CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

08. 01. 2024

0 komentářů

Přinesou útoky v Rudém moři inflaci?

 

Útoky na lodě v Rudém moři mohou způsobit potíže mezinárodnímu obchodu. Rejdařské společnosti pozastavují dopravu důležitou tepnou a náklad posílají alternativními trasami. Ekonomikám ale hrozí, že za delší cesty a rostoucí náklady zaplatí vyšší inflací.

Loading



 

Na nákladní lodě proplouvající Suezským průplavem, který je důležitou dopravní tepnou, už několik týdnů útočí Íránem podporované skupiny Húsíů. Děje se tak prý na podporu Palestiny. Vlna násilí může mít i dalekosáhlé ekonomické následky.

Problémy musí aktuálně řešit hlavně vedení dopravních společností. Mnohé z nich, a to včetně těch největších světových námořních dopravců, už pozastavily cesty přes přes Rudé moře kvůli hrozícímu riziku. Není přitom jasné, jak dlouho bude tato situace trvat. Světový obchod už ale důsledky pociťuje.

Suezský průplav je důležitou námořní cestou, kterou proudí podstatná část světového zboží. „Podle rejdařské společnosti Clarksons v roce 2023 tu zatím proplulo přibližně 24 000 plavidel, což představuje přibližně 10 % celosvětového námořního obchodu podle objemu. To zahrnuje 20 % světové kontejnerové dopravy, téměř 10 % ropy a 8 % zkapalněného zemního plynu,“ připomíná britský týdeník The Economist.

Delší cesty a inflační tlaky

Doprava se pochopitelně zastavit nemůže, provozovatelé lodí namísto toho musí volit jiné cesty. Alternativy jsou podstatně delší – a samozřejmě nákladnější. Taková oklika může trvat třeba i čtyřicet dní navíc.

REKLAMA

Podle logistických manažerů to způsobilo bouři pro globální obchod na několika frontách: Sazby za nákladní dopravu se denně zvyšují, přibývají další příplatky, delší přepravní lhůty, hrozí, že jarní a letní produkty budou mít zpoždění, protože lodě dorazí do Číny se zpožděním, protože absolvují dlouhou cestu kolem mysu Dobré naděje v Jihoafrické republice,“ přibližuje ekonomický server CNBC.

Pro světovou ekonomiku růst nákladů může představovat nové inflační tlaky v době, kdy se měnová politika pomalu začíná uvolňovat. „Fed ani ECB s nimi nemohou nic dělat a pravděpodobně ‚přehlédnou‘ inflaci, kterou způsobují, což může vést ke snížení sazeb navzdory poněkud zvýšeným inflačním tlakům,“ upozornil šéf ekonomické poradenské firmy Lidnsey Group Larry Lindsey.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *