CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Fejtek

02. 01. 2012

0 komentářů

Rok fondům nijak nepřál, ale…

 


 

Na druhou stranu ale k žádnému úprku úspor z fondů vlastně nedošlo, protože skoro 15 miliard korun odešlo „pouze“ z fondů peněžního trhu (–11) a ze zajištěných (–4), tedy těch nejkonzervativnějších.

Jen náš největší fond vůbec ISČS Sporoinvest opustilo za rok přes 6 miliard korun a několikaletou dietou ze 47 miliard korun v roce 2007 již zhubnul ke 20 miliardám korun. Adekvátně méně podílníci pustili žilou i dalším peněžákům. Dostáváme se tak k racionálnějšímu rozložení investic, kdy ve fondech peněžního trhu, smíšených a zajištěných mají podílníci po 50 miliardách korun, zatímco v dluhopisových a akciových spravují po 40 miliardách korun. Přesto je necelých čtvrt bilionu celkem zatím jen značně nízký podíl úspor – vinou poklesu trhů i důvěry klesl na úroveň objemu roku 2005.

To je markantní zejména ve srovnání s bankovními vklady, které přesahují 1,5 bilionu a jen ty netermínované se blíží 830 miliardám korun. Pro srovnání: od roku 2005 vklady vzrostly celkově o půl bilionu a suma netermínovaných se zvýšila na 2,5násobek. Jak ale vyplývá z dat, razantně brzdí i jejich růst – za loňský rok zřejmě vykáží nejnižší příliv od recese po roce 2000. Jestliže v roce 2008 na nich přibylo přes 150 miliard a v roce 2009 skoro 120 miliard, v roce 2010 to bylo aspoň přes 70 miliard korun. Loni to je zatím (do konce listopadu) již jen o 35 miliard korun, takže i když zapracoval Ježíšek, asi 50miliardovou sumu nedotáhl.

Finanční skupiny se přesto snaží nabízet některé produkty, které mají k investicím alespoň „nakročeno“. Zejména Česká spořitelna se snažila udělat něco pro miliardy prchající ze Sporoinvestu, takže například získala od klientů 1,4 mld. Kč do Osobního portfolia 4. Ještě větší úspěch však zaznamenala se sérií tzv. prémiových vkladů, což je vlastně varianta zajištěných fondů (které v těchto „krizových“ letech Spořka vůbec neotevírala). Formálně jde tedy v případě prémiových vkladů o tzv. strukturované produkty, kde výnos vkladu je místo úročení dán vývojem některého aktiva – v případě akciových prémiových vkladů nějakého koše akcií.

Česká spořitelna byla také oceněna jako nejlepší maloobchodní distributor strukturovaných produktů v ČR prestižním britským časopisem Euromoney. Celková částka uložená v prémiových vkladech České spořitelny se blíž 26 miliardám korun, z toho v prémiových akciových vkladech mají klienti uloženo 10,5 miliardy korun (z toho v druhém pololetí letošního roku 2,1 miliardy korun). Právě ty maturující v 2. pololetí letošního roku, jejichž prémiový výnos je odvozen od vývoje koše akcií, zafixovaly svým klientům průměrný výnos ve výši 5,03 % p. a. Nejvyšší výnosy zaznamenaly akciový vklad AKC51 s výnosem 7,18 % p. a., vklad AKC52 s  výnosem 6,28 % p. a.

REKLAMA

To ukazuje, že lze klientům vymyslet i vysvětlit některé srozumitelné produkty a přitom respektovat jejich konzervativismus a nejen je ohlupovat jednorázovými pojistkami. Ty ovšem zaznamenaly další nárůst, ač ne takový jako předloni. Přesto do nich klienti dali 21 miliard za tři čtvrtletí, takže celoročně se suma přiblíží neuvěřitelným 30 miliardám korun a po netermínovaných vkladech se opět stanou nejoblíbenějším finančním produktem.

K ohlédnutí po loňském vývoji trhů bude ještě spousta času, takže jen „letem světem“: základní americký S&P přesně na nule (Nasdaq –1,8 %, DJIA +5,5 %), britský FTSE 100 uzavřel rok poklesem o 5,7 %. Německý index DAX se propadl o 15 %, index pařížské burzy CAC-40 ztratil za rok 17 % a index milánské burzy spadl o 26 %. Sektor evropských bank dopadl v celoroční bilanci ve srovnání odvětví nejhůře: Stoxx Europe 600 Banking Index –33,8 %. Obavy z útlumu evropské a globální ekonomiky oslabily i sektor surovin o 31 % a akcie automobilového sektoru ztratily v průměru 25 %.

Nu a náš PX tratil „jen“ –25,6 %. Z jednotlivých titulů skoro 23 % vydělal jen tabák (PM navíc s dividendou 1260 korun) a desetinky procenta udržely ostatní defenzivní tituly, jako jsou ČEZ a Telefónica, zato taková Erste Bank ztratila plných 61 %. Nu a náš největš akciový fond ISČS Sporotrend tratil skoro 40 %. Jak se vám daří vysvětlovat lidem, ať koupí lacino ve výprodeji?

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *