CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Radovan Novotný

08. 07. 2015

0 komentářů

Základy investování: Riziková tolerance a měnové riziko

 


 

Investor musí počítat s tím, že směnný kurz referenční měny je nevyzpytatelný a pan Trh jím držené investiční instrumenty někdy zatracuje a jindy vyzdvihuje – na trhu vládne volatilita. Nahlédněme, jak s investováním souvisí riziková tolerance a referenční měna.

Riziková tolerance aneb Nebuďte překvapeni, že pan Trh vaši investici někdy zatracuje!

Tolerancí míry rizika se rozumí citlivost na pokles tržního ocenění investice – je to schopnost finančně a psychicky unést ztráty. Nikdo nechce prodělat, ale riziko volatility a kolísání trhů je všudypřítomné.

V Grafu 1 vidíme, jak se v posledních pěti letech vyvíjel kurz koruny. Tržní ocenění prostě nevyzpytatelně kolísá a každý, kdo drží nějaká finanční aktiva (třeba české koruny), může díky tomuto ocenění tratit. Nekolísají ale pouze směnné kurzy, kolísá i tržní hodnota v investičním portfoliu držených aktiv. Zatímco v roce 2010 si pan Trh cenil hodnoty jedné akcie ČEZu kolem 800 korun, v roce 2015 je to něco kolem 600 korun, ale byla i období, kdy to bylo i méně. 

Graf 1: Konzervativní investor, který má své investice v korunách, vůči ostatním měnám v posledních pěti letech z pohledu měnícího se ocenění často tratil. V horizontu posledních pěti let se nedařilo jen japonskému jenu (vliv měnového experimentu a abenomiky).
radovan-novotny-menove-riziko-01

Zdroj: Google Finance

REKLAMA

Pokles tržního ocenění může znamenat dočasnou, nebo i setrvalou ztrátu. To souvisí s tím, jaké riziko tržní volatility je investor ochoten podstoupit a unést, měřené obvykle výší tolerované finanční ztráty.

Tolerance rizika se v průběhu času s ohledem na věk, příjem, majetek a osobnosti investora mění. Vše souvisí i s tím, zda investor (klient) ví, že investice se nemusí vyvíjet podle původních představ a že velikost výnosu souvisí s odměnou za přijetí rizika. Při volbě finančního instrumentu, který má přispět k naplnění sledovaných investičních cílů v rámci daného investičního horizontu, je tak nutné uvažovat i rizikovou toleranci.

Je zapotřebí se ptát, „co byste dělal, pokud tržní hodnota vaší investice poklesla o dvacet procent? A co kdyby po tři roky klesala, a po pěti letech bylo zhodnocení na nule?“, a podobně. Většina začínajících investorů se pokládá za dynamičtější, než v realitě jsou. Naopak ti, kteří už nějaké propady zakusili, více rozvažují a uvažují, jakou část portfolia si mohou dovolit směřovat do aktiv, které jsou z podstaty volatilnější.

Referenční měna aneb Vyvarujte se nemilého zjištění, že referenční měna výrazně posílila!

Měna, ve které mají být cíle plánovány a realizovány, se nazývá referenční měnou. Pokud se pan Novák chystá na penzi do Španělska, mohlo by být jeho referenční měnou pro jeho investiční strategii na penzi euro. Pan Novák bude v penzi utrácet v eurech, a tak výsledky měří v euru. Nejen pro pana Nováka je ale důležité, v jaké měně má případné dluhy a jiné závazky. Má-li třeba hypotéku ve švýcarských francích (CHF), referenční měnou se může stát právě švýcarský frank.

REKLAMA

Referenční měnou je měna, ve které budeme měřit výnosy, ve které budou prostředky plynoucí z investice použity. Pokud je do dluhových nástrojů investováno v referenční měně, měnové riziko tu nenastává. Pokud má investor referenční měnu českou korunu, pak investice do amerických dluhopisů nebo termínovaného vkladu v USD představuje měnové riziko. Individuálnímu investorovi jde o reálné zhodnocení jeho portfolia v referenční měně, tedy zhodnocení po zohlednění inflace a pohybu směnného kurzu. Tržní ocenění portfolia je ovlivněno referenční měnou a volatilitou jejího směnného kurzu.

Jak jsme ukázali v Grafu 1, pokud by český investor investoval před pěti lety své koruny do dluhopisů denominovaných ve švýcarských francích, dnes by inkasoval o 28 % více korun, jen kvůli relativnímu znehodnocení koruny vůči franku.  Kdyby ale pozici prodal v roce 2012, dostal by o 10 % korun méně, jen kvůli tehdejšímu zhodnocení koruny vůči franku.

Směnný kurz může jít zásadním způsobem proti nám, pokud měna, do které investujeme, oslabí vůči naší referenční měně. V případě dlouhodobého posilování referenční měny výnos v cizí měně reálně klesá. Na oslabování referenční měny lze naopak vydělat (ale to je spekulace!).

Graf 2: Referenční měna je z pohledu investora důležitá. Zatímco oslabování referenční měny vůči měně, ve které jsou finanční instrumenty denominovány, je radostnou událostí, její posilování výnosy ohlodává – investor nese měnové riziko.
radovan-novotny-menove-riziko-02

Zdroj: google.com, výsledek vyhledávání „reference currency“

Nikdo neví, která měna bude z dlouhodobého hlediska posilovat a která oslabovat, ale zastoupení finančních instrumentů i v cizích měnách může pomoci měnové riziko diverzifikovat. U finančních instrumentů se často uvádí, pro jakou referenční měnu je produkt vhodný – například se můžeme dozvědět, že fond je vhodný pro investora, jehož referenční měnou je euro.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

ČNB - peníze - 1000 Kč - CZK - české koruny - lupa - bankovky

Jan Traxler: Měnové zajištění má smysl a většinou se vyplatí

Jelikož mám výdaje převážně v korunách, tak chci mít i úspory a investice primárně v korunách. Není pravda, že se měnové zajištění díky nákladům nevyplatí. Náklady jsou minimální. Zato pohyb kurzů měn dovede napáchat obrovské škody. Proto chci mít vždy krytá záda.

Text: Jan Traxler

09. 05. 2019

ČNB - peníze - 1000 Kč - CZK - české koruny - lupa - bankovky

Měnové riziko: Prokletí české koruny?

Česká koruna představuje pro české investory riziko. Nechce-li investor investovat pouze v českém rybníku, musí koruny směnit nejčastěji za eura či dolary. Výsledkem je, že i úspěšná investice může skončit špatně, když koruna posílí. Má smysl si měnové riziko zajistit? A jak je měnové riziko velké?

Text: Petr Zámečník

22. 08. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *