CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

02. 08. 2021

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – červenec 2021

 

Foto: Shutterstock

Dařilo se bankovním titulům v ČR a technologickým firmám v USA. Výprodej postihl akcie v Číně. Rostou úroky u hypoték. Koruna by měla dál posilovat.  

Loading



 

 Zdroj: MSCI, Yahoo! Finance, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 31. 7. 2021

Akciové v USA opět trhaly rekordy

Červenec nepřinesl žádné dramatické události na finančních trzích. Akciové trhy v Evropě a USA se v průběhu měsíce lehce zhouply, s koncem července ale opět hodnoty akciových indexů překonávaly historická maxima. V závěru měsíce totiž reportovaly hospodářské výsledky za druhý kvartál největší firmy.

Podíváme-li se podrobně na akcie z amerického indexu S&P 500, velmi robustní růst potvrdily přední technologické firmy (Microsoft +5 %, Apple +6,5 % a zejména Alphabet +10 %). Dařilo se také obecně sektoru zdravotnictví (zejména Pfizer +9 % nebo Danaher +11 %). Ztrácely naopak akcie bank (Bank of America -7 %, Citigroup -4 %) a nedařilo se těžařům ropy (Exxon Mobil -9 %, Chevron -3 %), přestože cena ropy zůstává poměrně vysoká lehce pod hranicí 75 dolarů za barel, takže těžba je zase solidně rentabilní.

REKLAMA

Pražskou burzu táhnou banky

Zatímco akciím v USA a v Evropě se v průměru vedlo velmi dobře, akcie na rozvíjejících se trzích postihly silné výprodeje. Propad táhla čínská burza (index MSCI China -14 %), která s sebou strhla i zbytek Asie (MSCI Korea -6 %, MSCI Thailand -7 %, MSCI Taiwan -3 %). Nedařilo se ani akciím v latinské Americe (MSCI Brazil -6 %).

A jak si vedla pražská burza? Hodnota indexu PX stoupla o 5 %, a to zásluhou bankovního sektoru (Erste Group Bank +5 %, Komerční banka +6 % a Moneta Money Bank dokonce +9 %). Zatímco v USA a Evropě akcie bank poslední měsíce ztrácejí, neboť zvyšování úrokových sazeb se dle prohlášení Fedu a ECB zdá být v nedohlednu, tak akciím českých bank se velmi daří, protože jim svědčí očekávání rychlého zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB.

Úrokové sazby porostou

Česká národní banka vnímá, že inflace nabírá na tempu a že je na čase normalizovat úrokové sazby a tím minimálně brzdit úvěrovou expanzi. Podle různých prohlášení členů bankovní rady ČNB se dá předpokládat, že v srpnu dojde k dalšímu zvýšení úrokových sazeb a v dalších měsících sazby dál porostou.

Dluhopisový trh už se zvyšováním sazeb dávno počítá, přesto ten růst sazeb může být rychlejší, což by mělo na tržní ocenění dluhopisů negativní vliv. Růst sazeb se pomalu projevuje také na úrocích u hypoték. Podle Fincentrum Hypoindexu stoupla v červnu průměrná úroková sazba poskytnutých hypoték na 2,13 %.

REKLAMA


Zdroj : Fincentrum Hypoindex

Dražší hypotéky zastaví růst cen bytů

Dá se očekávat, že úroky u hypoték v následujících měsících nadále pozvolna porostou. To by mělo konečně přibrzdit přehřátý realitní trh. Myslím, že to je také jeden z důvodů, proč ČNB na rozdíl od jiných centrálních bank se zvyšováním sazeb neotálí, protože vnímá také potřebu zastavit další růst cen bytů.

Ceny bytů v ČR patří k relativně nejdražším na světě (poměrem k disponibilním příjmům domácností). A do značné míry je to důsledek příliš nízkých úrokových sazeb v kombinaci s očekáváním vyšší inflace. Spousta lidí kupuje byty jako ochranu před inflací a spousta lidí se snaží na poslední chvíli ještě stihnout nízký úrok na hypotéce. S růstem úrokových sazeb poptávka poklesne a ceny bytů se stabilizují. Jen to nesmí ČNB s růstem úroků přehnat, protože to by mohlo naopak způsobit kolaps realitního trhu. Ale to asi příliš nehrozí.

 

Koruna by měla dál pozvolna posilovat

Kurz koruny v průběhu července mírně oslabil ale pak posílil zpět zhruba na stejnou úroveň jako před měsícem. Dá se očekávat, že s růstem úrokových sazeb bude sílit tlak na posilování koruny vůči euru a potažmo i dalším měnám. A pokud Fed nezmění rétoriku, tak pravděpodobně i vůči dolaru.

Avšak uvidíme, jak se bude dál vyvíjet inflace za oceánem a zda Fed neudělá otočku o 180 stupňů a nezačne rovněž zvedat úroková sazby. Zatím se stále tváří, že sazby rozhodně zvedat nebude. Ale v červnu už meziroční míra inflace v USA stoupla na 5,4 %. Pokud by inflace dál akcelerovala, Fed zakročí a začne rovněž zvedat sazby, i když to zatím údajně neplánuje. Na to by pravděpodobně dolar reagoval posílením.

Tak či tak klientům vždy doporučuji raději investovat v korunách nebo do fondů, které zajišťují měnové riziko. Náklady na zajištění měnového rizika jsou momentálně více méně nulové díky pozitivnímu úrokovému diferenciálu mezi korunou a eurem či dolarem.

 

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce a jednatel společnosti FINEZ Investment Management

 

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, Finance Yahoo!, OnVista, ČNB, PSE a Hypoindex a jsou platná k 31. 7. 2021.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *