CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

11. 07. 2023

0 komentářů

Úrok na českém dluhu klesá nejníže za dva roky

 

Cena českých vládních dluhopisů znatelně stoupá, což znamená, že úrok na nich klesá. To je příznivá zpráva pro Fialovu vládu, která si tak na mezinárodních trzích může půjčovat levněji, zaplatí méně za obsluhu státního dluhu a tím pádem ji zbude více peněz k umoření stávajícího dluhu, případně k uskutečnění dodatečných výdajů investičního nebo sociálního rázu.

Loading



 

Například rozdíl mezi úrokem tříletého dluhopisu vlády České republiky a tříletého dluhopisu vlády německé se nyní pohybuje těsně nad úrovní dvou procentních bodů, jak plyne z dat agentury Bloomberg (viz graf níže). Jedná se o nejnižší hodnotu tohoto rozdílu za poslední přibližně dva roky.

Dluhopisy německé vlády jsou tradičně považovány za velmi bezpečné a mají jen ta nejlepší ratingová hodnocení. Proto slouží jako jakési měřítko kvality. Čím menší je tedy rozdíl v úročení vládních dluhopisů dané země a vládních dluhopisů Německa, tím ochotněji mezinárodní investoři oné dané zemi půjčují – a tím méně nákladné pro ni zadlužování i obsluha dluhu jsou.

Rozdíl v úroku na českém a německém dluhu klesá nyní zejména ze čtyř důvodů. Zaprvé, Česku a obecně Evropské unii se daří zvládat energetickou krizi. S tím souvisí také to, že případná recese v Evropě nebude hluboká a zároveň to, že se postupně daří krotit inflaci. V neposlední řadě stojí za poklesem úroku na českém dluhu snaha Fialovy vlády alespoň základním způsobem ozdravit veřejné finance, a to konsolidačním balíčkem, jejž dnes projednávají poslanci.

Pokles úroku na českém dluhu je zároveň známkou toho, že české veřejné finance jsou stále v relativně příznivém stavu a že mezinárodní investoři věří, že se je podaří plně konsolidovat. Jde o další potvrzení toho, že české veřejné finance nikdy v žádném rozvratu nebyly a rozhodně jim nehrozil bankrot, ani „řecká cesta“, před níž varovali například někteří politici.

Autor: Lukáš Kovanda, hlavní ekonom, Trinity Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *