CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Dušan Šídlo

24. 01. 2008

4 komentáře

Pojištění odebrání řidičáku

 


 

Od března je na českém trhu nabízeno řidičům nové pojištění bodového hodnocení řidičů, které kryje riziko odebrání řidičského průkazu. Jde o pojištění irské společnosti AmTrust International Underwriters Limited, které na českém trhu zprostředkovává společnost Carlife PMP. Prodej je uskutečňován především prostřednictvím smluvních partnerů (autoprodejců) a internetu.

Pojištění si mohou sjednat řidiči, kteří mají platný řidičský průkaz nejméně dva roky a maximálně pět bodů na kontě. Pojištění je nabízeno ve třech variantách, které se různí limitem plnění pojišťovny, za 4.999 Kč až 9.999 Kč ročně.

Pojistnou událostí je dosažení dvanácti trestných bodů a odebrání řidičského průkazu. Pojišťovna v takovém případě vyplácí pojištěnému až 10.000 Kč, 20.000 Kč nebo 30.000 Kč měsíčně dle zvolené varianty pojištění a to po dobu dvanácti měsíců, kdy nesmí být vozidlo řízeno.

Plnění pojišťovny může být nižší, neboť podmínkou pro přiznání plnění je každoměsíční předkládání dokladů o účelně vynaložených nákladech na dopravu, které pojištěnému vznikly v přímé souvislosti s pozbytím jeho řidičského oprávnění. Ačkoliv je pojištění doporučováno i profesionálním řidičům, je potřeba upozornit, že pojištění nezabrání odebrání řidičského průkazu nezbytného k výkonu povolání.

Pojištění se sjednává na jeden rok s automatickým prodloužením za předpokladu neodebrání řidičského průkazu, ale bez ohledu na počet nastřádaných bodů během trvání pojištění. Pojištění současně přestává platit při spáchání jakéhokoliv přestupku, za který se udělují čtyři a více bodů.

Pojištění však kryje i závažné tříbodové přestupky jako je řízení vozidla bezprostředně po požití alkoholu nebo v takové době po požití alkoholu, po kterou je řidič ještě pod jeho vlivem, při zjištěném obsahu alkoholu v těle řidiče ve výši menší nebo rovné 0,3 ‰. Dále například překročení dovolené rychlosti stanovené zákonem nebo dopravní značkou o 20 km/h a více v obci nebo o 30 km/h a více mimo obec, nezastavení vozidla před přechodem pro chodce v případech, kdy je řidič povinen tak učinit a jiné.

Přestože na stránkách pojišťovny je upozornění, že Carlife netoleruje záměrně bezohledné a nebezpečené řízení nebo řízení pod vlivem alkoholu, nemůže toto pojištění vést k morálnímu hazardu? Tedy k většímu riskování pojištěného řidiče při jízdě v autě? U některých jedinců určitě.

Ačkoliv nejde o neobvyklé pojištění – v zahraničí je několika pojišťovnami již řadu let nabízeno – je nešťastné jeho zasazení do českého systému bodové penalizace řidičů. Přestože pojištění obsahuje řadu výtaných výluk, které mají za cíl netolerovat záměrně bezohledné a nebezpečné řízení, pojištění nekryje pouze nahodilé drobné chyby, ale také již zmiňované závažnější přestupky (výrazné překročení rychlosti, řízení po požití určitého množství alkoholu aj.). Takto nastavené krytí jde proti původnímu smyslu pojištění, není v celospolečenském zájmu a nemělo by mít na trhu výraznější podpory.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Finanční trhy červen 2020

Jak si vedly finanční trhy v červnu

Je nutno říct, že po pár měsících skepse a negativní nálady se na trzích v červnu projevovala víceméně pozitivní nálada. Koronavirus skončil a je na čase růst, alespoň tak nějak trhy interpretovaly postupná uvolňování protikoronavirových opatření.

Text: Hana Bartušková

08. 07. 2020

Proč dolar oslabuje?

Proč dolar oslabuje aneb spadne dolar o třetinu?

Profesor Stephen S. Roach není ve světě ekonomie „žádné ořezávátko“ a pokud on věští problémy dolaru a jeho oslabení až o 35 procent, nelze to brát na lehkou váhu. Na druhou stranu – žijeme v době, kdy bombastické předpovědi přitahují.

Text: Luboš Smrčka

24. 06. 2020

Finanční trhy květen 2020

Jak to šlo na finančních trzích v květnu?

Květen byl stále výrazně ovlivňován koronavirovou pandemií, která v podstatě během března a dubna postupně ochromila všechny finanční trhy a následně se přelila i do reálné ekonomiky. Květen byl ovšem oproti předcházejícím měsícům definován nastupující obnovou a růstem především na finančních trzích. 

Text: Hana Bartušková

04. 06. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Slavomír Kožúšek

    6 dubna, 2007

    Děkuji za zajímavý článek. Mně by se tato pojistka určitě hodila. Přeji pěkné velikonoce pane Šídlo 🙂 SK

    Odpovědět

  • Karel

    8 dubna, 2007

    Takze pro provoz v CR ma smysl jen nejvyssi tarif za 9 999,-. To me vede k jedne myslence – neni lepsi si koupit pasivni radarovy detektor?

    Odpovědět

  • Adam Holý

    9 dubna, 2007

    Dobrý den. Mám konkrétní dotaz. Kolik přeplatím u leasingu a spotřebitelského úvěru na auto v hodnotě 500tis. Stačí mi přibližná čísla a průměrné navýšení leasingu a spotřebitelského úvěru, abych si udělal obrázek o tom, jak jsou tyto produkty „nevýhodné“ :). Děkuji.

    Odpovědět

  • Anonym

    10 dubna, 2007

    http://www.penize.cz/produkty/financni-leasing/vypocet.asp

    Odpovědět