CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

20. 12. 2023

0 komentářů

Zákon o hypotékách a spoření na stáří: Česko řeší budoucnost finančního trhu

 

Poslanci schválili inovativní návrh zákona, který má transformovat finanční trh a posílit podporu spoření na stáří. Novela zákona se zaměřuje na několik klíčových oblastí, včetně hypoték, zaměstnaneckých akcií a daňových odpočtů na vědu a výzkum. Zároveň přináší změny ve státem podporovaných produktech, spojených se třetím pilířem penzijního systému.

Loading



 

Ministr financí Zbyněk Stanjura zdůrazňuje dva vzájemně propojené cíle návrhu zákona. Prvním je nabídnout občanům širší a atraktivnější možnosti spoření na stáří, než je dnes běžné spoléhání na státní důchod. Druhým cílem je zapojit úspory občanů do rozvoje českého kapitálového trhu, který dosud zaostává v porovnání s ostatními státy EU.

Napříč politickým spektrem panuje shoda na nutnosti rozšířit povědomí o tom, aby občané nespoléhali pro zajištění na stáří pouze na státní důchod, ale také na potřebě posílit náš kapitálový trh,“ uvedl ministr financí. V ideálním případě by tato iniciativa měla vést k vyššímu investičnímu zhodnocení úspor a stimulovat kapitálové investice.

Návrh zákona rozšiřuje možnosti spoření na stáří v rámci třetího penzijního pilíře. Změny ve výši státních příspěvků mají motivovat občany k vyšším úložkám, a nově se vztahují na čtyři typy produktů: penzijní připojištění, životní pojištění, dlouhodobý investiční produkt (DIP) a pojištění dlouhodobé péče.

Pro zaměstnance je připravena novinka v podobě podpory zaměstnaneckých akcií. Zaměstnavatelé, kteří chtějí motivovat své zaměstnance i jinak než finančním ohodnocením, mohou nyní využít nové možnosti poskytnutí akcií za zvýhodněných podmínek. Zdanění tohoto benefitu se odloží až do určitého okamžiku, například při prodeji akcií nebo odchodu zaměstnance z firmy.

REKLAMA

Transparentní pravidla pro hypotéky

Dalším klíčovým prvkem návrhu zákona je přehlednost pravidel pro předčasné splácení hypoték. Bankám bude umožněno vybírat poplatek za předčasné splacení hypotéky v době fixace, přičemž výše náhrady bude jasně stanovena. V případě složitých životních situací bude spotřebitel mít právo na bezplatné předčasné splacení.

Nová pravidla se vztahují na nové úvěrové smlouvy a nabízí vyvážené podmínky pro spotřebitele. Omezení náhrady za předčasné splacení bude záviset na délce doby fixace, a maximální limit náhrady bude snížen na 1 % z předčasně splacené částky.

Inovace a daňová podpora vědy a výzkumu

Posledním, avšak neméně důležitým bodem novely zákona je úprava daňových odpočtů na vědu a výzkum. Tato změna má zajistit efektivnější využití daňové podpory pro projekty v oblasti výzkumu, odstraňující překážky spojené s projektovou dokumentací.

Nový zákon přináší do českého finančního prostředí významné změny s cílem motivovat občany k aktivnějšímu spoření na stáří a současně podpořit rozvoj kapitálového trhu. Transparentní pravidla pro hypotéky a inovativní přístup k zaměstnaneckým akciím jsou kroky směrem k modernějšímu a udržitelnějšímu finančnímu systému, který reflektuje potřeby současné společnosti.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Pojištění schopnosti splácet přináší jistotu v nejisté době, všespasitelné ale není

Život je plný nejistoty, a ztráta schopnosti pracovat kvůli nemoci nebo úrazu může hned záhy znamenat i výrazný pokles nebo dokonce ztrátu pravidelného příjmu. Pojištění schopnosti splácet je produktem, který dokáže tuhle díru v domácím rozpočtu zacelit – proto jej mají ve své nabídce tuzemské pojišťovny, které […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *