CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: redakce

19. 10. 2021

0 komentářů

Rozhovor: Startuje IPO úspěšné a inovativní české firmy FIXED.zone

 

Foto: FIXED.zone

Na začátku listopadu budou akcie společnosti FIXED.zone zařazeny jako devátá emise na trh START Burzy cenných papírů Praha (BCPP). Od 19. října do 2. listopadu mohou investoři objednávat akcie v rámci veřejné nabídky (IPO). Jak se firmě ekonomicky daří, jaká je její historie i plány, ale také jak velký podíl akcií je k dispozici v rámci IPO a za jakou cenu – na to vše serveru investujeme.cz odpovídal Daniel Havner, zakladatel a majoritní akcionář FIXED.zone.

Loading



 

Měli bychom začít představením vaší společnosti. Jaký je váš výrobní program?

Naším stěžejním programem je příslušenství k nositelné elektronice, tedy mobilním telefonům, tabletům apod. Před dvaceti lety, kdy firma vznikla, jsme byli pouhými distributory příslušenství jiných výrobců. Sedm let zpátky jsme se vydali jinou cestou, tedy vlastním vývojem a výrobou vysoce kvalitního a luxusního příslušenství. Dnes naše vlastní produkce pod značkou FIXED dosahuje 75 %.

Kromě ručně šitých pouzder na mobily a tablety nebo chytrých peněženek z naší továrny v Prostějově je druhým pilířem vlastní vývoj. Vyvinuli jsme například chytrý přívěšek FIXED Sense, který svými parametry překonává v oblasti smart tagů konkurenci, například Apple, Samsung či Tile. FIXED Sense je jediný smart tracker na trhu, který je postaven na čtyřech základních pilířích: chránit, kontrolovat, analyzovat a také najít. Naším strategickým rozhodnutím je zaměřit se na chytrá řešení, internet věcí a mobilní zařízení. Tedy segmenty s velkou budoucností.

Máme jasnou ambici – stát se evropským lídrem v oblasti všeho, co patří k mobilním telefonům, tabletům a nositelné elektronice.

REKLAMA

Jaké jsou vaše hospodářské výsledky?

Za prvních osm měsíců letošního roku jsme dosáhli tržby v objemu 180 milionů korun, což koresponduje s  plánem dosáhnout v letošním roce tržby 281 milionů korun. Naším cílem je v roce 2025 tržby prakticky zdvojnásobit a překročit hranici půl miliardy korun, což představuje průměrný roční nárůst přibližně o 16 %.

Proč jste se vůbec rozhodli uspořádat IPO a vstoupit na trh START pražské burzy?

Vstup na burzu považujeme za standardní způsob, jak získat potřebné finanční prostředky na další rychlý rozvoj společnosti. IPO je skvělou příležitostí, jak odvyprávět náš podnikatelský příběh a představit produkty značky FIXED.

REKLAMA

V rámci IPO očekáváme nový kapitál v objemu 40 až 50 milionů korun. Ten chceme použít na další rozvoj, rozšíření produktové řady a expanzi na zahraniční trhy.

Jak velký balík akcií v rámci IPO nabízíte?

V nabídce je celkem 222 tisíc kusů akcií, což je přibližně desetina emitovaných akcií společnosti. Cenové rozpětí se v rámci veřejné nabídky pohybuje od 180 do 222 Kč za jednu akcii. Chtěl bych připomenout, že upisovací období akcií FIXED.zone běží od 19. října do 2. listopadu 2021. Následně budou akcie umístěny na trh START pražské burzy.

Pokud se investor rozhodne zúčastnit IPO, jak by měl postupovat?

V přípravě IPO spolupracujeme s Patria Finance, FIO Bankou nebo Wood & Company Financial Services. Lze se tedy obrátit na tyto společnost. Protože se akcie naší firmy budou obchodovat na pražské burze a realizujeme zde i IPO, mohou se investoři obrátit na jakéhokoli jiného člena burzy – obchodníka s cennými papíry.

To, co zajímá každého investora do akcií, jsou dividendy. Jaká je vaše politika v této oblasti?

V naší investorské prezentaci jasně uvádíme, že v následujících pěti letech chceme veškerý zisk investovat do dalšího vývoje a rozvoje společnosti. Výplatu dividendy plánujeme až od šestého roku od IPO. Samozřejmě bude záležet na rozhodnutí valné hromady.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *