

Zapomínat je lidské

 

„Hele, Hanko, já ti musím něco říct. Já sem myslel, že teď spolu budeme chodit, ale kluci z kapely mi řekli, že už jako…, že už jako jednu holku mám.“ Památná slova Jiří Macháčka z filmu Samotáři jako by ožila při pohledu na dění na Wall Street.

Loading



 

Před necelým týdnem zaznamenal trh dvě silné prodejní vlny, které se vázaly na dění okolo Severní Koreje. Já jsem toho času zkoušel chytit svou první surfařskou vlnu v Atlantiku, když jsem byl krátce v Portugalsku.

Nevěřili byste, jakou reklamu nám v Portugalsku udělal Karel Poborský, a to i přesto, že jeho parádní gól nechal Portugalce před branami našeho posledního velkého fotbalového úspěchu na Euru 1996. Kdekoliv jsme řekl, že jsem z Čech, zaznělo Poborský.

Investoři čekali na svou prodejní vlnu a všichni do jednoho se shodovali na tom, že to byla výborná příležitost, jak vzít vydělané peníze ze stolu, když už dlouho všichni hovoří o tom, jak jsou trhy vysoko, ale na druhé straně všichni rádi nakoupí až korekce dorazí…no, a to se přesně stalo.

Předešlé obavy jsou pryč a investoři zapomněli na to, co se dělo před týdnem. Výsledkem bylo, že se index Dow Jones opět přehoupl přes 22 000 bodů a index S&P 500 se opět blíží hranici 2500 bodů.  Neříkám, že to bude proražení hranice s raketovými pohony. Nebude to hned tento týden a určitě si obě strany počkají na svou vlnku.

REKLAMA

Někteří, jako důvod k prodeji mohou využít poslední dění okolo Donalda Trumpa a odchodů šéfů průmyslu z jeho poradenského sdružení. Avšak při pohledu na to, jak se daří ekonomikám a jednotlivým firmám, věřím, že růstová vlna přijde.

No a nesmíme přehlédnout ani naši ekonomiku. V EU jsme na 3. příčce. A to je výborná zpráva. Česká koruna na to reaguje posílením a opět atakuje hranici 26 Kč/EUR. Vzpomínáte, jak se všichni ptali, zda ČNB nebyla příliš napřed, když jako první banka v EU zvedla sazby? Na Příkopech asi měly lepší prognózu, než očekávali analytici. Na to už jsme asi také zapomněli.

Na domácím kapitálovém trhu panuje též optimismus, když se daří bankovním titulům a uklidnila se i situace okolo ČEZu, který svými výsledky překvapil trh a investoři na chvíli „zapomněli“ na to, jak to možná bude letošních volbách.

Volatilita se vrátila na akcie Monety, které se ve středu dostaly pod 75 Kč. Na této hranici je patrná podpora zejména z domácí poptávky, a tak bude zajímavé sledovat další vývoj na této akcie, když zahraničí spíše akcie prodává. Případného pohybu zpět k 79 Kč bych využil k redukci pozic a svezení se na ziskové vlně. Nezapomínejte, ona se zase další nová příležitost svézt se zase opačně opět přijde.

Autor je ředitel Treasury Banky CREDITAS.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Radek Mann

    25 srpna, 2017

    USA uvidíme, úplně nesdílím optimismus, i když Státům dlouhodobě věřím.

    Ale komentář k ČNB je tak trochu mimo, ve skutečnosti je vidět, že ČNB neví co dělá, resp. ekonomika si dělá co chce ČNB neČNB. Ještě před 6 měsící ČNB zuřivě akcelerovala ekonomiku měnovými intervencemi. A nyní ekonomiku brzdí úrokovými sazbami? Neříká snad sama ČNB, že cíluje opatření na 2-3 roky dopředu? 😉 Co si myslíte o řidiči jedoucí brzda/plyn? Pokud se jmenuje Ogier nebo Loeb, je to asi správně a klidně bych s nimi do auta sedl. Pokud si ale říká ČNB, tak bych se s nimi raději nevezl. 🙂

    Odpovědět