CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

06. 09. 2022

0 komentářů

Rozdíly mezi invalidními důchody se zvýšily, ohrožené jsou zejména OSVČ

 

V Česku jsou vypláceny invalidní důchody prvního, druhého a třetího stupně. I invalidní důchody se během letošního roku zvýšily o dvě mimořádné valorizace. V korunovém vyjádření si nejvíce polepšili penzisté s vyšším důchodem.

Loading



 

Každý invalidní důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměru mají všichni příjemci invalidního důchodu stejně vysokou, v roce 2022 činí 3900 Kč. Procentní výměra závisí na konkrétním průběhu pojištění a přiznaném stupni invalidity. Čím vyšší průměrná hrubá měsíční mzda za odpracované roky v současné hodnotě (osobní vyměřovací základ) a vyšší doba pojištění (včetně dopojištěné doby) a vyšší stupeň invalidity, tím vyšší procentní výměra invalidního důchodu.

V červnu letošního roku činil průměrný invalidní důchod prvního stupně 8677 Kč, průměrný invalidní důchod druhého stupně 10 121 Kč a průměrný invalidní důchod třetího stupně 15 025 Kč.

Valorizace invalidních důchodů

Z důvodu každoroční zákonné lednové valorizace se zvyšují všechny státní důchody, tedy i invalidní. Také mimořádné valorizace během roku 2022 se týkaly invalidních důchodů. Při mimořádných valorizacích se zvyšovala příslušným procentem pouze procentní výměra státních důchodů, to znamená, že si v korunovém vyjádření více polepšili penzisté pobírající vyšší důchod.

Podprůměrné invalidní důchody mají zejména OSVČ platící si minimální zálohy na sociálním pojištění, proto by mělo vlastní finanční zajištění hrát v rodinném plánování důležitou roli. Najít si odpovídající pracovní uplatnění v invalidním důchodu není jednoduché, proto je vlastní komerční pojištění pro OSVČ ještě důležitější než pro zaměstnance.

REKLAMA

Z důvodu mimořádné valorizace kvůli vysoké inflaci se procentní výměra všech státních důchodů zvýšila od června o 8,2 % a od září o 5,2 %.

Praktický příklad

Panu Janovi byl v dubnu přiznán invalidní důchod třetího stupně ve výši 10 000 Kč (základní výměra 3900 Kč + procentní výměra 6100 Kč). Po dvou mimořádných valorizacích činí měsíční důchod pana Jana od září částku 10 845 Kč. Panu Janovi se z důvodu dvou mimořádných valorizací zvýšil invalidní důchod o 845 Kč.

Pan Jaroslav měl na jaře letošního roku invalidní důchod třetího stupně ve výši 20 000 Kč (základní výměra 3900 Kč + procentní výměra 16 100 Kč). Po dvou mimořádných valorizacích činí měsíční důchod pana Jaroslava 22 227 Kč. Panu Jaroslavovi se z důvodu dvou mimořádných valorizací zvýšil invalidní důchod o 2227 Kč.

Panu Jaroslavovi se tedy zvýšil měsíční důchod z důvodu dvou valorizací o 1382 Kč měsíčně víc než panu Janovi. Přiznání vyššího invalidního důchodu se finančně projevuje i v průběhu následujících let.

Během let se rozdíly zvyšují

Každá valorizace zvyšuje v korunovém vyjádření rozdíl mezi nižšími a vyššími invalidními důchody. V praxi přitom mají nízké invalidní důchody zejména OSVČ platící nízké zálohy na sociálním pojištění. V praxi je na tom s ohledem na výpočet invalidního důchodu lépe než většina OSVČ i zaměstnanec pracující za minimální mzdu. Vždyť např. měsíční záloha na sociálním pojištění ve výši 4500 Kč odpovídá hrubé mzdě 15 411 Kč (při práci na zkrácený úvazek), přičemž minimální mzda dosahuje 16 200 Kč. Platbě minimální měsíční zálohy na sociálním pojištění v letošním roce ve výši 2841 Kč potom odpovídá hrubé měsíční mzdě 9728 Kč, vlastní komerční pojištění je pro OSVČ velmi důležité.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *