CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 07. 2023

0 komentářů

SEC zbrojí proti největším krypto burzám. Je to začátek konce kryptoměn v USA?

 

Rok 2023 byl pro kryptoměny až donedávna velmi tichý a klidný, především kvůli tomu, že kolaps FTX spojený s kriminálním vyšetřováním a následným bankrotem několika menších amerických bank je těžké překonat. To se ale změnilo, když Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států amerických (SEC), v čele s Garym Genslerem, zažalovala dvě krypto burzy, konkrétně Binance a Coinbase, mimo jiné z provozování ilegální burzy cenných papírů a prodeje neregistrovaných cenných papírů.

Loading



 

V případě Binance, největší krypto burzy vůbec, se ještě jedná o obvinění z podávání zavádějících informací investorům a zákazníkům o kontrolách manipulativního obchodování. Z této žaloby také vychází zřejmě nejzávažnější obvinění, podle kterého Binance z peněz zákazníků a investorů platila svým tvůrcům trhu (z angl. market maker, společnosti nebo jednotlivci, kteří poskytují likviditu aktivním nákupem a prodejem aktiv na burze) za umělé a falešné zvyšování likvidity na trhu pomocí zadávání nákupních i prodejních příkazů, které se navzájem vyruší. Součástí těchto plateb je také platba 11 milionu dolarů na nákup jachty.

Podstatou celého problému je nekončící debata o tom, co vlastně kryptoměny představují. Jedna strana říká, že kryptoměny jsou komodita, a druhá, že je to cenný papír. To je velmi důležitý rozdíl, protože regulace komodit jsou výrazně mírnější než regulace cenných papírů. Pro určení, zda se jedná o cenný papír nebo ne, se běžně používá tzv. howey test, který říká, že pokud je investice učiněna s cílem generování zisku, jedná se o cenný papír. Tento právní test je ale poněkud vágní a nepříliš směrodatný.

Důsledkem nejasné definice je pak prakticky nulové ukotvení kryptoměn a jejich regulací v americké legislativě, a tím pádem znemožnění jakkoliv se registrovat jako krypto burza.

Reakce na tento agresivní krok americké vlády jsou dvě. První je nadšení z přicházející regulace krypto odvětví, která doposud prakticky nebyla. Druhá je rozhořčení z překračování pravomocí SEC a ze snahy o kompletní destrukci krypto odvětví. V čem jsou ale kroky SEC tak kontroverzní?

REKLAMA

Pro úplné pochopení situace si nejdříve musíte uvědomit, jakou funkci má SEC ve finančním systému. Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států amerických je regulační orgán, jehož hlavním úkolem je ochrana investorů, nikoliv suplování legislativní role Kongresu, o kterou se podle svých posledních kroků snaží.

Svými kroky Gensler a celá americká vláda v podstatě říkají, že není legálně možné ve Spojených státech operovat krypto burzu. V případě Binance nejspíš podklad pro kriminální vyšetřování existuje, ale Coinbase se již několik let marně snaží o spolupráci s vládou a vytvoření regulačního prostředí pro kryptoměny, a přestože nijak nepochybila, je teď obětí Genslerových křížových výprav s cílem vymýtit celé odvětví kryptoměn ve Spojených státech.

SEC se také v otázce Coinbase chová poněkud pokrytecky, protože v únoru roku 2021 před svým úpisem na burzu Coinbase předložila formulář S-1, ve kterém přesně popsala své budoucí aktivity. SEC tento formulář schválila, a přesto teď Coinbase za tyto aktivity žaluje. Změnu Genslerova postoje oproti roku 2021 ilustruje také úryvek z nedávného rozhovoru pro CNBC, kde prohlásil, že USA kryptoměny nepotřebují.

Je nutné si uvědomit, že tento tvrdý zákrok přišel po kolapsu FTX, kdy SEC naprosto selhala v plnění své jediné role, a teď retroaktivně trestá za nekalé praktiky jedné burzy celé odvětví se snahou zamezení dalším ztrátám těžce vydělaných peněz malých investorů. To je samozřejmě legitimní důvod přísnější regulace, obzvlášť v odvětví, kde předtím prakticky nebyly, ale způsob, který SEC zvolila, nejspíš nadělá více škody než užitku.

Ideálním řešením by bylo umožnění nákupu kryptoměn jen akreditovaným investorům a zároveň zpřístupnění tohoto statutu pomocí snížení kapitálových nároků a vytvoření testu prověřujícího znalosti a kompetence žadatele v oblasti financí a zmírnění rizika.

Závěrem je nutno říci, že zátah proti krypto odvětví byl očekáván vzhledem k nedostatku regulací a nedávnému fiasku FTX, jen ne v takové míře, jak ho vidíme teď. Prozatím jsou pod palbou firmy z odvětví kryptoměn, ne kryptoměny samotné, ale mnoho analytiků se domnívá, že je to jen první krok. Bohužel momentálně v americkém Kongresu není dostatečná politická podpora pro přijetí potřebné legislativy, takže ve výsledku bude krypto nejspíše donuceno odejít z USA a jurisdikčně operovat ze zahraničí.

Investoři by si měli vzít ze situace ve Spojených státech příklad a nebrat při zvažování investice v potaz jen fundamentální riziko spojené s kryptoměnami samotnými, ale i možné legislativní a politické riziko. Pozitivním výsledkem této situace, doufejme, bude alespoň finální odpověď na otázku, zda jsou kryptoměny komodity nebo cenné papíry.

Autor: Matouš Rendl, analytik ECONET, redakčně upraveno

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *