CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Milan Vodička

Foto: Dluhopisy.cz

07. 03. 2023

0 komentářů

Rozhovor: Zájem o korporátní dluhopisy roste

 

Výhodou investice do českých korporátních dluhopisů je skutečnost, když nyní zainvestujete například na tři roky, v okamžiku, kdy inflace půjde dolů, vám pořád zůstává aktuální vysoký úrok. Nevkládáte své peníze do žádných „vzdušných zámků“, ale reálného podniku, o kterém si můžete zjisti maximum informací. O tom, jak správně vybrat firemní dluhopis jsme mluvili s Jiřím Mesárošem, investorem a majitelem expertního portálu Dluhopisy.cz.

Loading



 

Jak se vyvíjí zájem investorů o firemní dluhopisy?

Přes inzertní portál Dluhopisy.cz uložili investoři v loňském roce 771 milionů korun, což je druhý nejlepší výsledek za devítiletou historii fungování webu. S rostoucí inflací se investoři začali v mnohem větší míře zajímat o možnosti zhodnocení svých peněz, takže zvýšený zájem o dluhopisy jsme očekávali.

U firemních dluhopisů kopíruje růst úrokové sazby v posledních letech trend, který ukazuje i základní úroková sazba ČNB. Její postup vzhůru způsobil zvýšení i u dluhopisů, aktuálně se průměrná sazba u emisí pohybuje někde přes 10 procent. To samozřejmě dále zvyšuje atraktivitu dluhopisů a přitahuje zájem investorů.

Porovnání vývoje základní sazby ČNB a průměrného úroku dluhopisů nabízených na portálu dluhopisy.cz (p. a.)

Průměrný úrok dluhopisů Základní úroková sazba ČNB (k 31. 12.)
2016 7,24 % 0,05 %
2017 8,17 % 0,50 %
2018 8,46 % 1,75 %
2019 7,54 % 2,00 %
2020 8,36 % 0,25 %
2021 8,38 % 3,75 %
2022 10,21 % 7,00 %

Zdroj: dluhopisy.cz

Je taková sazba ještě zdravá a nezvyšuje to riziko, že emitenti nebudou schopni své závazky splatit?

Nic takového jako zdravá úroková sazba neexistuje. Vždy investory upozorňujeme, aby si detailně prověřili firmu, její byznys plán i záměr, se kterým dluhopisy vydává. Je potřeb vnímat řadu souvislostí – když například potřeba peněz spěchá, zvýší firma úrokovou sazbu, aby na peníze rychleji dosáhla. Záleží také na konkrétním záměru i oboru, ve kterém působíte.

V každém odvětví je jiná marže – výrobní průmysl, služby, IT, development a to by mělo reflektovat i výší úrokové sazby. Tu ovlivňuje i to, zda máte emisi zajištěnou majetkem nebo ne. Není to tedy jen o sazbě jako takové. Osobně bych byl velmi opatrný u nabídek, kdy vám dluhopisy někdo aktivně nabízí a jejichž úroková míra je 20procentní nebo vyšší.

Co podle vás bude letošním hitem?

Jednou z inovací našeho portálu jsou investice do eurových dluhopisů. Koruna se sice drží, ale její síla není podpořena žádnými ekonomickými daty. Při oslabení, které dříve nebo později přijde, reálně může rozdíl mezi nenakoupením eurobondů a nakoupením eurobondů dělat za rok i přes 20 %. Očekáváme, že eurové investice se stanou hitem letošního roku. Třeba dluhopis Solar ENERGY eurobond, který společnosti FVE Systems slouží k financování výstavby fotovoltaických elektráren na Slovensku a na Balkáně, vám vynese hned 10,5 %.

Prudký růst úrokových sazeb ztížil firmám přístup k financování. Jak se tato skutečnost promítla do zájmu jít cestou vydání vlastních dluhopisů?

Zájem bank o financování malých a středních podniků obecně klesl. Nejde jen o úrokové sazby, ale vývoj celého ekonomického prostředí. Rizika podnikání jsou dnes mnohem větší, odbyt nestálý, náklady rostou a spotřebitelská poptávka klesá. V takové situaci je jasné, že se nikomu moc půjčovat nechce.

Je ale řada firem, které mají rozjeté zajímavé projekty, nebo se vezou na aktuálním boomu, třeba v podobě fotovoltaických elektráren nebo sociálních služeb a péče o seniory. V České republice máme pořád spoustu výrobních firem s vysokým potenciálem. Zájem je velký již několik posledních let, ale o to více jsme zpřísnili kritéria, za kterých necháme emitenta inzerovat na našem portálu dluhopisy.cz.

Hrají nějakou roli při rozhodování o investici do firemních dluhopisů různé zajišťovací nástroje?

Určitě ano. Existuje několik možností, jak emisi zajistit. Většinou jde o zástavu majetkem podnikatele, který emisi vydává. Pro investory je taková emise důvěryhodnější a upevňuje to vzájemný vztah s investorem. Například u developerské společnosti Libramentum chrání dluhopisy advokátní kancelář, která má v zástavě předmětné nemovitosti a v případě neplnění závazků je může okamžitě prodat a investory „vyplatit“. Na našem portálu máme i další nástroje, například do některých emisí sami investujeme. To sice není forma zajištění, ale chceme ukázat, jak moc sami věříme projektům, které inzerujeme.

Jak by měl postupovat člověk, který chce do českých firemních dluhopisů investovat?

Každý investor by měl znát svůj investiční profil a svůj pohled na riziko, které je ochoten při investicích podstoupit. Pokud pro něj dluhopisy jsou vhodným nástrojem, je obecnou pravdou, která platí za jakýchkoli ekonomických podmínek, aby investiční portfolio netvořil jen jeden instrument, ale bylo rozložené mezi několik příležitostí. Dluhopisy jsou pak jen jedním z nich.

Pokud se blíže podíváme na samotné dluhopisy, je důležité podívat se na emitenta – firmu, její historii, ekonomické výsledky, zhodnotit obor jejího podnikání. Ohledně emise je vhodné s firmou komunikovat – zavolat tam, ptát se na byznys plán, objednávky, zákaznickou skupinu, přijet se osobně podívat. Důležité je číst emisní podmínky, kde je uvedeno na co peníze emitent použije a z čeho je vrátí. Na to bych kladl důraz! Čím více informací investor před samotným nákupem cenných papírů posbírá, tím lépe.

Na internetu je i řada nástrojů, které mohou napovědět, jak velký zisk může člověk očekávat nebo jak velké riziko podstoupit. K tomu slouží různé dluhopisové kalkulačky a další nástroje.

Nákupem ale jeho práce nekončí. Pak lze samozřejmě velmi detailně sledovat, jak se firma chová, zda prostředky investuje slíbeným směrem, chová se prostě tak, jak měla v záměru.

Dokáží se Češi vůbec vyznat a posoudit informace získané od emitenta, například z prospektu či finančních výkazů?

Zkušení investoři určitě ano, ale ani pro běžné investory nebo případné nové zájemce nejde o nedostupnou věc. Člověk, který se chystá investovat své úspory, vybrat si z řady nástrojů ty pro něj nejlepší, by měl mít čas a chuť věnovat se informacím, které mu trh nabízí. Jak už jsem říkal, čím více informací investor má, tím lépe se dokáže rozhodnout. V médiích hodně slýcháme o výuce finanční gramotnosti, o tom, jak hospodařit s finančními prostředky. Před čím bych určitě varoval, jsou „lákavé“ telefonické nabídky, které vám nabízí pohádkové garantované výnosy. Podobné investice většinou končí zklamáním.

Jak byste zhodnotil právní prostředí u nás, které významně ovlivňuje rozhodování o investicích do firemních dluhopisů?

Stávající legislativní rámec je funkční a vyhovující. V minulých letech jsme mohli narazit na organizované skupiny, které dokázaly přes dluhopisy podvodně vylákat z lidí peníze. Tyto věci jsou nyní předmětem trestních a soudních řízení. Sami jsme spolupracovali s ČNB na nastavení pravidel a ochrany dluhopisů, aby trh byl pro investora transparentní.

Máte nějaký návod, jak při investování do firemních dluhopisů nenaletět?

Je potřeba se dívat a zjišťovat, sbírat informace. To platí u investování obecně. Tady máte výhodu, že investujete do českých firem, které zde působí, vyrábějí, zaměstnávají pracovníky, platí daně. Můžete se k nim přijet podívat, bavit se s manažery, majiteli. Je mnohem jistější si za investicí dojít, než hloupě nasypat peníze do neznámých rádoby lákavých a výnosných pobídek, které trhem kolují.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *