CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

31. 01. 2024

3 komentáře

Revoluční nástroj DIP je tu. Jaké benefity vám přinese?

 

Se začátkem nového roku přináší Česká republika revoluční krok v oblasti finančního zabezpečení občanů. Od 1. ledna 2024 je tu dlouhodobý investiční produkt (DIP), který otevírá nové možnosti pro investice s cílem zajistit finanční stabilitu v důchodovém věku. O co se jedná, a je pro vás DIP vhodný?

Loading



 

Co je to DIP a jak funguje?

DIP, tedy dlouhodobý investiční produkt, je investiční nástroj, který umožňuje občanům investovat do akcií, dluhopisů a investičních fondů s výhodami daňového zvýhodnění, a navíc lze čerpat i příspěvek zaměstnavatele. V řadě případů a do určité měsíční úložky je produkt výhodnější, než investování napřímo do cenných papírů a jiných produktů.

Jediná nevýhoda je nákladovost produktu, kde TER poplatek je cca 1 % p. a., což ale nemění nic na jeho využitelnosti. Ke správnému nastavení kontaktujte svého finančního poradce, který vše zkoordinuje tak, abyste dosáhli nejvyššího užitku.

Daňová zvýhodnění a pravidla DIP

Daňová úleva je jedním z hlavních lákadel DIP. Každý rok můžete odečíst až 48 000 Kč ze základu daně, což vám může ročně ušetřit až 7200 Kč. Zaměstnavatelé mohou také přispívat do vašeho DIP a plynou pro ně daňové výhody až do výše 50 000 Kč ročně, který by se z logiky věci měl v příštích letech navyšovat. Výběr peněz lze po dosažení 60 let věku.

Rozdíly oproti jiným penzijním produktům

DIP přináší řadu výhod oproti tradičním penzijním spořením. V rámci DIP můžete svobodně volit, do čeho investujete, a měnit složení svých investic podle svého uvážení. Jednat se může v podstatě o nepřeberné množství investičních instrumentů, od ETF, přes státní dluhopisy až po nemovitostní fondy.

REKLAMA

Výnosy by v dlouhodobém horizontu měly dle historických dat porážet jiné penzijní produkty. Na rozdíl od tradičního penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření můžete mít i několik DIP u různých společností. Státní příspěvek zde však nehledejte.

Kdo nabízí DIP?

DIP není exkluzivní pouze pro banky. Kromě bank můžete využít tento produkt u spořitelních a úvěrních družstev, obchodníků s cennými papíry, samosprávných investičních fondů a dokonce i u zahraničních subjektů s odpovídající licencí České národní banky. Veškeré poskytovatele naleznete na oficiálních stránkách ČNB.

Jak a kdy začít investovat?

Stačí zřídit účet DIP u vybrané banky nebo investiční společnosti. Pro výběr nejlepší možnosti neváhejte kontaktovat finančního poradce, který vám téma blíže vysvětlí a poté najde právě takové, které je v souladu s vaším očekáváním a životní situací. Protože se jedná o nový produkt, stále zde není velká konkurence, a proto bude vhodnější zakládat jej až ve chvíli, kdy trh finančních produktů poskytne větší výběr DIP.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Ed

    31 ledna, 2024

    V podobě, ve které to nakonec prošlo, je to česká bramboračka a ta je, jak dobře víme, zcela nerevoluční. Původní záměr, podrobný ISA, zcela zanikl.

    Odpovědět

  • Josef

    31 ledna, 2024

    Investicni specialista by mel vedet, ze danova uspora z plateb ucastnika muze byt az 11040. A to pro ty, kteri maji prijem NAD trojnasobek prumerne mzdy. Jinak neni specialista…

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    1 února, 2024

    Chybí tam možnost určit obmyšlenou osobu…

    Jinak celkem dobrý.

    Odpovědět