CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Kuchta

23. 07. 2010

0 komentářů

Větrná energie – svěží vítr v investičním portfoliu?

 


 

Využití energie z větru není žádnou novinkou. Větrné elektrárny se po světě stavějí již desítky let a jejich rozšíření souviselo se stále se zvětšující hrozbou vyčerpání neobnovitelných zdrojů energie, ropnými šoky apod. V posledních letech se vítr opět dostává do hledáčků investorů a navíc se ukazuje být vcelku zajímavým recession-proof odvětvím.

Ani krizové období totiž tomuto sektoru nezabránilo v tom, že v minulém roce narostl celkový výkon větrných turbín o 31 %. Obrat na tomto trhu v minulém roce překonal 50 miliard eur. Větrná energie je společně s ostatními ekologickými zdroji, jako je voda, nebo slunce v poslední době poměrně preferovaná jak vládami, tak investory, kteří v tomto odvětví vidí velký potenciál do budoucna. Větrná energie dnes patří mezi nejrychleji se rozvíjejícím sektorem energetického průmyslu a v nejbližších letech tomu patrně tak i zůstane.

Pro další rozvoj mluví i čísla o podílu větrné energie na celkové produkci energie. V současnosti se tato čísla pohybují těsně nad jeden a půl procentem, v Evropě je to kolem 4 %. Podle plánů European Wind Energy Association (EWEA) by se mělo pomoci větru vyrobit v roce 2020 asi 12 % veškeré energie, reálnější předpoklady pak mluví o osmi procentech.  

Největší boom v posledních letech je vidět samozřejmě v Asii, kde jsou největšími tahouny Čína a Indie. Čína se dostala již na druhé místo v instalovaném výkonu a ohrožuje tak vedoucí postavení Německa a USA, které jsou dlouhodobými lídry na trhu s věternou energií. Na jednoho obyvatele je však vedoucí zemí Dánsko, které těží ze své výhodné polohy. Přímořské země mají oproti vnitrozemí výhodu, že mohou využívat sílu mořských větrů.

Vítr je zadarmo, ale zabere mnoho místa

Výhodou větrné energie je její rychlá návratnost a poměrně nízké náklady na provoz. Vítr je zadarmo a není jej potřeba nikam převážet a skladovat, není potřeba jej těžit apod. V porovnání s tradičními zdroji energie je tedy mnohem levnější, na druhé straně je ale nutné brát v potaz poměrně vysoké počáteční náklady (stavba turbín), i když i u tradičních zdrojů energie nejsou nejnižší (vrty, stavba vrtních plošin apod.).

REKLAMA

Velkou nevýhodou větrných elektráren je nestálost počasí a jeho nepředvídatelnost. Větrné turbíny mohou efektivně vyrábět energii pouze za určitých podmínek. Za příliš slabého, nebo také příliš silného větru turbíny energii neprodukují a to pak snižuje jejich reálný výkon. Ten se od plného instalovaného výkonu liší v řádech desítek procent, které tak nejsou využity. I v tomto směru jde ale vývoj velmi rychle dopředu a firmám se daří tuto neefektivitu poměrně úspěšně snižovat.

I když je vítr považován za ekologickou formu výroby energie, má výstavba větrných farem nezanedbatelný vliv na prostředí a může tak narážet na odpor ekologů. Samotná turbína sice nezabere mnoho místa, ale pro to, aby byl vítr efektivně využit, je nutné stavět větrné farmy, které v konečném důsledku zaberou mnohem větší plochu, než jiné druhy elektráren. Pro někoho je problémem také hluk.

Výnosy ETF zatím nic moc

Na zájem investorů o zhodnocení prostředků prostřednictvím investice do větrné energie reagují také investiční společnosti, které na trh přivádí indexové nástroje se zaměřením na toto odvětví. Investoři tak mohou investovat například do ETF First Trust ISE Global Wind Energy Index Fund , nebo PowerShares Global Wind Energy Portfolio, který je založen na indexu NASDAQ OMX Clean Edge Global Wind Energy Index. Oba tyto produkty mají poměrně krátkou historii a na jejich škodu byly založeny v létě 2008, kdy akciové trhy byly na vrcholu. Oba investují globálně, do největších společností zabývajících se výrobou a instalací větrných turbín.

Zmiňované indexy v poslední době nezaznamenávaly nijak zářnou výkonnost, krize na akciových trzích se i přes zmiňovanou odolnost vůči krizi nevyhnula ani akciím v sektoru větrné energie. Na druhou stranu mohou být současné ceny akcií v tomto sektoru, vzhledem k jeho celkem optimistické budoucnosti, pro investory zajímavé. Je ale potřeba vybírat pozorně, ne každá společnost působící v tomto segmentu trhu musí mít na růžích ustláno.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *