CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

01. 07. 2022

0 komentářů

Uber jako akciová investice budoucnosti?

 

Společnost Uber se nyní obchoduje nad 20 dolary za akcii. Její propad si lze vysvětlit minimálně krátkodobými obavami investorů z poklesu tzv. “ridesharing” odvětví, když její největší konkurent Lyft oznámil zhoršený výhled na druhý kvartál. I přes tento fakt Uber vykázal za první čtvrtletí lepší výsledky, než bylo očekáváno.

Loading



 

Dalším impulsem pro pokles je samozřejmě celé rozpoložení trhu, který se ocitá ve své medvědí podobě, jelikož investoři jsou znepokojeni z poklesu americké ekonomiky za první kvartál a očekávají recesi. K tomu americká centrální banka začala s cyklem zvyšování úrokových sazeb, což má vliv na vyšší výnos z dluhopisů a pokles ceny akcií. Kapitál prostřednictvím úvěrů se pro firmy totiž stává méně dostupným, stahují se peníze z reálné ekonomiky a stávají se atraktivnější i jiné druhy aktiv, jako jsou depozita v bankách.

Finanční výsledky za 1. kvartál

Tržby Uberu se meziročně zvýšily o 136 %, také díky akvizici společnosti Transplace z listopadu minulého roku. Upravená EBITDA činila 168 miliard dolarů, zatímco v předchozím roce se jednalo o ztrátu 359 miliard dolarů. Uber však utrpěl čistou ztrátu 5,93 miliardy dolarů oproti předchozím 108 milionům v 1. čtvrtletí 2021, což lze přičíst předtím nerealizovaným ztrátám na kapitálových investicích.

Ztráta na akcii tak činila 18 centů, což však mimochodem překonalo odhad analytiků Zacks Equity Research, kteří předpokládali ztrátu 27 centů na akcii. Majoritní část příjmů společnosti pochází z mobility. Tyto příjmy meziročně vyskočily o více než 100 %. Tržby z delivery segmentu vzrostly o 44 % a příjmy z přepravy, díky již zmíněné akvizici, odskočily z 301 milionu dolarů na 1,824 miliardy dolarů. Měsíčně aktivní uživatelé rostli o 17 % na 115 milionů. Celkové hrubé rezervace (více používané gross bookings) jsou nahoře o 35 %.

Odvětví Uberu

Společnost Uber se zaměřuje na tyto základní oblasti: přeprava osob, doručování jídel a převoz zboží (nejméně významné). Operují v Severní Americe, Latinské Americe, Evropě, Asii či na Blízkém východě. Jako jejich největší soupeř se vždy zmiňuje LYFT. Avšak toto tvrzení je poněkud zavádějící, jelikož LYFT se soustředí pouze na ridesharing odvětví, zatímco Uber má své činnosti více diverzifikované.

REKLAMA

Na základě tvrdých tržních dat lze vidět na grafu níže, že tržní podíl Uberu v USA v oblasti ridesharing postupem let klesal z důvodu právě rostoucí konkurence LYFTu z 74 % na 69 %, zatímco jejich konkurent svou tržní pozici posílil z 22 % na 31 %. Uber ale v dalších odvětvích neohrozí a navíc sanfranciská společnost nadále drží majoritní podíl na trhu.


zdroj : Statista.com

V odvětví dovážek jídel se Uber dělí o trh z 80 % (data společnosti McKinsey) se společností Doordash, která však pokrývá ještě větší část trhu než Uber, viz graf. Naopak firmě Grubhub tržní podíl klesl, jelikož byla obviněna z podvodů na restaurace, když jim účtovala poplatky za hovory, které se nikdy nestaly objednávkami. Tento trh teprve nedávno explodoval a zatím se zdá jako reálná varianta, že jej může ukořistit minimum hráčů, což je další příležitost pro Uber.


zdroj : Visualcapitalist.com, McKinsey

Cykličnost odvětví

Vezmeme-li v potaz celospolečenskou situaci, konkurenti Uberu vycházejí také z řad veřejné hromadné dopravy či transportních firem. Jako nezpochybnitelný fakt můžeme označit, že odvětví, ve kterém operuje tato společnost se sídlem v San Franciscu, je velice cyklické. Položme si otázku. Jaké náklady budou domácnosti omezovat při ekonomické krizi? Jako jeden z prvních se nám jednoznačně vybaví náklad na dovážky jídla. Z toho nám musí být jasné, že tržby Uberu se budou v době možné americké recese snižovat. Obyvatelstvo si raději jídlo uvaří doma, nebo v americkém případě navštíví fast food.

REKLAMA

Usmíření s taxikáři?

Uberu se před nedávnem podařil vcelku majstrštyk, když se de facto usmířil s taxikáři v New Yorku, kteří budou nyní registrováni jako řidiči v jejich aplikaci. To samé se plánuje v San Franciscu a můžeme předpokládat růst tohoto trendu do budoucna a omezení konkurence Uberu. Před několika lety bylo toto nepředstavitelné. Avšak pro taxikáře i samotné stávající řidiče Uberu tato situace bude výhodná jen to té doby, kdy společnost nezačne nahrazovat lidský faktor autonomním řízením.

Autonomní řízení a největší fundament pro růst do budoucna

Uber minulý rok oznámil, že ve spolupráci se společností Motional začne letos s pilotním programem dovážky jídel bez řidičů v Kalifornii. Je zde tedy zřejmý záměr Uberu o postupné nahrazování lidí autonomním řízením. Ač toto odvětví má a bude mít porodní bolesti, jedná se o skvělý byznys do budoucna.

Navíc Uber má silnou motivaci k implementaci aut bez řidičů, jelikož gross bookings za první kvartál činily 26,4 miliardy dolarů, přičemž tržby “pouze” 6,9 miliardy dolarů. Z těchto dat vyplývá, že společnost značnou část svých příjmů utrácí na pokrytí výplat pro řidiče, což by je mohlo ještě více vést k motivaci osekání nákladů.

Perspektivní akciová investice s nejasnou budoucností

I přes rostoucí příjmy obřím tempem zatím není společnost zdaleka profitabilní, nemá PE ratio a EPS je záporné. Avšak je to jedna z firem, která by měla jednoznačně profitovat z nastupujícího trendu autonomního řízení, jelikož jak na trhu delivery aplikací, tak v ridesharingu se řadí mezi největší hráče.

Z toho vyplývá, že společnosti produkující autonomně řízená auta budou z největší pravděpodobností hledat potenciální spolupráci s Uberem či LYFTem, jelikož není snadné vytvořit ze dne na den novou divizi zaměřující se na ridesharing a delivery segmenty. Jedná se o velmi zajímavou perspektivní akciovou investici, avšak s velmi nejasnou budoucností, vezmeme-li v potaz profitabilitu. Není také zdaleka jisté, zda se tato investiční teze naplní z důvodu například chladného přístupu regulátorů k autonomnímu řízení a zlepšení stávající konkurence.

Auror: Martin Kylar, analytik ECONET, redakčně upraveno

 

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *