CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

25. 02. 2016

2 komentáře

Finanční gramotnost v Česku: Připravujeme se o 14 mld. Kč ročně

 


 

České domácnosti ve své většině vytváří úspory. Potíž je, že naspořené peníze nechávají ležet na bankovních vkladech. Koncem roku 2015 leželo na bankovních účtech 2 034,7 mld. Kč. Z nich se naprostá většina lidově řečeno válela na netermínovaných a krátkodobých termínovaných vkladech (88 %). Pouze 3 % vkladů byla uložena střednědobě na období 2 – 5 let a 8 % dlouhodobě na 5 a více let. Bankovní vklady a hotovost přitom dle Indexu finanční gramotnosti tvoří 63 % finančního majetku domácností.

Graf 1: Index finanční dospělosti
index-financni-dospelosti

Zdroj: ČNB, Generali Investments CEE

„Stačilo by, aby české domácnosti snížily o čtvrtinu objem svých vkladů v bankách ve prospěch investičních produktů – jako jsou nejen akcie a investiční fondy, ale i životní pojištění a penzijní fondy, a mohly by si přijít na 14 miliard korun ročně navíc. Dostaly by se tak v rámci hospodaření s financemi na úrovně typické pro vyspělé země jako Rakousko nebo Německo,“ říká Josef Beneš, generální ředitel a předseda představenstva Generali Investments CEE, k výsledkům Indexu finanční gramotnosti.

Nad uložením peněz v životních pojistkách lze vzhledem k jejich nákladovosti s úspěchem polemizovat. Jakákoli forma spoření či investic přes životní pojištění je natolik zatížena náklady, že je vhodné se jí obloukem vyhnout. Dokonce i „proklientské“ navrhované omezení provizí na 20 % z pojistného po celou dobu placení pojištění by klienty od nevýhodné investice neochránilo. Znamenalo by sice zlevnění většiny pojistek oproti současnému stavu, výhodnou investici by to z něj ale neudělalo. Byla by neustále minimálně o 20 procentních bodů dražší než srovnatelná investice do podílových fondů.

REKLAMA

Objem majetku v podílových fondech roste. Přesto zůstává ve srovnání s bankovními vklady zanedbatelný. Domácnosti a instituce měly dle poslední výroční zprávy AKAT ČR k 31. 3. 2015 uloženo v podílových fondech 361,5 mld. Kč. Naštěstí alespoň v této oblasti investoři dávají přednost dynamičtějším formám investic a ve fondech peněžního trhu udržují jen 6,6 mld. Kč. Zájem je ale také o strukturované fondy, mezi nimiž jsou i zajištěné fondy, u nichž mají investoři uloženo 32,7 mld. Kč. Nejvíce peněz leží v dluhopisových fondech (117,2 mld. Kč), které také nemusí být příliš dynamické, a ve smíšených fondech (117,2 mld. Kč). Akciové fondy se s 66,9 mld. Kč drží na třetí příčce zájmu investorů.

Peníze uložené v penzijních fondech nemusí být zdaleka uloženy nevýhodně. Bohužel většinou jsou. Z 349,4 mld. Kč je 339,3 mld. Kč utopeno v transformovaných fondech, které v lepších letech nabízejí zhodnocení kolem úrovně inflace. A i z 10,1 mld. Kč uložených v účastnických fondech je více než polovina (5,1 mld. Kč) v povinném konzervativním fondu. Tedy také bez možnosti zajímavějšího zhodnocení. Nemluvě již o nejrůznějších „spořicích fondech“ či „garantovaných fondech“, které také drží prim a velkou část z 5 mld. Kč. Dynamické (růstové) a akciové účastnické fondy pobraly necelou 1 mld. Kč, tedy méně než 0,28 % všech prostředků v penzijních fondech. 3,1 mld. Kč v rušených důchodových fondech ani nestojí za řeč…

Podle Indexu finanční dospělosti by české domácnosti měly mít naspořeno přímo v akciích přibližně 32,3 mld. Kč a dalších 161,5 mld. Kč v dluhopisech a jiných dluhových nástrojích.

České domácnosti drží dalších 384,2 mld. Kč ve stavebním spoření. Pokud smlouvy chtějí využít na překlenovací či řádný úvěr na rekonstrukci či pořízení nemovitosti, může být tato forma uložení prostředků efektivní vzhledem k levným úvěrovým zdrojům. Jen jako způsob odložení volné hotovosti ale ani se státním příspěvkem nepřináší příliš vysoké zhodnocení vzhledem k 6leté vázací lhůtě.

REKLAMA

Tip: Proč přijmout investiční riziko aneb Bezpečné investice jsou nebezpečné

Největším nepřítelem efektivní správy rodinných financí je přílišná snaha o bezpečí. Vyhnout se jakékoli kolísavosti hodnoty majetku vede ke stavu, kdy většina peněz „pro jistotu“ leží na bankovních účtech, jejichž výnosy nepokryjí ani inflaci. Chce-li domácnost vydělat více a mít šanci řídit své finance efektivně, musí se vzdát chiméry bezpečí a úspory určené na delší dobu investovat více dynamicky. Jistě, riziko ztráty tu je. Ale rozhodně vzroste i šance na zajímavé zhodnocení.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • JUDr. David Vozák

    8 března, 2016

    Dobrý den.

    Efektivita nakládání s vlastními financemi je naše bolest. Ve srovnání se západní Evropu či USA se opomíjením investic opravdu připravujeme o miliardy korun. A málokdo ví, že investování je možné i po měsíčních platbách od 500 Kč.

    Zdraví JUDr. David Vozák, http://www.abivia.cz

    Odpovědět

  • Ing. Ondřej Čížek

    14 února, 2024

    Dobrý den,

    naštěstí se daří v současné době finanční gramotnost zvyšovat i díky programu pro podporu osobních financí mladistvých. Investovat rozumně je stavební kámen pro důchody současné generace.

    S pozdravem

    Ing. Ondřej Čížek, https://www.insolvencni-navrhy.cz/

    Odpovědět