CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

16. 01. 2013

4 komentáře

Spoléhat v důchodu na stát? Radši ne

 


 

Text na obrázku níže má za cíl jediné, strašit ty, kteří se odhodlají spořit si na důchod jiným způsobem, než prostřednictvím průběžného penzijního systému vedeného státem.  A jde o Pokud bychom se podívali do nedávné historie a směrem na jihovýchod, můžeme konstatovat, že podobný dopis v budoucnu není až tak nereálný. Jeho odesílatelem by však klidně mohl být tehdejší předseda vlády, který se rozhodne zalepit díry v rozpočtu právě penězi ze soukromých penzijních fondů, jako například před dvěma lety v Maďarsku.

Je až zarážející, jak se různí názory na výhodnost, respektive nevýhodnost nových pilířů v důchodovém systému a kolik emocí důchodová reforma vlastně vyvolává. Před jejím přijetím byl problém zejména s tím, že se protahuje, dnes po jejím přijetí je zase trnem v oku. Je téměř jasné, že pokud dojde ke změnám na čele vládnoucí garnitury, tlak na její omezení, nebo rovnou zrušení, podobně jako u východních sousedů, bude enormní.
duchodova-reforma-ii-pilir

Autoři vtípku, podobně jako dnešní opozice a všichni ti, kdo spoření prostřednictvím nových fondů kritizují, počítají s tím, že stát se o peníze příštích důchodců umí postarat mnohem lépe, a že z jeho strany žádné podobné „nedorozumění“ nehrozí. Spoléhat se ale v důchodu výhradně na stát rovněž není žádné terno. Vzhledem k tomu, jak dnes státy hospodaří se svými prostředky a jak se vyvíjí demografická situace, se v budoucnu klidně můžeme dočkat toho, že po nějaké důchodové, nebo nedej bože měnové reformě dočkáme podobných pozdravů také od státu (možná až poté, co stát obere lidi o peníze v soukromých fondech). Akorát možná budou kratší, protože bude stačit napsat, že letadlo ztoskotalo. Ať už půjde pouze o státní příspěvek ve třetím pilíři, nebo o všechny peníze v systému. Ti, kdo obhajují státní důchod, argumentují většinou solidaritou systému, ale měli by si uvědomit, že solidarita nebyla tím, co vedlo k založení průběžného systému a nebude ani tím, co zabrání jeho zániku.

Lidé by měli mít na výběr, jakým způsobem si budou spořit na důchod a čím více možností budou mít, tím lépe. Někdo nechá všechno na stát, protože se domnívá, že jej stát neokrade. Budiž. Někdo si bude spořit, ale s příslibem státní podpory, která ale v budoucnu nemusí být vůbec jistá, podobna jako například u stavebního spoření. A někdo pak může ukládat své prostředky také do fondů, které mu mohou (ale nemusí) přinést zajímavější výnos, než „povinně neprodělečné“ konzervativní fondy. Druhý pilíř důchodového systému není dokonalý, ale lidé si mohou odkládat peníze na důchod i jinde, vybrané produkty nemusí být součástí státního penzijního systému. Takových produktů je dnes na trhu poměrně dost. Základním principem rozdělení do více nástrojů by kromě určité diverzifikace mělo být také naučit lidi přijmout zodpovědnost za vlastní peníze a nespoléhat se pouze na stát, který nemusí být za každých okolností tím nezdolným pilířem, který dokáže vyřešit všechny naše problémy. A zodpovědní lidé, kteří jsou schopni se rozhodovat sami za sebe jsou nejspíše trnem v oku těm, kteří by z občanů nejraději měli stádo ovcí bez vlastního názoru a odpovědnosti.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Je nutné si odkládat na důchod?

Aby se v důchodu měli dnešní mladí lidé alespoň tak, jako aktuální penzisté, musí si odkládat na důchod sami. A ne úplně málo. Zhruba tisíc korun měsíčně, v případě dynamického investování, ale osm tisíc, pokud zvolí konzervativní spoření. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti Cyrrus nazvané parafrází […]

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

13. 04. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Paraziti v reformě

    17 ledna, 2013

    Podstatou je vzdělání, ale doopravdy, ne MLM xindl. individui bez vzdělání, přidavači, neschopnými pomocnými silami, osadníky, tupci…

    Důchodový systém na základě zažitého systému nebyl překonán. Problém je pouze v parazitech tvářících se sice odborně, ale zdokladovaně bez odbornosti a vzdělání. Vesměs jde o partičky nevzdělaných primitivů, kterých krédem je spíše prostituce a kuplířství, a ne zabezpečení důchodu obyvatel. A je to vidět dnes a denně na podplacených reklamách, třeba i té „Akademie ZFP“ group, která nemá s akademickým vzděláním nikoho. Jen balamutí a nutí své představitele do zakládání s.r.o., aby ty podvody padly na ně, a ne na podvodnickou vesnickou nevzdělanou psychopatickou dvojici, která pohrdá i vlastními dětmi, a to veřejně. A nikdo čestný se do jejich podvodů nepřidá, jen další paraziti a psychopati, a zjevně ze Slovenska. Advokáti, jakože, kteří jen balamutí a vydírají nejen majitele, ale i okradené oběti, je toho na netě dost, i s jejich identitou.

    Odpovědět

  • Petr

    17 ledna, 2013

    Zdravím, já osobně mám spravované finance týmem obchodníků, kde se dělí pouze generovaný zisk, čímž odpadá morální hazard. Je to program bez vstupních poplatků a je určen pro investory, kteří nehledají „bezpečný přístav“. Petr, pesek1299@seznam.cz

    Odpovědět

  • kwinna

    17 ledna, 2013

    Spoléhat se v důchodu na stát sice není žádné terno, ale sociální pojištění musíme stejně platit povinně bez ohledu na to, jak to dopadne. Do druhého pilíře ale dáváme svoje peníze dobrovolně, takže přijít o ně by bylo skutečně bolestné.

    Odpovědět

  • Honza

    18 ledna, 2013

    Tak mrkněte sem: http://www.revolucni-prijem.cz/1D4832

    Více informací na: http://www.revolucni-sporeni.cz/1D4832

    Odpovědět