CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

26. 01. 2023

0 komentářů

Jak dlouho očekávat vyšší úroky na spořicích účtech?

 

Banky po dlouhé době nabízejí vyšší úroky na svých spořicích účtech. K čemu jsou vhodné a jak dlouho dnešní situace vydrží? Ještě určitě několik měsíců, shodují se ekonomové.

Loading



 

Aktuální doba vysokých úrokových sazeb nahrává spořicím účtům, které aktuálně nabízejí lepší podmínky, než na které jsme byli v minulých letech zvyklí. Banky se předhánějí z různými akcemi, jak zákazníky přilákat. Výjimkou pak nejsou úroky ve výši pět či šest procent ročně. Jedná se o možnost dostupnou a konzervativní.

„V časech vysokých úrokových sazeb se jedná o velmi zajímavou možnost, jak bezrizikově zhodnocovat vlastní úspory. Jsou navíc krátkodobé, takže jsou i velmi likvidní, respektive peníze na nich jsou snadno dostupné. Proto jsou vhodné vlastně téměř pro kohokoliv,“ vypočítává výhody účtu ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Nabízí se však možnost kombinace s dalšími finančními produkty. „Spořicí účet je rozumným kompromisem mezi výnosem a rizikem zejména pro účel držení rozpočtové rezervy. Jde o peníze, které máme připraveny na pokrytí nenadálých nepříznivých zásahů do našeho rozpočtu, tedy na pokrytí nečekaného nárůstu výdajů nebo nečekaného poklesu příjmů,“ vysvětluje ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Pokud jsme už ale na tomto účtu nashromáždili částku ve vhodné výši, tedy zhruba tří až šesti našich měsíčních příjmů, všechny další naše úspory už bychom měli umístit odvážnějším, a tím pádem i výnosnějším, způsobem, jako jsou třeba vhodně vybrané podílové fondy,“ dodává Michal Skořepa.

REKLAMA

Úroky minimálně několik měsíců zůstanou

Jak dlouhou ale tato situace potrvá? Záleží hlavně na rozhodování České národní banky. „Úrokové sazby, které banky nabízejí na spořicích účtech, začnou klesat nejspíš během letoška s tím, jak budou klesat úrokové sazby na straně úvěrů. Půjde však jen o pozvolný pokles, rozkolísaný zahajováním a ukončováním různých akčních nabídek jednotlivých bank,“ očekává Skořepa.

S podobným horizontem souhlasí i Petr Dufek: „S tím, jak časem ČNB začne snižovat úrokové sazby, budou klesat i sazby na spořicích a termínovaných účtech. Není to ovšem otázka nejbližších měsíců, protože vysoká inflace nás zde bude trápit ještě poměrně dlouho. Až se ovšem tato doba skutečně přiblíží, může být vhodné z takového krátkodobého spořicího účtu přeskočit do termínovaného a „pojistit“ si vyšší sazbu na delší dobu,“ uvádí ekonom.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *