CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Fejtek

24. 01. 2008

3 komentáře

Růst výnosů fondů dodává odvahu

 


 

Dvakrát jsem to přepočítával, ale je to tak: 888 milionů korun, snad to není nějaké špatné astrální znamení. Samozřejmě přes půl miliardy korun mají zajištěné fondy, ale přece jen jakoby svítalo i v jiných fondech, které se spíš dlouhodobě "profilují" jako otloukánci. Takže neobvyklá zvěst: mírné oteplení sentimentu – mixům s akciovými chybí jen kousíček ke 400 milionům.

Světu vládne akciová pop music a něco se zřejmě konečně doneslo i k uším našich investorů, což ovšem obvykle neklamně věští korekci. Tak či onak, dokonce i fondy peněžního trhu minulý týden skoro 20 milionů ztratily, naopak dluhopisové fondy několik milionů zase po čase uvítaly, ovšem jen díky heroickým 56 milionům IKS Dluhopisového. Na to, že má roční výnos 0,8 %, jde nepochybně o sukces přímo nevídaný.

To z takového ISČS Sporobondu, přestože vydělal alespoň 2,2 %, dalších skoro 40 milionů odešlo. Kam se ale všichni hrabou na Conseq dluhopisový s ročními 3,3 % a už vůbec nehovořit o fondu Dluhopisů Nové Evropy s 11 %!

Půl miliardy do zajištěných fondů se pomalu stává pravidlem, také tentokrát ovšem jen díky ČSOB Vodního bohatství 2, který opět bodoval přes 200 milionů korun.

Smíšené se snaží
Čtvrt miliardy je nepochybně pěkný úspěch, kterým se lze chlubit. Jistěže na něm mají lví podíl prodeje v Komerční bance, když jen Fénix smíšený a IKS Balancované dodaly přes 150 milionů. Je to stále zajímavější, jak se mixy prodávají jen v jedné bankovní síti, přestože v ní "jedou" úspěšně jak zajišťák, tak realitní fond. Ze všech ostatních totiž stojí za řeč snad již jen ČPI Smíšený s 33 miliony.

REKLAMA

Nu a tentokrát upozorněme na jeden z menších a jediný "nepražský" fond Prosperita – OPF globální, jehož roční výkon 26 % patří k těm nejúspěšnějším (pětiletý nárůst 118 %). Nestojí o něj žádná z našich asociací, takže svou výkonnost musí zveřejňovat inzercí, ale minulý měsíc otevřel své zastoupení v pražském Burzovním paláci.

Tím se dostáváme k výkonnosti mixů, která je velmi různorodá. Výjimečně tam najdeme i lehce záporná čísla, ale jen u speciálnějších (ČPI Zlatý či Akro balancované fondy, i ten Progresivních společností), průměr se nyní pohybuje kolem 7 % (Peníze.cz, které týdně vyhodnocují výkonnost kategorií, udávají 6,73 %), mnohé jsou však jen na 2-3% hladinkách.

Naopak elita zaměřená na náš region se vyhřívá nad 20 % – IKS Balancovaný dynamický má přes 23 %, ČSOB Středoevropský nad 21 %, nu a odvážný J&T Oportunity kraluje svými 33 %. Nad průměrem a nad 10 % najdeme i další skupinu: ČSOB Bohatství se blíží ke 14 % nebo Pioneer dynamický je již nad 11,5 %.

K akciovým jen krůček
To jsou výkonnosti, kterých dosahuje jen část akciových fondů. Ale například AKRO akciový fond nových ekonomik oslňuje neuvěřitelnými 39 %, ale to je doslova jen špička ledovce. Ale i náš největší ING český akciový dosáhl v pátek božských 35 %, k nimž se blíží i Conseq akciový. ISČS Sporotrend ukazuje 25 %, ČSOB Akciový mix 22 %, IKS Světových indexů 20 % a Pioneer akciový přes 17 %.

REKLAMA

Jistěže všechny tyto fondy těží z "příznivé" srovnávací úrovně v loňském plačtivém údolí. Tolik to neovlivňuje snad jedině ČSOB Realitní mix, jehož 32 % stojí zdá se na poněkud pevnějších základech. Kam se ovšem většina hrabe na virtuální benchmark indexu PX, který se již vytahuje nad 37 %!

Nu a i zde najdeme novinku IKS Ametyst, která mimochodem pomohla pěknými 50 miliony akciovým fondům k celkovému přílivu skoro 140 milionů korun. Jinak totiž nic moc: 27 milionů do ING českého akciového muselo nejdřív zahladit 18milionové inkaso zisků z ISČS Sporotrendu, takže se jinak paběrkovalo po jednociferných částkách.

Nu a protože je laťka vysoko, co tak Templeton Asian Growth, který sice v dolarech ale za rok dává 45 %!

Létaly blesky i rekordy
Závěr předminulého týdne byl pozitivní, takže i Asie rostla, jen kvůli svátku se týden rozjížděl pomalu a obchody byly dost nezáživné a zejména nevýživné. I na úterek Asie ukázala palcem vzhůru – japonská makročísla pozitivně naladila investory a celkový MSCI Asia-Pacific Index přidal 0,6 %., čínský CSI 300 se opět vzrostl o 1,72 % na rekordní hodnoty. Praze však byly málo i impulsy z amerických trhů, které dobře reagovaly na makroekonomická data. Patria zhodnotila nudu titulkem: "Ticho před bouří či předčasná prázdninová zahálka?"

REKLAMA

A blesk udeřil z Asie, kde se epicentrem opět stala Čína, která ztrojnásobila daň z operací s cennými papíry se a čínský index CSI 300 reagoval propadem o 5 %. To stáhlo celou Asii a následně rudoši ovládli celou Evropu… Praha nevěděla, co s tím, zejména když i americké trhy se nechaly stáhnout globální náladou. Po jízdě na tobogánu a ztrátě až celého procenta nakonec PX docela obstál s pouhou necelou půlprocentní ztrátou.

Amerika se ale nakonec dala vlastní cestou a skoro procento přidala… zejména po uklidňujícím nástinu FED, že americká ekonomika bude pokračovat v mírném růstovém trendu po celý zbytek roku 2007. Asie tedy otočila vzhůru (celkový MSCI Asia-Pacific Index vzrostl o 1,3 %, i Čína mírně rostla), takže se Evropa mohla převléknout do zeleného.

Praha odpoledne vyzkoušela na PX 1842 bodů, ale ten nakonec 10 bodů ubral, protože o půl čtvrté byla zveřejněna revize amerického růstu z předběžných 1,3 na pouhých 0,6 % (očekáván byl nárůst alespoň o 0,8 %), nejslabší hodnotu za poslední čtyři roky. Naštěstí "jedou" spotřebitelské výdaje meziročně o 4,4 % (podílejí se na ekonomickém růstu ze 70 %).

Začíná se však promítat i obchodní deficit Spojených států, který se přes oslabující dolar nadále prohlubuje. V současné době přesahuje 600 miliard dolarů a prý tak ubírá z HDP zhruba celé procento.

Dobře si ale vedl technologický sektor a po ránu nám ukázala vycházející slunce i Asie a přidala skoro procento. Slunný pátek vyšponoval PX opět na rekordy a dokonce až nad 1850 bodů a po makrodatech z USA (nezaměstnanost v rámci očekávání 4,5 %, ale víc vzrostl počet pracovních míst a ani Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v květnu nezklamal).

Euforie na globálních trzích tak pokračovala, DAX nakoukl nad 8000 bodů, DJIA hupnul na nové historické maximum, širší index S&P 500 je již pouze 15 bodíků od svého historického maxima a Nasdaq je nevýš od pádu po roce 2000. Praha přidala skoro 2 % a jen výnos od začátku letošního roku ťuká na hodnotu 16,5 %.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář k akciovým trhům: Investoři by měli zůstat velmi selektivní

Buffettův valuační indikátor globálních akciových trhů je nyní na úrovni 111 %. Tato hodnota výrazně převyšuje úroveň dlouhodobého mediánu s hodnotou 87 % a je dokonce poměrně výrazně i nad další klíčovou úrovní dlouhodobého mediánu plus jedné směrodatné odchylky s hodnotou 105 %. Globální akciové trhy jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *