CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

16. 03. 2023

0 komentářů

Rozdílné platy mužů a žen brzdí ekonomiku, vyplývá ze studií

 

Rozdílné platy mužů a žen za stejnou práci nejsou jen morální otázkou spravedlnosti, ale také ekonomické efektivity. Poslední výzkumy ukazují, že světová ekonomika na tzv. gender pay gaps poměrně dost tratí.

Loading



 

Problému se věnovala ratingová agentura Moody’s. Podle dat společnosti by srovnání platů žen na úroveň mužů světové ekonomice přidalo na růstu až kolem sedmi procent. „Odstranění rozdílů v účasti mužů a žen na trhu práce a rozdílů v řízení v zemích OECD může zvýšit celosvětovou hospodářskou aktivitu přibližně o 7 procent, což v dnešních dolarech představuje přibližně 7 bilionů dolarů,“ uvedly ve zprávě Dawn Holland and Katrina Ell z Moody’s Analytics,

Ekonomice by prý pomohlo větší zapojení pracovních sil žen a vzrostla by prý i produktivita. Přínosem by byl i větší počet žen na vyšší manažerských pozicích. Podle zjištění totiž „gender pay gap“ roste, čím je sledovaná pracovní pozice seniornější.

Ekonomika má v tomto ohledu velké mezery. Zároveň totiž výzkum, na který upozornil server CNBC, konstatuje, že cesta ke stejným platovým podmínkám je ještě dlouhá. Aktuálním tempem by to prý trvalo více než 130 let.

Předsudky a zažité sociální normy

Na vině je diskriminace i dlouhodobě zavedené sociální normy. Ženy například často dohlížejí na domácnost a starají se o její chod a domácí práce. „Změna společenských norem je zdlouhavý a složitý proces, ale politika, jako je prosazování flexibilních pracovních podmínek, poskytování cenově dostupné péče o děti a placená otcovská a mateřská dovolená, přispívá ke změně správným směrem,“ uvádí výzkum s tím, že je také rozdíl mezi tím, jak muži a ženy přistupují k pracovnímu životu. Ženy si prý méně často řeknou o povýšení, i když na ně mají schopnosti i kvalifikaci.

K podobným závěrům došla i nedávná studie světové banky. „K rozdílům v odměňování žen a mužů přispívají genderové předsudky a nerovnosti, kvůli nimž jsou ženy zaměstnávány v profesích s nízkými mzdami, jako jsou rozdíly v pracovních místech a odpracovaných hodinách a také nepřiměřeně vysoké pečovatelské povinnosti žen,“ uvádí se v ní. I tato instituce podotýká, že rozdíly stojí ekonomiky nemalé prostředky.

REKLAMA

Další studie, tentokrát University of Kent zase uvádí, že se platové rozdíly mezi vzdělanými ženami a muži ve Velké Británii od roku 1970 ještě rozšířily. „Překážky v kariérním postupu matek s určitým vyšším vzděláním se téměř nezměnily,“ uvedla Amanda Gosling ze zmíněné univerzity. „Rozdíl v odměňování matek a otců vypadá nyní velmi podobně jako na konci 70. let. U generace X je to stejné jako u boomerů a mileniálů,“ dodala. Matky prý vydělávají jen necelých 70 procent mezd otců.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *