CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

31. 08. 2022

0 komentářů

Zahraniční rezidentura může před nenadálými geopolitickými situacemi ochránit  finance i podnikání

 

Probíhající válka na Ukrajině, energetická krize i hospodářské problémy, které během posledních dvou let přinesla pandemie. To vše jsou faktory, které hýbou se světovou ekonomikou, finanční situací firem a potažmo i každého z nás. Jak zajistit bezpečí v případě, že by se válečný konflikt rozšiřoval do dalších zemí Evropy a zároveň chránit hodnotu svého majetku? Řešením může být tzv. zahraniční rezidentura.

Loading



 

Evropská bezpečnostní rizika rostou

Bezprostřední nebezpečí způsobené eskalujícím konfliktem na Ukrajině se nejvíce týká evropských zemí, které jsou svou polohou válečným oblastem nejblíže. Důkazem mohou být například současné obavy o bezpečnostní situaci Moldavska, jehož obyvatelé nyní zvažují přesun do dalších zemí Evropy. Poslední měsíce zkrátka ukazují, že geopolitická situace v současné době není příliš předvídatelná.

Rostoucí inflace

S bezpečnostními riziky v Evropě se váže také nelehká hospodářská situace, která zasahuje celosvětový trh. V posledních dvou letech se na globálním poli projevovaly dopady pandemie, nyní čelíme rekordnímu vzrůstu cen energií a nemovitostí i rychle stoupající míře inflace. „Česká republika má třetí nejvyšší inflaci v Evropské unii a vedle jejího růstu se prudce zvedá i úroková sazba, která je nejvýš od roku 1999. Oproti jiným státům, kde ji centrální banky drží kolem nuly, ji ČNB vytlačila na 7% hranici. To vše má pochopitelně negativní dopady i na rozvoj byznysu. Přičteme-li k tomu vysokou daňovou a administrativní zátěž, nelze se divit, že firmy stále častěji hledají alternativní cesty,” vysvětluje Dávid Malcovský, ředitel poradenské společnosti Zenron Consulting.

Rezidentura chrání finance

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak se při současné situaci ochránit před možnými riziky, ztrátě hodnoty majetku i vysokému daňovému zatížení, je změna rezidentury nebo místa podnikání mimo EU. „Existují země, které kromě klidnější politické situace nabízí i rostoucí trh pro výhodné investování a příležitosti pro snížení daňových nároků. Za různých podmínek tak můžete zejména díky investicím převést sídlo svého podnikání do jiné země a zajistit si tam trvalé občanství nebo alespoň povolení k pobytu. V případě nebezpečí se pak přesun do těchto státu výrazně zjednodušuje. Další výhodou je i nízké daňové zatížení, které může majitelům firem v dlouhodobém horizontu značně snížit celkové výdaje,” říká Dávid Malcovský ze společnosti Zenron Consulting.

Paraguay s nízkou investicí nebo Brazílie pro růst firmy

Státy Jižní nebo Střední Ameriky se sice také potýkají s vyšší inflací, nicméně v současné době představují jedny z nejvhodnějších variant pro změnu rezidentury, protože nepředstavují strategické cíle ani hlavní aktéry probíhajících konfliktů. „Změnu rezidentury lze navíc ve většině případů zařídit prostřednictvím investic, které mají vzhledem k růstovosti trhů potenciál svou hodnotu do budoucna zvyšovat,” popisuje hlavní přednosti Malcovský.

Paraguay je specifická výší investice – povolení k pobytu s následnou možností státního občanství lze získat pomocí investice ve výši 5 500 amerických dolarů, což je zhruba 130 000 Kč. Ekvádor na druhou stranu zajišťuje jistotu pro ty, kteří se zatím do zahraničí nechtějí nastálo přesouvat – povolení k pobytu je totiž platné i v případě, že osoba v zemi dlouhodobě nepobývá. Brazílie se svou vzrůstající ekonomikou představuje nejlepší příležitost pro investování jako takové, Dominikánská republika pak pro různé typy žadatelů poskytuje podmínky pro změnu rezidentury už po 3 měsících a zisk občanství po dvou letech.

REKLAMA

Do Dubaje nejen na dovolenou

Oblíbenou destinací pro vyřízení rezidentury jsou také Spojené Arabské Emiráty, které záležitost dokážou vyřídit takřka během několika dnů. „Pro sjednání je třeba získat pracovní smlouvu s arabskou společností. Po vyřízení všech úředních náležitostí a zdravotní prohlídky je doklad rezidenta vydán do 3 pracovních dnů,” říká Dávid Malcovský.

Amerika je sázkou na jistotu

Pokud vás nelákají exotické země, ale i přesto si chcete sjednat jistoty, které nabízí, můžete využít programy v rámci USA. „Existuje například vízový program EB-5, pro který jsou typická minimální kvalifikační kritéria i restrikce pro žadatele. Podle našich amerických partnerů je každoročně kvóta žádostí plně vyčerpána, protože při jejich schválení žadatel během 16–24 měsíců získá zelenou kartu pro sebe i svou rodinu. Stačí navíc investovat do schválených projektů a částka je po 5 letech vrácena v plné výši. Výdajem jsou poté poplatky za americké advokáty, státní poplatky nebo audit,” dodává ředitel poradenské společnosti Zenron Consulting, která klientům pomáhá se získáváním rezidentury či občanství.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *