CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Milan Vodička

18. 02. 2021

0 komentářů

Průlom, banky se dohodly na společné bankovní identitě

 

Skončilo období nejistoty a rizika vzniku dvou oddělených modelů jednoho z největších digitalizačních počinů České republiky – bankovní identity. Na jedné straně se rozvíjel systém pod kontrolou tří největších bank (akciová společnost Bankovní identita – Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka) a na straně druhé ostatních menších bank. Air Bank, Equa bank, Fio banka, mBank, Moneta Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank dnes oznámily, že budou spolupracovat na sjednocení standardu bankovní identity se společností Bankovní identita.

Loading



 

Díky spolupráci menších bank s Bankovní identitou bude tato služba v průběhu letošního roku dostupná až pro 5,5 milionu lidí, kteří mohou odkudkoliv bezpečně a bezplatně přistupovat k online službám státu a časem i komerčních subjektů. Detaily transakce, tedy rozložení akcií mezi jednotlivé banky nebo hlasovací práva, se ještě upřesňují.

Brána do digitálního světa

Přihlašovací údaje do internetového nebo mobilního bankovnictví se v podstatě stanou bránou do nového digitálního světa, který klientům bank umožní řešit jejich požadavky z různých oblastí rychle, jednoduše a hlavně kdykoli a kdekoli. Díky bankovní identitě se budou moci klienti bank identifikovat nejen při přihlášení na portály státu, ale i při vstupu do klientských zón, e-shopů apod. Banky se soukromým společnostem chystají do budoucna nabídnout využití bankovní identity nejen pro online identifikaci jejich klientů či zákazníků, ale i pro potřebu digitálního podepisování smluv.

Bankovní identitu pro identifikaci při čerpání online služeb už řadu let úspěšně využívají severské státy nebo třeba Estonsko. Pro rozvoj českého eGovermentu to bude znamenat zásadní příležitost. Elektronické bankovnictví v Česku využívá 97 % Čechů s internetem, současně mají Češi v banky a jejich řešení co do bezpečnosti a uživatelské přívětivosti velkou důvěru. Stát tedy díky bankovní identitě získá takřka přes noc 5,5 milionu uživatelů, kteří s ním budou schopni komunikovat a využívat jeho online služby. To bude zároveň i silným impulzem pro to, aby stát nabídku služeb eGovernmentu neustále rozšiřoval a zkvalitňoval.

Bankovní identita – elektronická občanka

Bankovní identita je klientova elektronická občanka, která poslouží k ověření totožnosti v online prostředí. V první fázi bude možné využít bankovní identitu k ověření totožnosti v komunikaci se státem (prostřednictvím Portálu občana), zhruba od poloviny roku pak bude využitelná ke stejnému účelu i v komunikaci se soukromoprávními poskytovateli online služeb. Díky ní už klient např. nebude muset posílat kvůli potvrzení totožnosti kopie svých dokladů. Navíc bude mít přehled, kdy a komu se ověřoval. Bankovní identita bude umět za klienta vyplnit i formuláře, lidé už nebudou muset dokola vyplňovat stále stejné údaje. Nemusí si vytvářet a pamatovat nová přihlašovací údaje a hesla – mohou používat jedny přihlašovací údaje pro více příležitostí.

REKLAMA

Výhledově bude možné bankovní identitu využívat např. pro změnu mobilního operátora nebo služby jiných soukromých společností, např. pojišťoven, dodavatelů energií, ostatních bank, půjčoven, sharingových společností, pro komunikaci s lékaři, školami, na nákup v e-shopech či podpis smluv.

Práce na projektu bankovní identity probíhala od roku 2019, na začátku roku 2020 se bankovní asociaci podařilo prosadit potřebné legislativní úpravy (změna zákona o bankách, zákona AML), díky kterým se kterákoli banka v Česku může stát tzv. poskytovatelem elektronické identity v souladu se zákonem o elektronické identifikaci. To umožní milionům uživatelů internetového bankovnictví připojit se k portálům s elektronickými službami státu či soukromých firem přes přihlašovací údaje do banky, tedy svou tzv. elektronickou bankovní identitou.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Pojištění schopnosti splácet přináší jistotu v nejisté době, všespasitelné ale není

Život je plný nejistoty, a ztráta schopnosti pracovat kvůli nemoci nebo úrazu může hned záhy znamenat i výrazný pokles nebo dokonce ztrátu pravidelného příjmu. Pojištění schopnosti splácet je produktem, který dokáže tuhle díru v domácím rozpočtu zacelit – proto jej mají ve své nabídce tuzemské pojišťovny, které […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

„Zelené akcie“ doplácejí na vysoké úrokové sazby

Zelené akcie čelí zvýšenému tlaku už od chvíle, kdy se po příchodu vakcín proti covidu zotavily komodity a následně vzrostla inflace na nejvyšší úroveň od 70. let. Letošní rok jim měl přinést úlevu. Na jeho počátku promítal trh do cen očekávaný značný pokles sazeb (počítalo se, že Fed […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *