CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024

0 komentářů

Úrokové sazby zůstávají na vyšších číslech. Znamená to příležitost zisku na dluhopisech?

 

Fed se na konci ledna k úrokovým sazbám vyjádřil více než jasně. Oznámil, že již skončil s navyšováním sazeb, avšak není připraven na postupné snižování. Očekává se tak, že úrokové sazby zůstanou ještě nějakou dobu na vyšších číslech. Je toto příležitost pro investování do státních dluhopisů?

Loading



 

V tomto článku si rozebereme, jak fungují dluhopisy a zda je právě teď ten správný čas na investici do nich.

Dluhopisy a investice do nich

Investice do dluhopisů nabízí investorům způsob, jak půjčit peníze vládám, obcím nebo podnikům výměnou za pravidelné úrokové platby a vrácení počáteční investice, tzv. jistiny, v den splatnosti dluhopisu. Dluhopisy jsou dluhové nástroje s pevnými úrokovými sazbami a daty splatnosti, což z nich činí oblíbenou volbu pro investory, kteří hledají stálý příjem a zachování kapitálu.

Když jsou úrokové sazby nízké, ceny dluhopisů mají tendenci růst, protože jejich pevné úrokové platby se stávají atraktivnějšími ve srovnání s nově vydávanými dluhopisy s nižšími výnosy. Naopak, když úrokové sazby rostou, ceny dluhopisů obvykle klesají, protože investoři požadují vyšší výnosy jako kompenzaci za zvýšené riziko držby cenných papírů s pevným výnosem. Tento inverzní vztah mezi cenami dluhopisů a úrokovými sazbami podtrhuje důležitost sledování vývoje úrokových sazeb při investování do dluhopisů.

Kromě přímého investování do jednotlivých dluhopisů mohou investoři zvážit také dluhopisové fondy obchodované na burze (ETF) jako alternativní způsob, jak získat expozici na trhu dluhopisů. Dluhopisové ETF fondy jsou investiční fondy, které drží diverzifikované portfolio dluhopisů a obchodují se na burzách, což investorům poskytuje likviditu a pohodlí. Investováním do dluhopisových ETF mohou investoři získat přístup k diverzifikovanému balíčku dluhopisů s různou splatností, úvěrovou kvalitou a citlivostí na úrokové sazby, což snižuje riziko spojené s držbou jednotlivých dluhopisů.

REKLAMA

Dluhopisové ETF také nabízejí flexibilitu, která investorům umožňuje snadno upravit expozici vůči různým sektorům nebo regionům trhu s dluhopisy na základě jejich investičních cílů a tolerance k riziku. Celkově lze říci, že ať už investujete do jednotlivých dluhopisů, nebo do dluhopisových ETF, pochopení vlivu úrokových sazeb na ceny dluhopisů je nezbytné pro přijímání informovaných investičních rozhodnutí a efektivní řízení portfoliového rizika.

Jak tedy vypadá zájem o dluhopisy u investorů?

Maxim Manturov, vedoucí investičního výzkumu ve společnosti Freedom Finance Europe, říká, že: „Zájem Wall Street o dluhopisy v roce 2024 ovlivňuje několik klíčových faktorů.“

  1. Očekávání vrcholu úrokových sazeb

Mnoho lidí na Wall Street se domnívá, že úrokové sazby v tomto hospodářském cyklu pravděpodobně dosáhly svého vrcholu, což znamená, že sazby pravděpodobně nepůjdou nahoru. Toto přesvědčení vychází ze známek zpomalující inflace a obav o hospodářský růst. Nižší úrokové sazby zatraktivňují stávající dluhopisy, což zvyšuje jejich ceny a potenciální výnosy pro investory.

  1. Hledání bezpečného útočiště

V souvislosti s pokračujícím geopolitickým napětím a volatilním akciovým trhem se někteří investoři obracejí k dluhopisům jako k bezpečnější třídě aktiv. Dluhopisy nabízejí stabilitu a předvídatelnější tok příjmů ve srovnání s akciemi, které mohou podléhat výkyvům na trhu.

  1. Možnost snížení sazeb

Ačkoli to není všeobecně uznáváno, někteří účastníci trhu očekávají, že Federální rezervní systém a další centrální banky začnou snižovat sazby později v roce 2024 nebo na začátku roku 2025. Pokud se tak stane, ceny dluhopisů dále porostou a nabídnou dodatečné výnosy těm, kteří nakoupili včas.

REKLAMA

Graf: Roční míra inflace ve Spojených státech od ledna 2020 do ledna 2024

Jak se budou tedy v roce 2024 vyvíjet úrokové sazby?

Zatímco investoři a spotřebitelé netrpělivě očekávají rozhodnutí Federálního rezervního systému o úrokových sazbách, nedávné ekonomické údaje vnesly do prognózy další vrstvu nejistoty. V nedávné zprávě jsme se dozvěděli, že na případné snížení úrokových sazeb si ještě počkáme, to však může být pro chytré investory i dobrá zpráva. Jak jsme si v předešlém odstavci objasnili, vysoké úrokové sazby nám ukazují nové investiční příležitosti.

Federální rezervní systém pod vedením svého předsedy Jeroma Powella signalizuje opatrný přístup a zdůrazňuje, že před jakoukoli významnou úpravou měnové politiky je důležité ujistit se, že inflační tlaky skutečně ustupují.

Od počátku rychlého zvyšování sazeb v roce 2022, jehož cílem bylo omezit prudce rostoucí inflaci, Federální rezervní systém přistoupil k několika po sobě jdoucím zvýšením sazeb a postupně zmírnil meziroční míru inflace z jejího maxima 9,1 % v červnu 2022 na 3,1 % v následujícím roce. Lednová hodnota inflace, která překonala projekce ekonomů, však podtrhuje problém, před kterým Fed stojí při určování optimálního načasování snižování sazeb. Vzhledem k tomu, že centrální banka zachovává obezřetnost, aby nezhoršila inflační trendy, ekonomové přehodnocují své předpovědi a odsouvají očekávání prvního snížení sazeb v tomto roce na pozdější období roku 2024.

Dříve ekonomové předpokládali možnost snížení sazeb již na březnovém zasedání Fedu. Ve světle posledního dění však naděje upadla a očekávání březnového snížení sazeb si ponechala jen malá část ekonomů. Stejně tak se snížila pravděpodobnost snížení sazeb na květnovém zasedání, přičemž podíl ekonomů, kteří takový krok předpovídají, se výrazně snížil. Místo toho nyní ekonomové naznačují, že k prvnímu snížení sazeb by mohlo dojít na červnovém zasedání Fedu, což odráží posun očekávání směrem k opatrnějšímu a rozvážnějšímu přístupu k úpravám měnové politiky.

Autor: Dmytro Spilka, finanční a technický spisovatel

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *