CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Milan Vodička

Foto: EqSA

01. 06. 2022

0 komentářů

Rozhovor: Investice do rodinných podniků může být nyní zajímavá

 

Zakladatelé a majitelé společností z 90. let budou čím dál více řešit, jak se z podnikání stáhnout a komu firmu předat. Scházejí nástupníci. Ale trh s prodejem rodinných firem ovlivňují i další aktuální skutečnosti – vysoká inflace, válka na Ukrajině. O tom, jak se nyní investoři dívají na trh M&A jsme mluvili s Jiřím Wiesnerem, partnerem a vedoucím oddělení oceňování podniků znalecké kanceláře EqSA.

Loading



 

Jak se v ČR vyvíjí trh M&A, třeba i ve středoevropském kontextu?

Vyzdvihnul bych druhou polovinu loňského roku, kdy jsme zaznamenali výrazně větší poptávku než v té první. Může to být spojeno s relativním uklidněním koronavirové situace, odložením investic, nebo také se snahou využít investiční příležitosti a pokusit se nakoupit určitá aktiva výhodněji. Téměř dvouletá omezení se ve světě podnikání zcela jistě musí dříve nebo později projevit.

Troufám si tvrdit, že výhledy roku 2022 byly pozitivní, očekával se objem transakcí minimálně ve stejné míře jako v roce 2021. Výsledky roku 2022 se ale s ohledem na aktuální situaci ve světě velice obtížně predikují. V České republice je například alokováno významné množství ruského kapitálu. Uvidíme, jaký bude mít situace dopad na počty a objemy uskutečněných transakcí.

Co aktuálně vede majitele k rozhodnutí prodat společnost?

Faktorů může být celá řada. V návaznosti na předchozí otázku bych si všimnul dvou skutečností. Zaprvé šance využít situace a pokusit se nakoupit aktiva levněji, a zadruhé problematiky mezigenerační výměny, kdy řada majitelů nebo společníků nenalezne nástupce pro svůj byznys. Tento důvod, tedy absence nástupců, bude v příštích letech stále častější. Zakladatelé a majitelé společností, kteří se v byznysu pohybují od devadesátých let, budou čím dál více řešit, jak se z podnikání stáhnout a komu firmu předat.

Jak se na prodeji firem a zpracování posudků odráží epidemická situace a nově i konflikt na Ukrajině?

V roce 2019 se hovořilo o ekonomické krizi, zpomalování trhů, hlavně v odvětví automotive. Nasvědčovala tomu především německá data. V roce 2020 potom přišla epidemie koronaviru. Po přijatých omezujících opatřeních se očekávalo velké množství insolvenčních řízení, protože řada společností kvůli omezením nebyla schopna plnit své finanční plány a dostát svým závazkům. Covidové dotační programy však pomohly mnoha společnostem překonat dočasné finanční problémy.

REKLAMA

Ale myslím si, že na druhou stranu se řada z nich takto uměle udržovala nebo stále udržuje nad vodou. Finanční problémy musí společnosti řešit daleko dříve, než když už opravdu nezbydou peněžní prostředky na výplaty zaměstnancům.

Obecně objem transakcí v roce 2020 oproti předchozímu roku poklesnul, ale je důležité si uvědomit, že ne všechna odvětví byla postižena stejně. Největší pokles určitě nastal v oblasti turismu – hotelnictví, pohostinství nebo přepravy osob. Naopak velký boom sledujeme u technologických společností, e-commerce a zdravotnictví. Kategorii e-commerce lze v současné době označit za tahouna zpracování posudků v rámci ocenění mezi nespřízněnými osobami.

A pak tu máme hybnou sílu v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Obecně panuje nálada zříci se veškerého ruského kapitálu, což pro řadu významných českých společností může být velký problém. Válka na Ukrajině je relativně čerstvá záležitost, takže jsme zatím neoceňovali dostatečný počet ruských aktiv, ze kterého by bylo možné objektivně vyčíslit konkrétní dopady. Ale srážka u některých aktiv v souvislosti s válkou může být výrazná, protože se dá očekávat, že Rusko bude na nějaký čas morálně mrtvé.

Může být aktuální vysoká inflace dalším impulzem investorů pro nákup zajímavých rodinných firem?

Inflace určitě může u řady investorů sehrát klíčovou roli. Ale v těchto případech jsou pro potenciální investory zajímavé vlivy typu historie, stabilita či společný rodinný cíl, spíše než ochrana před znehodnocením peněz. Investice do rodinných podniků může být určitě zajímavá, na druhou stranu přináší i určitá úskalí, např. v podobě rodinných konfliktů.

Jsem však toho názoru, že pokud je to možné pro přežití společnosti, investor by se měl do rodinného podniku vpustit až ve chvíli, kdy by taková transakce znamenala pro společnost postup do vyšší ligy.

Jaký má inflace, epidemie i konflikt vliv na oceňování firem?

Na ocenění podniků působí celá řada faktorů, ale je důležité uvědomit si, že ocenění je provedeno vždy k nějakému konkrétnímu datu. Na jednoduchém příkladu – pokud dnes dostaneme od soudu zadání ocenit společnost ke konci roku 2018, nemůžeme využít informace po tomto datu. Nebylo by tedy možné vzít v úvahu aktuální zvýšenou inflaci, pandemii koronaviru ani napadení Ukrajiny, neboť bychom využili informace, které v té době nebylo možné získat.

Obecně ale můžu říct, že tyto faktory budou na společnosti působit spíše negativně. Ale předpokládám, že jde o krátkodobější případy, které můžeme chápat spíš jako mimořádné, jednorázové situace.

Na druhou stranu každá situace přináší určitou příležitost, takže v každé mimořádnosti se může dát najít spousta investičních možností. Například samotný začátek války na Ukrajině a následné prohlášení německého kancléře o výrazných investicích do německé armády – tím se razantně zvýšila hodnota akcií zbrojařských společností.

Mají obecně nástupníci zájem pokračovat v rodinném byznysu?

Toto je asi nejčastější a zároveň nejsložitější otázka, kterou naši klienti řeší. Rád bych řekl, že tomu tak je, jelikož se mi koncept rodinného podniku zamlouvá. Z naší zkušenosti to ale bohužel nelze potvrdit. Mně osobně se líbí pojetí předávání dalším generacím, i s tím, že z psychologického hlediska je třeba potomky správně nastavit. Na druhou stranu pokud člověk má společnost řídit, měl by projít celým kolečkem fungování firmy, aby dokázal pochopit veškeré konsekvence.

V současné době ovšem existuje i řada alternativ, jak rodinný majetek ochránit, ať už ve formě rodinných holdingů, svěřenských fondů či rodinných nadací. Se všemi formami máme v EqSA bohaté zkušenosti a klientům pomáháme jak se zpracováním příslušných posudků, tak s případným zprostředkováním celé transakce.

Pokud se majitel rozhodne k transakci, jaký je postup?

V prvé řadě si myslím, že je třeba najmout profesionální poradce, kteří majitele provedou celým procesem prodeje a pomohou mu jej dovést do zdárného konce. Určitě bude potřeba být řádně připraven z hlediska podkladů. Dá se očekávat, že potenciální kupující bude za pomocí svých poradců provádět detailní due diligence. Ale hlavně je třeba zachovat chladnou hlavu, protože do prodeje vlastní společnosti vstupují emoce, které mohou výrazně ovlivnit objektivní úsudek a případně celou transakci zhatit.

Pokud by měl investor vstoupit do nákupu některé úspěšné české firmy, případně startupu, jaké má možnosti, můžete zprostředkovat?

Určitě bych rozlišoval investice do úspěšných společností a do startupů. V rámci úspěšné společnosti bude de facto platit totéž co v případě prodeje, jen inverzně. U startupů je situace trochu odlišná, v drtivé většině případů není co zkoumat. Společnosti často nemají ještě žádné tržby, v řadě případů se jedná o nápad nebo nedokončený produkt. Investoři tak často investují do takovýchto společností nejprve menšími vklady, spíše dle pocitu, zábavnosti, unikátnosti nebo třeba doplnění portfolia. Je třeba si uvědomit, že se bavíme o vysoce rizikovém prostředí, kdy šanci přežít má průměrně 1 společnost z 10.

V čem spočívá role banky při prodeji firmy?

V převážné většině transakcí, se kterými se v rámci EqSA setkáváme, jsou obchodní transakce financovány alespoň z části úvěry, protože zjednodušeně cizí kapitál je levnější než kapitál vlastní. Banky tedy mají stále nezastupitelnou roli.

S ohledem na aktuální dění, ať už je to koronavirová pandemie nebo válka na Ukrajině, jsou ale obezřetnější při půjčování peněz. Provádějí zejména detailnější průzkum dlužníka a více se vybírají, komu peněžní prostředky půjčí. Často se setkáváme se situací, kdy banka na základě úvěru zajišťuje významnou část aktiv společnosti. U některých dochází k vícenásobnému zajištění, třeba zajištění zásob i zajištění celého závodu, tedy i včetně zásob. Na druhou stranu je podle mě stále vhodné využívat úročený cizí kapitál, protože náklady vlastního kapitálu budou stále jeho hodnotu převyšovat. Zároveň je k dispozici v tu chvíli, kdy ho společnost potřebuje, nečeká se na dobu, až bude na účtu dostatečná suma prostředků k uvolnění.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *