CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Jana Poncarová

03. 08. 2021

2 komentáře

Zájem o investice roste. Co je dobrý start pro začátečníky?

 

Foto: Shutterstock

Navzdory krizi české domácnosti loni více spořily a na bankovních účtech tak je rekordní množství peněz. Souběžně s tím roste i zájem o investice. S čím začít, pokud jste začátečník?

Loading



 

Pandemie zvýšila úspory českých domácností, z části proto, že v sérii lockdownů lidé neměli za co utrácet, zčásti proto, že krize připomněla důležitost peněžní rezervy. Data Českého statistického úřadu ukazují, že hrubé úspory českých domácností loni narostly o více než 217 miliard korun na téměř 598 miliard. Tento statistický model ukazuje, kolik by domácnostem zhruba zbylo po odečtení spotřeby.

Podle údajů České národní banky se celkový objem vkladů domácností u bankovních institucí ke konci roku pohyboval kolem tří bilionů korun. V prosinci 2019 přitom centrální banka evidovala vklady ve výši 2,72 bilionu korun.

Zájem o investice narůstá

Naspořené peníze ale ohrožuje inflace (aktuálně se pohybuje kolem tří procent) a lidé to dobře vědí. Proto bankéři, analytici i investiční poradci pozorují nárůst zájmu o investice, a to i u těch, kteří se jakýmkoli nástrojům na zhodnocení peněz prozatím vyhýbali.

„Skutečně jsme svědky přílivu peněz do fondů,“ říká Richard Bechník, hlavní analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, a dodává: Motivací pro nové investice jsou i vysoká zhodnocení, kterých průměrný investor dosáhl v minulém roce. Na druhou stranu, stejně tak vidíme značné nárůsty objemů vkladů na peněžních účtech v bankách. Velká část těchto peněz přitom zbytečně ztrácí na hodnotě.“

REKLAMA

Také podle Pavla Rysky, analytika J&T Banky, si lidé napříč profesemi a příjmy nyní uvědomují, že masivní státní výdaje za poslední rok a půl mají svá rizika. „A to hlavně v podobě růstu cen. Obecně je patrná větší citlivost na inflaci a lidé více uvažují o tom, jak před ní ochránit své úspory,“ dodává.

Začněte s finanční rezervou

Michal Nedbal upozorňuje na to, že začít s investicemi má smysl až poté, co má střadatel vytvořenou finanční rezervu alespoň na dva až tři měsíce. „A to klidně v hotovosti. Možná to bude znít skoro až trapně, ale hotovost je velmi anonymní majetek a nedá se v případě problémů odstavit tak jednoduše,“ konstatuje.

Lidem, kteří zatím nešetří, doporučuje osvědčené pravidlo mentorky Marcely Hrubošové. Ta navrhuje výplatu rozdělit na několik dílů: 10 procent tvoří osobní odměnu, 70 procent spolknou běžné náklady a ze zbylých 20 procent se vytváří finanční rezerva.

Pokud má střadatel už dostatečnou rezervu a rád by investoval, měl by si podle Pavla Rysky nejdříve uvědomit, jaké jsou jeho cíle a jaké má preference. Pro někoho je cílem hlavně ochrana úspor před inflací a žádný nadvýnos, jiný investor chce s částí peněz dosahovat i výnosu výrazně nad inflaci za cenu příslušného rizika,“ vysvětluje.

REKLAMA

Dluhopisy, fondy i zlato

Lidé bez zkušeností by podle Pavla Rysky měli s investováním začít konzervativně. „K tomu mohou posloužit například dluhopisy zavedených, zdravě hospodařících společností, nebo investice do fondů. Poté mohou někteří investoři rozšiřovat své portfolio o investice s větším očekávaným výnosem i rizikem,“ dodává.

Richard Bechník pro začátek doporučuje retailový fond, který se zaměřuje globálně na širší spektrum sektorů. „Fondy mění portfolio podle situace na trzích, aniž by investor dění musel nějak více sledovat. Přece jen by začínající investor neměl jít cestou vybírání si specifických fondů, kterým zatím nerozumí,“ konstatuje.

„Důležité je hlavně začít,“ domnívá se Michal Nedbal a dodává. „Zajímavé jsou například drahé kovy, zlato či stříbro, které v čase neztrácí hodnotu. Začít je možné se stovkami korun měsíčně. Osobně mám doma rezervu jen na jeden měsíc a zbytek investuji do cenných kovů, kryptoměn, pečlivě vybraných podílových fondů.“

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pietro

    4 srpna, 2021

    Kdo je pan Nedbal :-)? Děkuji

    Odpovědět

  • Anonym

    6 srpna, 2021

    Pozor, on to vlastně vůbec není ten Michal Nedbal, ale úplně jiný člověk, který se jen náhodou shodně jmenuje.

    Odpovědět