CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Jan Traxler

02. 02. 2022

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – leden 2022

 

Foto: Shutterstock

Akcie postihla korekce a prudce zdražila ropa. Koruna výrazně posiluje. Úrokové výnosy dluhopisů strmě stoupají.

Loading



 


Zdroj : MSCI, Yahoo! Finance, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 31. 1. 2022

Silná korekce na akciových trzích

Finančními trhy v lednu otřáslo veřejné varování amerického prezidenta Bidena, že ruská armáda v únoru vtrhne na Ukrajinu. Do toho americký Fed výrazně změnil rétoriku a již otevřeně plánuje začít zvedat úrokové sazby, aby zbrzdil inflaci. Tyto dvě významné zprávy spustily lavinu výprodejů na akciových trzích. Hodnota indexu S&P 500 během dvou týdnů v lednu klesla o 10 % z 4800 bodů na 4300 bodů.

To je technicky největší korekce na americkém akciovém trhu od paniky při vypuknutí pandemie Covidu. Každá taková korekce představuje z dlouhodobého pohledu dobrou nákupní příležitost. Koncem ledna už ceny akcií zase rostly, takže v měsíční statistice nakonec figuruje pokles hodnoty indexu S&P 500 jen o 5 % a „zub na grafu“ není až tak velký.

REKLAMA

Benzín opět podraží

Putinův poslední šach v jeho dlouhodobé geopolitické partii vyhnal nahoru ceny energetických komodit. Cena ropy v lednu vyskočila o 17 %, ze 75 dolarů za barel až k hranici 90 dolarů za barel, což je nejvyšší úroveň od roku 2014. Spolu s ropou zdražuje také plyn. A to udržuje vysoko také ceny elektřiny. Samotná dražší ropa se záhy promítne i do dalšího růstu cen pohonných hmot na čerpacích stanicích. Během února ceny stoupnou odhadem o 1-2 koruny na litr.

Koruna dál výrazně posiluje

Na domácí scéně zůstávají hlavním hybatelem rostoucí úrokové sazby. Česká koruna v lednu posílila k euru o další 2 %. Kurz už klesl pod 24,50 za jedno euro a s velkou pravděpodobností bude dál klesat minimálně až k hranici 24 korun za jedno euro. Ukazuje se, že není radno podceňovat měnové riziko a pokud má člověk příjmy a výdaje primárně v korunách, měl by také v korunách investovat. Za posledních 12 měsíců už koruna zpevnila k euru o 6,4 %.

REKLAMA

Tržní úroky prudce stoupají

Je to dáno velkým úrokovým diferenciálem. Zatímco v bankách po celé eurozóně nedostanete na spořicím účtu žádný úrok (ba dokonce někde záporný) a stejně tak u státních dluhopisů Německa, Francie nebo třeba i Slovenska jsou úroky nadále nulové, české státní dluhopisy už nesou úrokový výnos kolem 3,5 %. Česká koruna a české státní dluhopisy jsou nyní pro řadu evropských institucionálních investorů atraktivní investicí. Zvýšená poptávka ze zahraničí pak tlačí na kurz koruny.

 

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, Finance Yahoo!, OnVista, ČNB, PSE a ČSÚ a jsou platná k 31. 1. 2022.

 

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce a zakladatel fondu Otakar, podfond FINEZ SICAV

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *