CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

06. 03. 2023

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – únor 2023

 

Ropa, plyn i elektřina na předválečné úrovni. Poklesla cena zlata a stříbra. Akcie jako na houpačce. Euro za 23,50.

Loading



 

Akcie jako na houpačce

Vývoj na akciových trzích je poslední měsíce jako na houpačce, nahoru a dolů. Po lednové růstové rally přišlo v únoru mírné vystřízlivění. Hodnota indexu S&P 500 klesla zpět pod 4000 bodů. Dařilo se z velkých firem akciím Tesla, Meta Platforms nebo Nvidia. Naopak zhruba o 10 % klesla hodnota akcií Amazon, Alphabet, Netflix, Pfizer či Walt Disney.

Na pražské burze výrazně posílily akcie ČEZ, jejichž hodnota za poslední dva měsíce vyletěla o 35 % a znovu se přehoupla přes 1000 korun za akcii. Zásluhou ČEZu pak stoupla i hodnota indexu PX pražské burzy v únoru o 6 %.

Poklesla cena zlata a stříbra

Na komoditních trzích v únoru výrazně ztrácely drahé kovy. Cena zlata za uplynulý měsíc klesla o 5 % a cena stříbra dokonce o 12 %. Ač se o zlatu a stříbru často mluví jako o bezpečném přístavu nebo dobrém uchovateli hodnoty, v praxi to tak úplně nefunguje. Jejich cenová volatilita je velmi vysoká.

REKLAMA

Laik by určitě čekal, že nyní v době války, vysoké inflace a rostoucího geopolitického napětí cena zlata poroste. Ale opak je pravdou, cena zlata už třetím rokem více méně jen kolísá a přešlapuje na místě, spíše pozvolna trochu klesá. Na velmi dlouhém časovém horizontu cena zlata sice roste s inflací, ale k tomu je potřeba horizont v desítkách nikoliv v jednotkách let.

Ropa, plyn i elektřina na předválečné úrovni

Ceny energetických komodit – ropy, plynu, elektřiny a uhlí – se v únoru na burze příliš nezměnily. Ceny energií už od konce léta výrazně poklesly a jsou dnes v zásadě na předválečné úrovni. Ropa se obchoduje kolem 75 dolarů za barel, plyn kolem 50 euro za MWh a elektřina kolem 140 euro za MWh.

Bohužel nějakou dobu potrvá, než se to ve větší míře projeví do koncových cen pro spotřebitele, neboť dodavatelé plynu a elektřiny nakupují většinu energií předem v ročních kontraktech, takže nyní dostáváme energie nakupované na burze za loňské hyperceny. Pokud ale letos nedojde k nějakým novým cenovým šokům, tak příští rok by plyn i elektřina pro koncové spotřebitele měly výrazně zlevnit.

REKLAMA

Euro za 23,50 Kč

Česká koruna v únoru dál posilovala k euru. Jedno euro už stojí jen 23,50 korun. Za poslední rok zpevnila koruna k euru o 6 %. Silnější koruna pomáhá trochu tlumit inflační tlaky, například zlevňuje pohonné hmoty a veškeré dovážené zboží.

Silnější koruna také nyní nahrává těm, kteří si kvůli vysokým úrokům začali v posledním roce brát úvěry v eurech, které nesou výrazně nižší úroky. Ovšem s tím také roste riziko do budoucna, protože v případě oslabení koruny se pak dlužníkům u eurových úvěrů splátky mohou nepříjemně prodražit. Úvěry v eurech by si měli brát jen firmy, které mají tržby primárně v eurech.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce, zakladatel multi-fondu Otakar a odborný garant portálu Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *