CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Gola

08. 12. 2011

10 komentářů

Proč budeme platit za zdravotní péči více?

 


 

 

Zajištění pro případ čerpání zdravotní péče je pro zodpovědné rodiny naprostou samozřejmostí. Pojistná ochrana je nutná ze dvou důvodů:

  • Získání prostředků na úhradu zdravotní péče. V budoucnu v Česku významně porostou přímé platby pacientů za lékařskou péči. Dle posledních údajů OECD (Health at a Glance 2011) máme druhé nejnižší soukromé výdaje za zdravotní péči ze všech zemí OECD. V současné době platíme přímo především za léky, zubařské úkony, doplňky stravy, kosmetické operace a regulační poplatky. Soukromé výdaje na zdravotní péči činí v Česku 16 %, stejně jako ve Velké Británii, Lucembursku a Norsku. Méně je to pouze v Dánsku (15 %). V USA, Mexiku, Chile dosahují přímé platby pacientů více než polovinu všech nákladů. Přes 40 % nákladů tvoří přímé platby např. i v Nizozemí, Švýcarsku nebo Řecku.
  • Pokrytí výpadku příjmu během nemoci. Nemocenské dávky ve všech vyspělých zemích světa v posledních letech stagnují. Vzhledem k ekonomickým problémům se dá tento trend očekávat i v dalších letech. Rovněž klesá poměr mezi invalidními důchody a průměrnou mzdou.

V mimoevropských zemích není samozřejmostí jako v Evropě být zdravotně pojištěn. V Česku je zdravotně pojištěn ze zákona každý občan s trvalým pobytem na území ČR. V Mexiku má zdravotní pojištění každý druhý občan, v Turecku 67 % a v USA 87 % občanů. V USA je tak téměř 50 miliónů občanů bez zdravotního pojištění. Zdravotní reforma však má v USA v příštích letech zpřístupnit zdravotní pojištění i pro nízkopříjmové skupiny obyvatel.

Zajištění na zdraví je prioritou

Každá rodina by měla věnovat velkou pozornost svým životním pojistkám. Především myslet na pojištění závažnějších nemocí, úrazů nebo invalidity. Dobré je mít i uzavřeny zdravotní pojistky, které ještě nejsou v Česku tolik rozšířeny, ale v budoucnu jejich význam poroste.

Takový rozsah financování, jaký v současné době zaručuje systém veřejného zdravotního pojištění, není dlouhodobě udržitelný. Přímé platby pacientů porostou. Náklady na zdravotnictví totiž ve vyspělých zemích světa rostou rychleji než reálná ekonomika. Zdravotnictví je velmi nákladné. Soukromé zdravotní pojištění občanům ve vyspělých zemích světa umožňuje úhradu zdravotní péče, která není hrazena z veřejného pojištění. Rozsah této péče stoupá, stejně jako počet zařízení provozujících tyto služby.

REKLAMA

Spoluúčast v EU

Veřejné zdravotní pojištění v EU je v podstatě povinné. Vzhledem k rostoucím nákladům však značně roste spoluúčast pacientů. Dosahuje stovky eur. Jenom u léků je spoluúčast často 50 % ceny léků. Ve většině zemí je vysoká spoluúčast u zubaře (často v plné výši). Pobyt v nemocnici je rovněž drahý. Ve většině zemí musí pacienti hradit poplatek za pobyt, za léky i za stravu.

Vybrané míry spoluúčasti v některých zemích:

  • Belgie

Lékařská péče 25 % až 40 % ceny. Léky 25 % až 80 % (v závislosti na etiketě). Nemocniční péče: první den 42 €, každý další den 14 € + jednorázový paušální poplatek 32 €. Převoz 100 % ceny. 

  • Francie

Přímé platby u lékařského ošetření 30 % nákladů + 1 € za návštěvu. Laboratorní testy 40 % nákladů. Za léky od 35 % do 85 % (v závislosti na etiketě). Nemocniční péče 16 € za stravu + 20 % nákladů po dobu jednoho měsíce. Převoz 35 % nákladů + 4 €.

  • Německo

Ordinační poplatek je 10 €. Léky 10 % z ceny, minimálně však 5 € a maximálně 10 € (při ceně 8 €, tak platí občané 5 €). Nemocniční péče 10 € denně. Zdravotnické pomůcky 10 % z ceny + 10 € za položku.

REKLAMA

  • Rakousko

Léky 5,10 € za položku. Hospitalizace 9,60 € až 17,30 €. Zdravotnické prostředky 10 %, minimálně 28 €.

  • Velká Británie

Prohlídka u zubaře + 1 plomba 47 liber. Léky 7,4 liber.

Proč se soukromě pojistit včas?

U soukromého zdravotního pojištění a životního pojištění hraje čas v neprospěch klienta. Proto je vhodné se dobře pojistit co nejdříve. Starší klienti mají při uzavření smlouvy pochopitelně horší podmínky. U soukromého pojištění nemají pojišťovny povinnost smlouvu uzavřít. Důležité je rovněž správně nastavit parametry pojistné smlouvy v závislosti na preferencích.

Prameny: MISSOC Database Health Care 2011

Loading

Vstoupit do diskuze 10 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Podvedená klienta pojišťovny

    9 prosince, 2011

    Zdá se, že autor lobuje za pojišťovny. To je jejich běžná praxe, strašit lidi, dokonale je oblbnout a zmanipulovat tak, aby platili pojišťovně nehorázné sumy a přispívali tak na vysoké platy jejich manažerů a přemrštěné provize podvodných makléřských firem. A když si pak člověk myslí, že nastal pojistný případ, nedostane od pojišťovny většinou nic, neboť ta si vždy odůvodní, proč zrovna tento případ jeho pojistka nekryje. A soudit se ve státě, kde vládne soudcovsko-finanční mafie, nemá smysl. Nevyhraje ten, kdo je v právu, ale ten, kdo si může zaplatit lepší (nebo lépe řečeno vykutálenější) právníky. A pojišťovna si takové právníky jistě může zaplatit – z peněz zblblých pojištěnců! Lidi, nenechte se napálit, raději žijte zdravě a myslete na prevenci! Pamatujte, že každá pojistka je výhodná hlavně pro pojišťovnu.

    Odpovědět

  • k.v.

    9 prosince, 2011

    To je názor paní Nešťastné, z principu naštvané na celý svět. Hlavně rada – žijte zdravě a myslete na prevenci. To mi jako zajistí, že nebudu nikdy nemocný?
    Žít zdravě a myslet na prevenci je důležité vždycky, zodpovědný člověk myslí i na horší situace. Mám-li rodinu, nenechám je přece bez prostředků za žádných okolností.

    Odpovědět

  • podvedená klientka

    9 prosince, 2011

    A pojistka Vám zaručí, že nikdy nebudete nemocný? Tak se klidně pojistěte, pane Šťastný, když si naivně myslíte, že pojišťovna Vaši rodinu zajistí!Podle mých zkušeností zajistí akorát sama sebe – mimo jiné i za Vaše peníze.

    Odpovědět

  • k.v.

    9 prosince, 2011

    Správně zvolená pojistka mi zaručí, že když budu nemocný, nebude má rodina žrát hlínu. Například. Když mi vyhoří barák, budu mít na nový. Například. Když do mě nabourá ožrala, někdo mi to zaplatí.
    Správně zvolená pojistka má svůj význam. Špatná pojistka ne. Vy ale nechcete diskutovat, chcete jen pomlouvat pojišťovny, že?

    Odpovědět

  • xyz

    9 prosince, 2011

    tak přidám stávající zkušenost. úvěr s pojištěním proti neschopnosti splácet z důvodu dlouhodobé pracovní neschopnosti. Pro neschopnost lékaře mi rok nikdo nevěřil, že mám tak obrovské bolesti, že nemohu ani chodit. Až další lékař mě poslal na vyšetření, které potvrdilo že můj stav je už tragický. Díky tomu, že se mi nedostalo včasné léčení jsem nyní 7 měsíc v pracovní neschopnosti. Tedy jsem se rozhodla využít pojištění, které již 5 let platím jako součást úvěru. Nj, vznikl problém, před 25 lety jsem byla týden na neschopence se zády. Takže výluka. To, že v žádném dotazníku není dotaz, zda jste někdy v životě, třeba jako dítě, byl jednou nemocný, ale léčíte se s… nebo byl jste v posledních 2-3 letech léčen s…. už pojišťovnu nezajímá. Jo, platit, to je fajn, ale spoléhat na pojišťovnu, to je tragédie.

    Odpovědět

  • Podvedená klientka

    9 prosince, 2011

    Jasně, když někdo nereaguje tak, jak si pán představuje, tak nechce diskutovat, ale pomlouvat, že? A kdo přitom hnal diskuzi do osobní roviny a začal mít blbé kecy o nějaké paní Nešťastné, naštvané na celý svět? Milý pane, pojišťovny a finanční poradci alias podvodníci nejsou naštěstí celý svět.
    Pokud jste zaměstnanec pojišťovny, pak nepochybuji, že si pojistku nastavíte správně. My ostatní dopadneme spíše jako ta paní v příspěvku níže.

    Odpovědět

  • ja

    11 prosince, 2011

    Neres tady je to samej pojistovak, ehm teda \“financni poradce\“. Klientko nediv se ze pojistovna nechce platit, protoze jakmile si ty uzavres pojistku, tak dva roky, opakuji DVA ROKY platis odmenu poradci. Chapes ten system? Je to legalni letadlo, Ponziho system, zeptej se poradce jaka je jeho odmena za to ze s tebou uzavre pojistku, je v radu tisicu az desetitisicu, z ceho myslis ze je to placeny? No z lidi v systemu uz chycenych, a ano nejvetsi demence a podvod je pojistka proti schopnosti splacet hyposku.

    Odpovědět

  • Compliance

    11 prosince, 2011

    V tomto „ošklivém světě“ pořád jen někomu za něco platíme. Občas také někdo platí nám, ale to se tak úplně nepočítá :). Všude samá letadla! Jen „Já“ chodí pěšky :).

    Odpovědět

  • prudič

    12 prosince, 2011

    Ty jsi tak rozkošně pitomoučkej. Určitě máš heboučkej kožíšek a roztomilej čumáček.
    Klidně ať padne veškeré pojistné na provizi, u krytí rizik je to opravdu jedno.

    Odpovědět

  • Radek

    12 prosince, 2011

    Eh, proč by se měl někdo krýt investičkem nebo kapitálovkou? Na to je přeci čistá rizikovka – a tam provize odcházejí průběžně a nikoli z prvních pojistných.

    Odpovědět