CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 12. 2023

0 komentářů

Provázanost amerických vysokých škol s politikou a investicemi

 

Největší světové ESG fondy dnes již spravují investice v hodnotě 5 bilionů dolarů. Jak z jejich názvu vyplývá, jejich hlavním posláním a úkolem je brát při alokaci investic do akcií a dluhopisů primárně do úvahy jejich environmentální a celospolečenské aspekty plus souznění s deklarovanými cíli vlád. Po roce 2021 začaly ESG fondy růst hlavně v Evropě. Podle Morningstar Inc. ale již od svých počátků obsahovaly i investice do fosilních zdrojů energie.

Loading



 

Podíl těchto investic v evropských ESG fondech byl v 1. kvartále 2021 cca 1,4 %, ale za poslední necelé tři roky vzrostl o 65 % a v září 2023 již činil 2,3 %. Zřejmě bylo třeba posílit návratnost investic s politickým či ideologickým přesahem a neviditelná ruka trhu přichází rychle na pomoc.

V USA způsobily mediální a investorskou bouři výpovědi prezidentů tří elitních univerzit, UPenn (University of Pennsylvania), MIT (Massachusetts Institute of Technology) a Harvardu, před kongresovým výborem vyšetřujícím veřejné výzvy ke genocidě Židů, jež zazněly při nedávných pro-palestinských nepokojích v univerzitních prostorách. Takovou návratnost svých investic s přesahem, investic do vzdělání, nejsou ochotni strávit ani přední dárci a investoři UPenn.

Ve dnech následujících po výpovědi prezidentky UPenn, Elizabeth Magillové, se tucty dárců a investorů od UPenn okamžitě odvrátily. Mezi nimi tak významní absolventi, úspěšní podnikatelé a veřejně činné osobnosti, jako vdova po bývalém viceprezidentovi univerzitní správní rady Lynne Tarnopolová, bývalý velvyslanec v Rusku, Číně a guvernér Utahu John Huntsman a mnoho dalších: Henry Silverman, Marc Rowan, Steve Eisman atd. Univerzita přichází o desítky milionů dolarů. Wharton School of Business, sama součást UPenn, podpořila tyto hlasy a Elizabeth Magillová i předseda správní rady Scott L. Bok rezignovali ze svých funkcí.

Investice poskytují svobodu rozhodování a i investice s přesahem musejí přinášet požadovanou návratnost. Ekonomické zákony existují objektivně a nezávisle na nadekretovaných populistických a ideologických pozicích a je zřejmé, že neviditelná ruka trhu stále funguje.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Text: Redakce

25. 07. 2024

Komentář: Jaký dopad by mělo vítězství Donalda Trumpa na trhy?

Po skončení první poloviny roku můžeme konstatovat, že napětí v mezinárodním obchodě se opět zostřuje směrem až k obchodní válce. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *