CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

29. 07. 2022

1 komentář

Průzkum: Doplňkové penzijní spoření má jen 5 % dětí

 

Tři čtvrtiny Čechů ví o možnosti sjednat doplňkové penzijní spoření dětem, sjednané ho má ale jen 5 % nezletilých. Respondentům na něm vadí především nízké zhodnocení. To přitom u vyvážených strategií loni dosáhlo téměř 5 %. Překážkou je i dlouhé trvání produktu. Na to penzijní společnosti reagují možností vybrat třetinu prostředků už v 18 letech. Zjištění vychází z aktuálního průzkumu KB Penzijní společnosti

Loading



 

Češi o možnosti sjednat doplňkové penzijní spoření dětem ví. Sjednané ho má ale jen okolo 100 tisíc osob pod 18 let, to je jen 5 % této populace.

„Spoření na penzi má každý druhý Čech a jen každé 20té dítě. Povědomí o této možnosti navíc k našemu překvapení drobně klesá s věkem respondentů. Výhody tohoto typu spoření jsou přitom snadno propočitatelné. Pokud začnete dětem ukládat od narození 1000 korun měsíčně, mohou mít v 18 letech již stovky tisíc korun. Třetinu vlastních příspěvků si přitom v  18 letech a po 10 odspořených letech mohou vybrat a použít ji třeba na bydlení, školné nebo jazykový kurz. Do penze pak mohou společně s úroky a státními příspěvky nastřádat několik milionů korun, podle jimi zvolené strategie,“ vysvětluje Vladimír Jeřábek, výkonný ředitel KB Penzijní společnosti.

Málo a za dlouho je velká mýlka

Jenže právě zhodnocení přijde Čechům nízké. Podle aktuálního průzkumu KB Penzijní společnosti je bariérou pro sjednání doplňkového penzijního spoření pro děti pro 36 % respondentů.

REKLAMA

 „Je vidět, že lidem chybí informace o parametrech produktu, což je naším cílem postupně napravit. V roce 2021 činilo průměrné zhodnocení na trhu ve vyvážených strategiích 4,9 % p. a., ty dynamické dosáhly 16,8 % p. a.,“ upřesňuje Vladimír Jeřábek, výkonný ředitel KB Penzijní společnosti.

Nízké zhodnocení ovšem není to jediné, co Čechům vadí na spoření na penzi dětem. Pro 28 % nejsou dostatečné státní příspěvky. Stát jej přitom podporuje až 230 korunami měsíčně.

Každému čtvrtému respondentovi se nelíbí délka trvání. „Právě dlouhodobost investice může přinést žádoucí výsledky. Trhy jsou proměnlivé a čím déle se na nich peníze pohybují, tím stabilnější výnosy mohou přinést,“ komentuje Vladimír Jeřábek a připomíná i možnost výběru 1/3 vlastních prostředků v 18 letech a po 10 odspořených letech.

Peníze, to je oč tu běží

Přitom právě peníze jsou hlavní motivací ke sjednání doplňkového spoření dětem. Pro 46 % respondentů to je státní příspěvek, 39 % chce zhodnocení vyšší než na spořicím účtu. Třetina respondentů ocení možnost vybrat si část prostředků v době plnoletosti dítěte.

„Výsledky našeho průzkumu ukazují, že doplňkové penzijní spoření pro děti je dobře nastavené, nicméně chybí silnější osvěta, respektive o jeho existenci se lidé dozvídají až v posledních letech. Vzhledem k tomu, že tato možnost je na trhu teprve od roku 2016, není se čemu divit. Na nás je nyní vysvětlovat jeho parametry a výhody,“ uzavírá Vladimír Jeřábek, výkonný ředitel KB Penzijní společnosti.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • vev

    30 července, 2022

    A proc nenakupovat detem ETF na S&P 500? Na to zadne znalosti nepotrebuju. A to eurove melo loni vykonnost 39%

    Odpovědět