CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

23. 06. 2023

0 komentářů

Výroba čipů. Mohla by se stát jedním z pilířů české ekonomiky

 

Celosvětová výroba automobilů by do roku 2026 mohla klesnout asi o 20 procent, což je zhruba o 18 milionů vozidel, pokud se nepodniknou potřebné kroky k řešení přetrvávajícího nedostatku čipů.

Loading



 

Nedostatek čipů panuje od jara 2020, kdy byly automobilky nuceny uzavřít továrny kvůli rychle rostoucímu počtu případů nemoci covid-19. Výrobci čipů se tak zaměřili na odvětví spotřební elektroniky, aby podpořili prudký růst prodeje počítačů a her. Když automobilky výrobu znovu obnovily, což bylo dříve, než se očekávalo, nevyráběli výrobci čipů tolik, aby byli schopni uspokojit poptávku.

Výroba se navrátila na hodnoty před pandemií

Polovodiče pro automobily musejí být vyrobeny tak, aby byly schopny odolat vibracím a obrovským teplotním extrémům. Výroba čipů pro automobily se už sice zlepšila, nevrátila se ale stále na úroveň z doby před pandemií, takže ani automobilky se stále nevrátily k plné výrobě.

Vývoj a výroba čipů se musí podle odborníků stát jedním z hlavních pilířů budoucí české ekonomiky. Globální poptávka po polovodičích v příštích letech raketově poroste. Stěžejní bude i změna vzdělávacího systému, protože kvalifikovaných profesionálů má ČR velký nedostatek.

Obecný technologický rozvoj i rozmach zelených technologií považují odborníci včetně Hospodářské komora ČR (KH ČR) za nevyhnutelnou realitu. Je proto nutné co nejrychleji učinit potřebné kroky, aby Česká republika ekonomicky obstála v evropském i globálním měřítku. Úspěšnou transformaci české ekonomiky reflektující tento trend mohou zajistit právě efektivní investice do vývoje a výroby čipů.

REKLAMA

Poslední roky nám jasně ukázaly, že budoucnost všech rozvinutých ekonomik světa stojí a padá s digitalizací a rychlým technologickým pokrokem. Hlavně proto se celý svět neobejde bez vývoje a výroby kvalitních polovodičů. Pokud by se podařilo skutečně rozjet naplno tento segment ekonomiky v ČR, dojde k posunu přidané hodnoty ve výrobě a zachování průmyslové konkurenceschopnosti,“ uvádí prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Vláda by se podle odborníků měla také zaměřit na vzdělávání odborníků a profesionálů v oboru, ale i na vhodné zapojení zahraničních expertů.

Evropská i světová konkurence je velká

Zatímco Spojené státy už za vlády Donalda Trumpa začaly lákat světové výrobce čipů zpět do USA a současná administrativa Joea Bidena schválila balík investic do polovodičového průmyslu v hodnotě 280 miliard dolarů, Evropská unie na podzim schválila balík pobídek pro výstavbu továren a infrastruktury v hodnotě 43 miliard eur. A například firmy na design polovodičů v Evropě téměř nejsou, když z 10 největších firem pro design čipů se v Evropě nenachází ani jediná.

Nezbytná je pro Česko mezinárodní spolupráce např. s Německem, které bude v dalších letech polovodičovým lídrem. „V současnosti má Evropská unie jen 4% podíl na celosvětovém duševním vlastnictví spojeném s vývojem nových polovodičových řešení. Evropa proto musí naplno využít Evropský akt o čipech a směřovat prostředky do rozvoje polovodičového průmyslu,“ dodává Stanislav Černý z Czech National Semiconductor Cluster.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *