CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Společenská hodnota finančního vzdělávání

 

Vezmu-li v úvahu své osobní zkušenosti s finančním poradenstvím, a v obecnější rovině s poskytováním investičních služeb občanům, umím si představit dva možné směry vývoje budoucnosti naší profesní činnosti.

Loading



 

Na jedné straně je ochrana investorů pilířem důvěry ve finanční systém jako celek; v tomto smyslu hrají klíčovou úlohu pravidla, která se vztahují na naši činnost, zejména pokud uvážíme blížící se nabytí účinnosti MiFID II (3. ledna 2018). Na druhé straně znamená vzdělání rozvíjení finanční gramotnosti a větší angažovanost občanů v jejich investičních rozhodnutích. To zejména platí pro mladé lidi, tj. budoucí generace střadatelů.

Finanční poradenství má ekonomickou i společenskou hodnotu. Finanční vzdělání, které je pro splnění této společenské hodnoty zcela zásadní, lze popsat jako proces umožňující občanům prohlubovat své znalosti o finančních konceptech a produktech, porozumět vztahu rizika a výnosu a nalézat nejvhodnější řešení.

Jsem přesvědčena, že všechny relevantní zainteresované subjekty (evropské a národní orgány, investiční firmy, finanční poradci a jejich asociace) by měly dát prvořadou důležitost potřebě zlepšení finanční gramotnosti mezi investory. Mám za to, že tuto otázku lze dále rozvíjet ve třech komplementárně spojených rovinách. Za prvé, je důležité si uvědomit roli všech iniciativ v oblasti finančního vzdělávání, které je jednotlivých státech EU podporováno soukromými sdruženími a subjekty. Finanční gramotnost lze rovněž zlepšovat uvědoměním si role finančních poradců v budování dlouhodobých vztahů s jejich klienty. A konečně, součástí finanční vzdělávání by měl být i přínos nových technologií: on-line nástroje lze využít ke shromažďování informací o investorech a umožnit jim porozumět jejich potřebě investičního poradenství, tj. lidské interakci s poradcem.

Pokud jde o roli soukromých iniciativ v oblasti finančního vzdělávání, Itálie poskytuje pozitivní příklad. Od roku 2009 organizují ANASF a PROGeTICA program finančního vzdělávání Economic@mente® – Metti in conto il tuo futuro pro středoškoláky, jehož výsledky jsou zdrojem velkého osobního uspokojení. Cílem programu Economic@mente® je poskytnout studentům soubor nástrojů vycházejících z jejich osobní zkušenosti, který je naučí spravovat jejich budoucí úspory po celou dobu jejich života prostřednictvím simulací, praktických kurzů a testů.

REKLAMA

Program se skládá ze školních kurzů pořádaných členy ANASF, kteří jsou speciálně proškolenými a kvalifikovanými lektory projektu. Od roku 2009, respektive 2011, jsem lektorkou a regionální ředitelkou programu Economic@mente® ve svém regionu Emilia Romagna, a celkem jsem vedla šest kurzů ve třinácti třídách. K dnešnímu dni je na celostátní úrovni do programu Economic@mente® aktivně zapojeno 302 škol, 1251 tříd v 81 provinciích a 19 regionech.

Na základě svých osobních zkušeností se domnívám, že evropské a národní instituce by měly uznat hodnotu těchto iniciativ a podpořit jejich realizaci. V tuto možnost pevně věřím. V Itálii již byl učiněn první krok tímto směrem: nedávno byl vládou zřízen Výbor pro finanční vzdělávání za účelem programatiky a koordinace všech iniciativ v této oblasti.

Autorka je členka představenstva FECIF  a regionální ředitelka programu pro finanční vzdělávání ANASF.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *