CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

05. 06. 2023

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – květen 2023

 

Akciové trhy rozpolceny na technologie a zbytek světa. Ceny technologických akcií stouply v průměru o 10 %, hodnota jiných akcií klesala. ČEZ ztratil 13 %.

Loading



 

Technologie rostou, zbytek klesá

Přední akciové indexy S&P 500 nebo MSCI World vykázaly za květen drobný růst. Podíváme-li se ale více do hloubky, u většiny akcií uvidíme v květnu pokles hodnoty. Dařilo se v zásadě jen technologickým firmám, např. Apple +6 %, Microsoft +7 %, Amazon +16 %, Alphabet +18 %, Tesla +25 %, Broadcom +30 %, NVIDIA +38 %. Díky tomu také hodnota technologického indexu Nasdaq v květnu stoupla o 10 %. A jelikož technologické firmy mají obrovskou váhu i v plošném indexu S&P 500, akciové trhy měřeno akciovými indexy v průměru rostly, přestože jinak většina akcií skončila v červených číslech.

Nedařilo se firmám ve spotřebním sektoru, ve zdravotnictví, bankám, těžařům, strojírenským firmám, chemickému průmyslu, veřejným službám – např. McDonald’s -4 %, Coca-Cola -6 %, Johnson & Johnson -7 %, Procter & Gamble -8 %, Exxon Mobil -8 %, Walt Disney -13 %, Barrick Gold -13 %, Starbucks – 15 %, Nike -19 %. Dlouho nebyl vývoj na akciových trzích takto hodně rozpolcený na technologie a zbytek světa. Můžeme si to názorně ukázat na grafu vývoje hodnoty akcií společnosti Alphabet (Google) a Nike, které mají dlouhodobě velmi podobný trend, ale poslední měsíc zcela opačný.

Akcie ČEZ spadly o 13 %

Hodnota indexu PX pražské burzy klesla o 5,9 %. Hlavní vinu na tom nesou akcie společnosti ČEZ, jejichž hodnota v květnu spadla o 13 %. ČEZ dle očekávání plánuje vyplatit investorům z loňských rekordních zisků mimořádně vysokou dividendu 117 korun na akcii. To při aktuální ceně akcií kolem 1000 Kč za akcii dělá tedy skoro 12 % dividendový výnos.

REKLAMA

Nicméně letos firmě čisté zisky výrazně spadnou vlivem windfall tax. A v médiích se spekuluje o tom, že Ministerstvo financí bude chtít vytěsnit minoritní akcionáře. Mnoho investorů se proto akcií ČEZ raději zbavuje, takže jejich cena na burze poslední měsíc výrazně klesá.

Energie dál zlevňují

Pozitivní zpráva určitě je, že nadále klesá cena elektřiny na burze. Kontrakty na rok 2024 už se obchodují jen za 120-130 euro za MWh (cca 3000 Kč/MWh). A kontrakty na nejbližší měsíce dokonce jen za 80 euro za MWh.

Také cena plynu na burze dál výrazně klesá. Kontrakty na rok 2024 už se obchodují pod 50 euro za MWh (cca 1200 Kč/MWh). Kontrakty pro nejbližší měsíce pak pod 30 euro za MWh. Zásobníky na zimu se tak snadno naplní za celkem rozumnou cenu.

Ropa rovněž v květnu zlevnila o dalších 11 % a klesla dokonce pod 70 dolarů za barel. Díky tomu zlevňovaly i ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích.

REKLAMA

Úrokové sazby na vrcholu

V květnu trochu oslabil kurz koruny, k euru o 1 % a k americkému dolaru skoro o 4 %. Americký Fed začátkem května zvedl úrokové sazby o 25 bazických bodů do pásma 5-5,25 %. Stejně tak Evropská centrální banka začátkem května rovněž zvedla úrokové sazby o čtvrt procenta, základní repo sazba je nyní 3,75 %. Očekává se, že Fed už více sazby zvedat nebude a ECB pravděpodobně ještě jednou zvedne repo sazbu na 4 %.

Česká národní banka ponechala základní repo sazbu na 7 %, kde je už takřka jeden rok. Členové bankovní rady zatím nechtějí spekulovat, kdy ČNB začne úrokové sazby snižovat, ale očekává se, že by k tomu mohlo dojít na podzim. Cyklus snižování sazeb ale tentokrát potrvá déle než obvykle, aby prudké snížení úroků nevyvolalo novou realitní bublinu a novou vlnu inflace.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce, zakladatel multi-fondu Otakar a odborný garant portálu Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *