CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

09. 08. 2022

0 komentářů

Windfall tax: Jaký zisk je náhodný? Těžko říci, shodují se odborníci

 

Výběr mimořádné sektorové daně může přinést do státního rozpočtu část chybějících peněz. Jedná se ale i přesto o vhodné řešení?

Loading



 

V poslední době se častěji hovoří o tzv. windfall tax, tedy dani z vysokých a neočekávaných zisků různých firem.  Krok by mohl pomoci státnímu rozpočtu, ale podle kritiků i třeba zhoršit pozici domácí ekonomiky v očích zahraničních investorů. Podle aktuálních zpráv má vláda uvažovat, že pro toto mimořádné opatření sáhne v případě energetiky.

„Windfall má být z náhodných zisků, tady určitě o žádnou náhodu jít nemusí. Jsou tu zcela jistě tisíce akcionářů energetických firem a bank, kteří investovali do těchto sektorů právě kvůli tomu, kdyby se stalo něco šíleného. Opravdu věříme, že nikdo nezainvestoval do energií s myšlenkou, že to sice nemusí být moc pravděpodobné, ale co kdyby byla válka? Všichni rozumní investoři mají diverzifikováno i do sektorů, které jsou proticyklické. A teď je za to budeme trestat,“ vysvětluje hlavní ekonom Platební instituce Roger Dominik Stroukal.

V případě energetiky se nabízí otázka, zda by nebylo vhodnější, aby si stát prostředky „vytáhl“ z ČEZu prostřednictvím dividend. „Navýšení dividendy vyplácené firmou ČEZ je samozřejmě elegantnější řešení, které na rozdíl od sektorové daně nijak nesníží v očích firem zdejší daňovou jistotu a stabilitu, a tedy nepoškodí povědomí o podmínkách pro podnikání v Česku. Problém je, že v takovém případě téměř třetina takto z ČEZu vyvedených peněz půjde do rukou nikoli českého státu, nýbrž minoritních akcionářů této firmy,“ zamýšlí se ekonom České spořitelny Michal Skořepa, podle kterého však nelze považovat každý vysoký zisk za nepřiměřený, a to ani v energetice.

Zdaníme a napříště zadotujeme?

Pokušení pro zdanění ziskových firem v době, kdy se ekonomice tolik nedaří, však může přijít i v jiných segmentech, například v bankovnictví.  „U bank přeci není měnová politika důvodem vysokých zisků, ale jen zákonným mezikrokem. Ve světě i u nás je obří inflace a centrální banka musí zareagovat. Centrální banka nezpůsobila zisky bank, ona nemohla reagovat jinak. Jiří Rusnok nezakopnul a omylem nezmáčknul na klávesnici sedmičku a enter. Řídil se ústavou a zákonem o České národní bance. Stát bankám žádné zisky nepřihrál. Pokud bychom takhle měnovou politiku vnímali, pak by měl stát banky při nízkých sazbách dotovat,“ uvádí Stroukal.

REKLAMA

Je tedy vhodné o mimořádné dani uvažovat? „Vybere to hodně peněz? Asi ano. Potřebuje je státní rozpočet? Určitě by se hodily. Pak ať ale nevymýšlíme nové daně a upřímně řekněme, že je potřeba zvýšit daně. Tohle je jen hra s veřejným míněním a snaha vybrat co nejvíc na daních s co nejmenší ztrátou voličů,“ tvrdí Stroukal, který je také členem NERV a vedoucím katedry ekonomie na VŠ CEVRO Institut.
Jediným řešením je přiznat si, že jsme v háji a netvářit se, že to zalepíme tady a tam nějakými malými náplastmi, co moc nebolí. Buď se budeme muset zadlužit, nebo zvýšit daně, nebo nás to všechny bude bolet na osekání státních výdajů. My se ale pořád tváříme, že tuhle rovnici vyřešíme bezbolestně,“ uzavírá ekonom.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *