CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: redakce

09. 11. 2021

0 komentářů

Rozhovor: Konec hotovosti ani platebních karet se rozhodně neblíží

 

Foto: Shutterstock

Češi patří mezi přeborníky v bezkontaktním placení platebními kartami. Platí takto na 82 % Čechů, především proto, že je to rychlejší, bezpečnější a pohodlnější. Stále častěji také platí kartou nahranou v mobilu nebo hodinkách. Přesto jsou Češi celkem konzervativní a hotovost si vzít nenechají – dvě třetiny populace by zrušení hotovosti dokonce vnímaly jako omezení svobody. O tom, jakou budoucnost má hotovost, ale i klasické platební karty, jsme si povídali s Tomášem Hládkem, gestorem Komise pro platební styk České bankovní asociace.
Jak se pandemie koronaviru podepsala na způsobu placení Čechů?
V prvé řadě nás určitě naučila více platit kartou, a to i ty nejkonzervativnější, kteří platební kartu doposud používali jen zřídka, a to především k výběru z bankomatů. Jedná se hlavně o lidi z menších měst nebo vesnic, kde jsou v některých případech možnosti placení kartou omezené. Během pandemie si ale řada obchodníků i na malých městech terminály pořídila, často z hygienických důvodů. To vedlo k tomu, že i skupina nejkonzervativnějších klientů bank začala karty k placení používat. Pak tu máme skupinu těch, kteří karty k placení v obchodech používali běžně. Pandemie je pak naučila využívat je k placení na internetu. No a pak jsou tu uživatelé, kteří se nebojí žádných technologických novinek. Ti během pandemie začali ve velkém platit mobilem či hodinkami. Je ale velmi pravděpodobné, že by začali používat tyto technologie i bez ohledu na epidemii.
Obliba plateb mobilem, tedy prostřednictvím aplikací Apple Pay a Google Pay, výrazně roste, jak jste zmínil. Navíc, některé banky začaly vydávat virtuální platební karty, protože plastové už skoro nejsou potřeba. Znamená to postupný konec tradičních karet?
Nemyslím si, že by tradiční karty měly v horizontu roku či dvou zmizet z trhu. Ještě nedávno mnoho lidí nepoužívalo ani klasickou plastovou kartu, ač jim ji banka vydala. Stále je mezi námi plno lidí, kteří nové technologie nepoužívají. Někteří z principu nebo z obavy o bezpečnost, jiní prostě proto, že nemají odpovídající technologické vybavení k dispozici. Navíc, stále je velké množství bankomatů, v Česku i zahraničí, které neumožňují bezkontaktní výběry. Obměna těchto technologií je finančně náročná, takže ještě nějakou dobu budeme plastové karty potřebovat. Dá se ale předpokládat, že banky postupně budou dávat klientům na výběr, zda chtějí mít pouze virtuální kartu, nebo klasickou, plastovou.
Když byste si měl tak trochu zahrát na věštce – jak budou vypadat platby a platební styk za deset let?
Vývoj jde v dané oblasti kupředu velmi rychle, takže na takovou otázku je velmi těžké odpovědět. Různé formy hotovosti se k placení používají již víc než tisíc let. A v mnoha zemích byla například hotovost ve velké míře nahrazena šeky, které se používají stovky let. Plastové karty jsou zatím využívány jen desítky let a už se objevují snahy o jejich nahrazení jinými technologiemi. Jaké pro placení využitelné technologie budou k dispozici ne za deset, ale už za pět let, to je dnes velmi těžké předpovídat. Jisté ale je, že i platební styk a platby budou reagovat na vývoj moderních technologií, budou se ještě více zrychlovat a zjednodušovat. Budou se přesouvat do mobilů, hodinek a jiných technologií, které používáme všichni a nosíme je pořád s sebou. Zruší se málo využívané prvky, protože už dávno byly nahrazeny modernějšími technologiemi. Například magnetický pásek na platebních kartách. Ten v poslední době už zcela postrádá smysl, proto například společnost MasterCard oznámila, že od roku 2029 už tento prvek na nových kartách nebude, od roku 2033 pak zmizí úplně.
Takže konec hotovosti se zatím neblíží?
O Češích je známo, že poměrně dost lpí na tradičních hodnotách. A hotovost mezi takové hodnoty patří. Průzkum České bankovní asociace ukázal, že si téměř čtvrtina populace myslí, že by jim zrušení hotovosti zjednodušilo život, na druhou stranu by ale dvě třetiny Čechů její případné zrušení vnímaly jako omezení svobody. A ačkoliv pandemie Čechy naučila více používat platební karty nebo platit mobilem, přinesla také jeden paradox. Využívání hotovosti během pandemického roku nekleslo, právě naopak. Podle statistik České národní banky je hotových peněz v oběhu čím dál více, na konci loňského roku to bylo přes 711 mld. Kč, což je meziroční nárůst o rekordních 67,5 mld. Kč. Dosud nejvyšší roční nárůsty oběživa byly přitom v r. 2016 (o 46,6 mld. Kč) a v r. 2008 (o 45,5 mld. Kč). Tento enormní nárůst byl zcela určitě vyvolán pandemií covidu. V dobách krizí se lidé obávají, zda vše bude fungovat a spoléhají se na tradiční, léty osvědčené, nástroje a hodnoty. A mezi takové, jak už jsem uvedl, jednoznačně hotovost patří.

Loading



 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *