CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

13. 04. 2023

2 komentáře

Je nutné si odkládat na důchod?

 

Aby se v důchodu měli dnešní mladí lidé alespoň tak, jako aktuální penzisté, musí si odkládat na důchod sami. A ne úplně málo. Zhruba tisíc korun měsíčně, v případě dynamického investování, ale osm tisíc, pokud zvolí konzervativní spoření. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti Cyrrus nazvané parafrází známého filmu „Tahle země není pro mladý“.

Loading



 

V posledních týdnech se často hovoří o penzijní reformě, udržitelnosti sociálního systému a věku odchodu do důchodu. Pokud má být o budoucí důchodce dobře postaráno, neměla by být změny pouze parametrického charakteru – například jen osekáním výplat nebo posunutí důchodového věku. Neškodí také se zamyslet nad tím, jak situaci může každý z nás předcházet.

Reforma je z dlouhodobého hlediska skutečně na místě, protože průběžný důchodový systém je stále pod větším tlakem. Populace stárne a na „přelévání“ peněz k aktuálním důchodcům v budoucnu nemusí být dostatek aktivních pracujících. „Stávající důchodový systém nedokáže zajistit dnešním mladým slušný důchod,“ potvrzuje analýza vedoucí analytického oddělení Anny Píchové a hlavního ekonoma Víta Hradila z firmy Cyrrus.

Analytici jsou však skeptičtí, komplexní reformu prý od vlády neočekávají, spíše jen vynucenou změnu parametrů. Příspěvky do průběžného systému bez reformy totiž lehce mohou z pohledu investora znamenat nedobrý krok, avšak povinný. „Na mladou generaci pak čeká důchod poblíž dnešních 12 tisíc korun,“ uvádějí analytici. Poměr důchodů k průměrným mzdám by totiž mohls končit někde kolem 30 procent. Současní dvacátníci na svém sociálním pojištění budou tratit cca 1,5 % ročně,“ dodávají.

Kolik si odkládat?

Analytici spíše nabádají k tomu, aby se dnešní mladí zajímali o svůj důchod sami. „Současný dvacátník se tedy bude muset o sebe postarat sám a investovat / odkládat si bokem nejen pokud se bude chtít mít stejně jako současný penzista, ale i v případě, že se bude chtít mít jen o něco hůře,“ tvrdí analytici.

REKLAMA

Kolik by si ale měl člověk odkládat a dále investovat? „Tisícovka měsíčně po dobu celého ekonomicky aktivního života stačit může. Nicméně nezajistí důchod v luxusu, jako spíše důchod podobný současnému průměrnému důchodu. A stačit to bude jen v případě, že je nám aktuálně něco kolem dvaceti a investujeme dynamicky. Pokud jsme starší nebo nechceme tolik riskovat, musíme si sáhnout hlouběji do kapsy a na zajištění na důchod dát vyšší částku,“ stojí v analýze s tím, že v případe konzervativního investování by bylo třeba odkládat dokonce 8 tisíc.

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv řešení, není moudré začátek odkládat. „Čím dříve se začnu o svou budoucí finanční situaci zajímat, tím lépe. Dnes to totiž bude stát méně, nežli zítra,“ dochází k závěru analytici Cyrrus.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Kalkulátor

    17 dubna, 2023

    Z průměrné mzdy jde na SocPoj přes 13 tisíc měsíčně.

    Mladí udělají nejlíp, když vypoví poslušnost a ze systému vystoupí.

    Ostatně pokud vím, nikomu nic neslibovali.

    A 40 let platit 13tis/měs do systému, ze kterého (skoro) nic nedostanou, je HLOUPOST.

    Pokud si tyto prostředky místo toho investují, budou penzi trávit ve vile na Azurovém pobřeží.

    Odpovědět

  • Riki

    27 dubna, 2023

    To je teorie. Těch, co vydrží až do konce, bude jako obvykle pod 5%, neboť tak dlouhý časový test si vyžaduje železnou disciplínu, kterou v těchto zeměpisných šířkách jaksi nevlastníme. Zbývajících 95% chce a vyžaduje silnou asistenci státu. Tak to je a tak to bude. Bohužel.

    Odpovědět