CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

03. 04. 2024

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – březen 2024

 

Akciové indexy a zlato na nových maximech. ČNB snižuje úrokové sazby. Kurz koruny stabilní. Vývoj na kapitálových trzích v březnu udělal radost většině investorů. Dařilo se akciím, solidní výnosy zaznamenaly dluhopisové fondy, výrazně stouply ceny komodit a oživení je patrné i na českém realitním trhu.

Loading



 

Akciové indexy na nových maximech

Akciový trh u nás i ve světě vykázal robustní růst již pátý měsíc v řadě. Hodnota globálního indexu MSCI World stoupla o další 3 %, stejně tak amerického indexu S&P 500. Nadstandardní zhodnocení přinesly například akcie NVIDIA (+14 %), Alphabet (+12 %), General Electric (+12 %), Exxon Mobil (+12 %) nebo Bank of America (+9 %). Naopak poklesla hodnota akcií Apple (-6 %), Nike (-11 %) či Tesla (-13 %).

Na Pražské burze se dařilo zejména akciím Erste Group Bank (+11 %). Díky rekordním loňským výsledkům byla navržena rekordní dividenda 2,70 euro na akcii a zároveň záměr pokračovat ve zpětném odkupu akcií.

Po pěti měsících strmého růstu jsou nyní akciové trhy zralé na korekci. Kdy to přijde, co to spustí a jak velká korekce bude, to nikdo nedokáže odhadnout. Ale pokles hodnoty akciových indexů o 5-10 % by byl nyní naprosto normální a přirozený, při pohledu na předchozí růst cen.

REKLAMA

Zlato na novém rekordu

Na komoditních trzích šly v březnu ceny výrazně nahoru, a to zejména u drahých kovů a energetických komodit. Cena zlata i stříbra vyskočila zhruba o 10 %. Zlato se tak v březnu vyšplhalo na nové maximum. Cena ropy stoupla o 6 % a dostala se přes 80 dolarů za barel. Po delší době rostla na burze i cena elektřiny a plynu.

ČNB snižuje úrokové sazby

Česká národní banka dle očekávání v březnu snížila úrokové sazby o dalších 50 bazických bodů. Základní dvoutýdenní repo sazba klesla na 5,75 %. Adekvátně se budou snižovat i výnosy depozitních fondů, úroky na spořicích účtech nebo úroky u hypoték.

Americký Fed a Evropská centrální banka zatím ponechaly úrokové sazby beze změny, ale i zde se všeobecně očekává, že v létě začnou úrokové sazby pozvolna snižovat.

REKLAMA

Na dluhopisových trzích nedošlo k žádným větším pohybům výnosových křivek. Většina dluhopisových fondů tak zaznamenala průměrný výnos kolem 0,5 %. Fondy zaměřené na rizikovější high yield dluhopisy až kolem 2 %.

Kurz koruny stabilní

Kurz koruny byl v březnu velmi stabilní. Nedošlo k žádným větším pohybům vůči euru, dolaru ani libře. Jedno euro stálo na Velikonoce zhruba 25,30 a americký dolar zhruba 23,40.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce a partner Long Capital, zakladatel multi-fondu Otakar a odborný garant portálu Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *