CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Daniel Mareš

11. 03. 2021

1 komentář

Revoluce 4.0 a pandemie: Investice do RPA je pro firmy nutností

 


 

Velké změny v rámci RPA nepřicházejí jen s koronavirovou krizí a například náporem na e-shopy. Hnacím motorem je čtvrtá průmyslová revoluce. Ta je spojena a rozvojem technologií, jako jsou umělá inteligence, robotika, nanotechnologie, internet věcí, blockchain, autonomní vozy a další. Řada států, včetně ČR, má koncepci, jak podpořit Průmysl 4.0 a jak čelit důsledkům, které přinese.

Ve studii společnosti Deloitte „Automatizace v ČR“ se dočteme, že RPA zrychluje exekuci úkonů a díky vyloučení lidského faktoru zamezuje vzniku manuálních chyb. Zároveň není jeho funkce omezena pracovní dobou a umožňuje poskytování služeb 24 hodin denně. Roste tak propustnost firemních systémů, produktivita, spokojenost zákazníků a snižuje se procesní riziko.

Lidská práce bude vzácnější i dražší

Hlavní ekonom Komerční banky (KB) Jan Vejmělek uvádí, že přechod firem na automatizaci je nezbytností. V současné pandemické době, která urychluje digitalizaci a tlačí na snížení nákladovosti, operačního rizika a ve finále na zvýšení efektivnosti, je to nutnost. „Výhodou nasazení RPA bývá rychlost a poměrně rychlá návratnost investice do automatizace primárně rutinních činností,“ vysvětluje odborník KB a pokračuje: „Navíc z dlouhodobé perspektivy budou negativní demografické trendy pokračovat a lidská práce se bude stávat vzácnější, a tím pádem i dražší.“

Nejenže RPA firmám umožní zvýšit počet zákazníků, kterým jsou schopny poskytnout své produkty. Zároveň se tak uvolní cenné lidské zdroje pro kreativní řešení problémů, osobní přístup k zákazníkům a hledání cest, jak svým klientům poskytnout přidanou hodnotu. Pracovníci se díky automatizaci nemusí zabývat rutinními úkony, ale vyřizují pouze výjimky z pravidel. Zároveň díky RPA vzniká cenný zdroj informací o daných procesech. Největší potenciál tkví v automatizaci úkonů prováděných ve velkém objemu a s vysokou frekvencí, nebo v případech, kdy tyto veličiny v čase předvídatelně nebo nepředvídatelně fluktuují.

Modernizace v rámci zachování konkurenceschopnosti

Analytik Československé obchodní banky (ČSOB) Petr Dufek k tomu dodává, že ČR by měla v robotizaci a automatizaci vůbec rychle pokračovat bez ohledu na pandemii covid-19. Dlouhodobě nemůžeme spoléhat na výrobní pásy s manuální obsluhou, protože svět se ubírá rychle dál. „V zájmu zachování konkurenceschopnosti je nutné modernizovat a modernizovat, i když se stále může zdát cena lidské práce u nás velmi nízká na to, abychom přeskočili na vyšší technickou úroveň. Přesto samotný nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných lidí nás k tomu dříve nebo později donutí,“ vysvětluje pro server investujeme.cz Petr Dufek.

REKLAMA

 

Umělá inteligence a strojové učení

  • V posledních letech se obecně zrychlil vývoj umělé inteligence (AI3) a strojového učení (ML4). Tyto technologie napodobují způsob, jakým funguje lidská mysl. Však jedna z užívaných technologií – neuronové sítě – si vypůjčila biologickou terminologii popisující lidský mozek. Počítačové programy spadající do této kategorie lze charakterizovat jako algoritmy, které se učí skrze zkušenost.
  • Vývoj AI začal již před více než pěti dekádami, ale teprve ve 21. století došlo k jeho akceleraci s růstem výpočetní síly počítačů a s růstem dostupnosti velkých data setů komplexních informací (tzv. big-data) v různých oblastech. Dostupnost dat je zásadní, protože data poskytují programům AI zkušenost potřebnou pro strojové učení.
  • Algoritmy jsou schopny lépe rozpoznávat komplexní vazby ve velkém množství dat, která by člověk nebyl schopen vnímat dostatečně holisticky. AI se například využívá k rozpoznávání mluveného slova, překladům textů, poznávání předmětů a obličejů na fotografiích, cílení reklamy, lékařské diagnostice a autonomnímu řízení vozidel.

    Zdroj: Analýza práce v ČR od Deloitte

 

Šimon Blecha z tiskového odboru Ministerstva financí k tomu dodává, že v současné turbulentní době, kdy se věci často a rychle mění, je málokterá investiční aktivita 100% sázkou na jistotu. „S ohledem na vývoj současného světa lze ale říci, že robotizace a automatizace jsou oblasti se značným potenciálem růstu do budoucnost,“ uzavírá Šimon Blecha.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jaroslav Sopuch

    18 března, 2021

    Díky za zajímavý článek. S tezemi, které jsou v něm obsaženy, se ztotožňujeme. Náš private equity fond kvalifikovaných investorů SkyLimit Industry se zaměřuje právě na investice do firem, které navrhují a vyrábějí automatizované robotické linky. I přes pandemii náš Fond vloni také díky zrychlujícímu se nástupu automatizace v průmyslu rostl o více než 12%.

    Odpovědět