CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

06. 09. 2023

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – srpen 2023

 

Akcie prošly mírnou korekcí. Ropa zdražuje, zemědělské komodity zlevňují. Koruna pro zahraniční investory přestává být zajímavá a oslabuje.

Loading



 

Akcie prošly mírnou korekcí

V srpnu se po sedmi měsících růstu dostavila na akciových trzích menší korekce. Někteří investoři raději před zveřejňováním hospodářských výsledků za druhé čtvrtletí uzavírali své pozice. Nakonec ale v průměru hospodářské výsledky tradičně pozitivně překvapily. Většina firem mírně předčila odhady tržeb i zisků. A tak nakonec hodnota indexu MSCI World v srpnu klesla pouze o 1 %. Méně se vedlo akciím na rozvíjejících se trzích. Především díky Číně a latinské Americe klesla v srpnu hodnota indexu MSCI Emerging Markets o 4,9 %.

Z jednotlivých firem se dařilo například akciím farmaceutických firem Eli Lilly (+22 %), Novo Nordisk (+15 %) a Amgen (+9 %), nebo technologickým firmám Cisco System (+10 %) a NVIDIA (+6 %). Stouply také všeobecně akcie těžařů ropy, např. Exxon Mobil (+3 %). Naopak ztrácely akcie bank, např. Bank of America (-11 %), Citigroup (-13 %), HSBC (-11 %) nebo JPMorgan (-8 %). Nedařilo se ani spotřebitelskému sektoru.

REKLAMA

Ropa zdražuje, zemědělské komodity zlevňují

V srpnu již třetí měsíc v řadě podražila na komoditních trzích ropa, což nám ve finále prodražuje zejména ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích. Během léta stouply průměrné ceny benzínu a nafty zhruba o 4-6 korun na litr. U nafty více vlivem navýšení spotřební daně. To je poměrně dost a promítne se to určitě trochu i do srpnové inflace.

Naštěstí cena silové elektřiny na burze Power Exchange Central Europe naopak mírně zlevnila. Kontrakty na rok 2024 se nyní obchodují zhruba za 135 euro za MWh. Průměrná cena kontraktů na příští rok zatím letos vychází zhruba na 145 euro za MWh, tj. cca 3500 Kč. Když připočteme marži dodavatelů a DPH, tak by se koncová cena pro domácnosti měla příští rok dostat v průměru zhruba na 4500 Kč za MWh, tedy přibližně o čtvrtinu méně, než dělaly letošní zastropované ceny.

Výrazněji také zlevňují některé klíčové zemědělské komodity. Například cena pšenice v srpnu klesla zhruba o 10 % a kukuřice během léta zlevnila o 20 %. Oboje už jsou levnější než před zahájením války na Ukrajině. Zhruba o pětinu klesla během léta také cena kávy na světových trzích. Naopak o 20 % za poslední tři měsíce podražilo kakao.

Koruna oslabuje

Česká koruna v srpnu mírně oslabovala k většině světových měn. Od dubna už kurz koruny k euru oslabil o 2,5 % z 23,50 na 24,08. V předchozích třech letech koruna naopak zpevňovala, když kurz k euru klesl z 27 korun o 13 % na 23,50. Nyní ale s růstem úrokových sazeb v eurozóně klesl úrokový diferenciál u vkladů v CZK oproti vkladům v EUR, takže koruna pro zahraniční investory přestává být zajímavá. Dá se očekávat, že koruna bude nějakou dobu k euru dál oslabovat. Pokud nevstoupí do hry ČNB s intervencemi.

Slabší koruna je dobrou zprávou pro české exportéry (české zboží v zahraničí může v eurech zlevnit), ale špatnou zprávou pro spotřebitele (dovážené zboží v korunách naopak zdražuje – např. pohonné hmoty), což tlačí na inflaci. V rámci boje proti inflaci proto ČNB poslední rok podporovala silnější korunu. Ovšem nyní jsou její možnosti omezené, nemůže bojovat proti sazbám v eurozóně, a tak nechává korunu pozvolna oslabovat.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce, zakladatel multi-fondu Otakar a odborný garant portálu Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *