CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

01. 03. 2022

0 komentářů

Vodíková technologie: Investiční příležitost nebo past na investory?

 

Velmi skloňovaným tématem poslední doby je přechod na zelenou energii. Vývoj v oblasti paliv, nejen do motorů, tlačí Evropská unie progresivně kupředu, čímž nabádá investory k uložení svých peněz do tohoto odvětví ekonomiky. Je však vhodné se nechat unést výbornými vyhlídkami, ale zatím nepřesvědčivým postupem ve vývoji technologie?

Loading



 

Ke každé takto skvěle vypadající příležitosti by měl být investor skeptický do doby, než se seznámí se všemi riziky a stanoví si investiční tezi. Pravdou je, že i Česká republika má svou vodíkovou strategii, kterou schválila minulá vláda. Jedná se o dokument, který popisuje strategický postup implementace vodíkových technologií, načež z Ministerstva průmyslu a obchodu zaznívaly názory, že bychom se měli stát exportérem této komodity budoucnosti.

Zajímavější je však bod ze zelené taxonomie EU, který popisuje způsob, jakým by měly členské státy přistupovat k vytápění domácností. Nová směrnice EU počítá s tím, že od roku 2026 bude možné využívat jakousi hybridní technologii vytápění, kde 70 % bude tvořit klasický zemní plyn a 30 % vodík. Představa tohoto typu je vyloženě bláhová, protože posun do okamžiku využívání technologie v podobě navrhované Evropskou unií rozhodně nebude trvat 4 roky.

Vývoj vodíkové technologie je drahý a náročný proces, i přes ultimáta předložená ze strany EU se práce na technologii neurychlí. Jsou však nejvýznamnější hráči na trhu vedeni tak dobře, že dokážou tlakům vlád odolávat a strategicky se rozvíjet?

Linde PLC

Linde je nejstarší ze společností, které budou ve srovnání představeny. Jedná se o nadnárodní společnost produkující průmyslové plyny, jakými jsou kyslík, dusík, ale právě i vodík. Výzkum a vývoj, tedy účetní položka, která vyjadřuje sumu vynaloženou na zlepšení technologií a objevení nových postupů, za 3. čtvrtletí loňského roku dosáhla pouze 105 milionů amerických dolarů, což společnost nestaví do role masivního investora do vývoje technologie.

REKLAMA

Společnost však disponuje za stejné období vysokým množstvím volných peněžních toků, celková suma vzniklá z odečtení kapitálových nákladů od peněžních toků z provozní činnosti činí 4,245 miliardy amerických dolarů. Zajímavostí na této společnosti je její cíl v roce 2022. Dle dostupných informací má právě letos vzniknout čerpací stanice firmy Linde pro vlaky v Německu.

Je však tento argument dostatečný k nákupu akcií? Každý by si před zběsilým nákupem měl uvědomit, že tato informace je již v aktuální ceně obsažena, protože trh je dle teorie efektivní. Až na konci roku bude jednodušší hodnotit, zda management splnil své plány a v jakém rozsahu jsou proveditelné do budoucna.

Plug Power

Americká společnost Plug Power by se dala nazvat černým koněm trhu. Její technologie je na dnešní dobu poměrně vyspělá, protože ve svém portfoliu má služby vytvářené na klíč. Pokud je společnost schopna vzdálit se od sériové výroby k tomuto způsobu poskytování služby, může to znamenat dobrý postup ve vývoji. Výrazným provozním segmentem společnosti je i produkce technologie a paliva pro vysokozdvižné vozíky, kde se povedlo navázat spolupráci se sklady Amazonu.

Problémem je však finanční řízení společnosti, které spíše připomíná závody v dojení. Náklady na výzkum a vývoj sice za 3 kvartály loňského roku dosáhly na 16,634 milionu dolarů, což je více než dvojnásobek ve srovnání s minulým účetním obdobím, ale je nutno zmínit i temnou stranu mince. Společnost Plug Power je známa účetními podvody vykonanými v letech 2019 a 2018, i přestože ze strany společnosti znělo stanovisko, že se jedná o chybu.

REKLAMA

Plug Power dokonce vykázal v roce 2020 negativní tržbu, která byla způsobena jednak nízkými prodeji zboží, ale taktéž vyplacení warrantů Amazonu, které do vykazovacího segmentu spadají. Zásadním argumentem k vyhnutí se této investici je neustálá emise akcií, kterou musí firma udělat, aby mohla sponzorovat svůj provoz a zejména vysoké odměny managementu v uplatněných akciových opcích, které za 9 měsíců loňského roku činily téměř 35 milionů dolarů. Podporuje tedy investor vodíkovou technologii nebo bazén u domu generálního ředitele?

Ballard Power System

Kanadská firma Ballard Power System je obchodována v USA i v Kanadě. Jedná se o firmu, která produkuje motory a palivové články do lodí, vlaků, ale hlavně do automobilů. V automobilovém průmyslu drží několik významných patentů a spolupracuje se společnostmi, jako je Toyota, nebo vyvíjí vlastní vůz, na kterém spolupracuje s automobilkou Audi. Toto auto by mělo být uvedeno na trh nejdříve v roce 2025.

Ballard Power na první pohled nevypadá špatně. Pokud si investor dobře prohlédne výsledky hospodaření za 3 čtvrtletí roku 2021, zjistí, že tržby v tomto období poklesly o takřka 10 % a čistý zisk poklesl skoro dvojnásobně. Nulový dluh vykázaný v rozvaze supluje vysoký nárůst nových akcií, jedná se tedy o další společnost, která musí emitovat vlastnické podíly k tomu, aby získala kapitál, protože nemá čím ručit u bank a naivní investor je přeci jednodušší cíl než bankovní analytik. Nárůst odměn pro management o cca 83 % tento názor jen potvrzuje.

Bloom Energy

Bloom Energy je americký výrobce vodíkových generátorů, které získávají vodík z termální energie pomocí vytlačení tohoto plynu z molekul při vysoké teplotě. Tento proces je výrazně složitější než získávání vodíku z vody. Celkově lze vodíkovou technologii vnímat jako náročnější než technologii elektřiny.

Cesta, kterou se Bloom Energy vydala, jen podtrhuje marnost ve snaze nalézt jednoduchou náhradu fosilních paliv. Tento způsob získávání vodíku je pro použití hůře implementovatelný, protože náročnější výroba si bude vyžadovat vyšší náklady na prodej paliva.

Bloom Energy je jediná společnost v tomto srovnání, která snížila odměny v akciích meziročně o zanedbatelných 0,13 %, čímž se vyhnula aktuálnímu trendu u těchto společností, avšak hodnota vyplacená na odměnách činila 57,309 milionu amerických dolarů, náklady na výzkum a vývoj přesáhly 76 milionů dolarů a tržby spolu s čistým ziskem vykázaly růst, ale i přesto zůstává Bloom Energy, resp. jeho akcionáři v negativním výsledku cca 144,864 milionu amerických dolarů.

Koupit jednookého krále mezi slepými nebo vsadit na celou nemocnici?

Pravdou je, že vodíková technologie je budoucnost. Samozřejmostí je, že nebude tvořit 100 % trhu s palivy, ale přesto bychom na ni neměli zanevřít. Nákup akcií jednotlivých společností se jeví jako nesmyslný hazard s penězi, obzvlášť v době, kdy valuace těmto firmám nepřeje. Osobně bych raději sledoval index NASDAQ Clean Edge Green Energy (INDEXNASDAQ:CELS), který obsahuje například společnost Tesla Inc. a jiné firmy, které se zabývají solární energií, čímž diverzifikují portfolio. Na tento akciový index existují ETF s ticker symbolem QCLN a QCLU od společnosti First Trust, které mohou být i přes diverzifikaci skvělou horskou dráhou pro investory.

Autor a zdroj výpočtu: Tomáš Cverna, analytik ECONET, redakčně upraveno

 

Disclaimer: Nejedná se o investiční doporučení, informace z tohoto článku mají pouze vzdělávací charakter.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *