CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Luboš Smrčka

03. 02. 2022

0 komentářů

Růst? No a? Jsme po nos v problému

 

Foto: Shutterstock

Jak se dalo čekat, zní všude možně vítězné fanfáry: Jupí, loni jsme rostli o 3,3 procenta! Jsme kabrňáci! No tak se uklidníme, odfoukneme, a přiznáme si pár ne tak úplně příjemných věcí.

Loading



 

Za prvé je to pořád jenom předběžný odhad. Přesněji – předběžný odhad je čtvrté čtvrtletí 2021 s růstem 3,6 procenta, tedy tři měsíce, které svým výsledkem vysoce překonaly předpoklady. A vylepšily celý rok. Jenže právě v těch třech měsících kulminovaly některé problémy, jako například energetická krize a s ní částečně související prudká inflace. Aniž bych se jen vzdáleně hodlal nějak nešetrně dotknout práce statistiků, předpokládám, že tentokrát hrály v jejich postupu zvláště silnou roli odhady a nutná překlenutí některých metodologicky problematických míst. Tím chci naznačit, že pravděpodobnost změny dat za poslední čtvrtletí (potažmo pak logicky v návaznosti i za celý rok 2021) je tentokrát o dost větší než jindy. Klidně to může být i změna nahoru, to nevylučuji. Ale v tomto speciálním případě bych se obával podstatně více korekce negativní.

Za druhé je celoroční růst 3,3 procenta ve skutečnosti z určitého pohledu vlastně celkem mizerné číslo. Je potřeba jej totiž srovnávat s tím, jak moc drasticky propadla ekonomika v roce 2020 – neboť právě s tímto hluboce mínusovým obdobím se nyní porovnáváme. A tehdy jsme ztratili 5,6 procenta. Čili ve skutečnosti jsme propad 2020 zdaleka nenahradili, čili jsme pořád celkem hluboko pod úrovní roku 2019.

Za třetí je číslo 3,6 za poslední čtvrtletí hodně provokativní. Bankovní rada dnes rozhoduje o sazbách a tento signál přinese větší podporu zostření protiinflační politiky. Konsensus analytiků říká, že rozhodnutím bude růst sazeb o 75 bazických bodů na 4,5 procenta jako navýšení hradby proti skoro desetiprocentní inflaci. Já bych se po těchto posledních číslech trochu bál, zda další pokus přibrzdit ekonomiku nebude ještě o stupeň ostřejší (což by znamenalo 100 bb a 4,75 procenta).

To všechno ale neukazuje, proč by měla být ekonomika naší země a s ní my všichni „po nos v problému“.

REKLAMA

To se má tak

Krize mívají v principu (kromě téměř nekonečného množství dalších možností) dva různé průběhy. Klasický (jak si to většina veřejnosti představuje) vypadá jako písmeno „V“. Čili celkem rychlý pád dolů následovaný poměrně dynamickým vzestupem k původní úrovni a dál po nějaké růstové křivce. A pak je tu varianta písmena „W“. Takže prudce dolů, trochu vzpamatování se, zase dolů v druhé vlně problémů a teprve poté návrat k růstu. Četl jsem řadu radostných komentářů, že tato krize bude „V“.

Já bych tedy byl s tím optimismem opatrný. Podívejme se na situaci trochu celistvěji. Máme inflaci k deseti procentům. Máme růst tažený domácí poptávkou a růstem zásob, přínos zahraniční poptávky veškerý žádný (i když sousedé a obchodní partneři rostou, dokonce když vynecháme Německo, tak i rychleji než my). Dluh se nám prudce zvýšil (problém není jeho poměr k HDP, ale děsivá dynamika). Stojíme před řadou finančně – strukturálních problémů (z nichž neexistence penzijní reformy je sice ten nejčastěji skloňovaný, ale dost možná nikoliv největší). Máme hospodářský strukturální problém skladby ekonomiky s převahou průmyslu, pohříchu dodavatelského, což vede k mimořádně vysokému odlivu zisků (alias přidané hodnoty). A šlo by pokračovat.

Některé ty problémy působí dlouhodobě a táhneme si je jako závaží na noze, další jsou aktuální, část teprve ukáže svoji pravou sílu. Výsledek 3,3 procenta není sám o sobě nijak špatný. Ale v celkovém pohledu to není ani žádná hitparáda, navíc v ekonomice obklíčené takovými determinantami, jakými je obklíčena ekonomika česká, vlastně nic neřeší.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *