CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +100,00%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 12. 2023

0 komentářů

Obavy z blízkého pádu Wall Street mizí a nelze ho očekávat ani v roce 2024: Proč je tomu tak?

 

V souvislosti s obavami z možného krachu na Wall Street v roce 2024 je nutné posoudit současnou ekonomickou situaci a vyvrátit nepodložená srovnání s podmínkami, které vedly ke krizi v roce 2008. Pozoruhodné jsou poznatky odborného investičního poradce, které si rozebereme v tomto článku. Poukazují na podstatné rozdíly mezi oběma obdobími. On sám tvrdí, že současná ekonomická situace se vyznačuje odlišnými charakteristikami, které snižují pravděpodobnost podobného kolapsu.

Loading



 

Mezi pozoruhodná zlepšení patří zvýšená kapitalizace bank, díky níž jsou instituce odolnější vůči ztrátám. Vládou vedené reformy dále posílily finanční systém a přispěly k celkové stabilitě. K optimističtějšímu výhledu navíc přispívají pozitivní ekonomické ukazatele, jako jsou nízká míra nezaměstnanosti, pozitivní růstové trendy a silný trh s bydlením. Jeho vyjádření najdete níže v tomto článku spolu s dalšími informacemi, proč by nemělo v nejbližší době dojít ke krachu trhu na Wall Street.

Zcela jiná situace než v roce 2008

Po patnácti letech od finančních otřesů v roce 2008 kritický pohled na současnou ekonomickou situaci poukazuje na značné rozdíly, které zpochybňují možnost opakování krize. Zejména všudypřítomná digitalizace finančních systémů způsobila revoluci v mechanismech, jimiž se řídí trhy, a vytvořila transparentnější a citlivější prostředí. Je potřeba si uvědomit, že současný finanční systém je odolnější než předtím.

Trh s bydlením, který byl ústředním bodem krize v roce 2008, se ukazuje jako důkaz této odolnosti a dnes je na tom o poznání lépe. Lepší stav trhu s bydlením spolu s pozitivními ukazateli, jako jsou nízká míra nezaměstnanosti a příznivý hospodářský růst, společně posilují argumenty proti hrozícímu krachu.

V dnešní době máme mnohem víc indikátorů, které by takový krach předpověděly s větší přesností než tehdy. Jde hlavně o řadu nových odvětví, která se za tu dobu na trhu otevřely. Tyto změny se závažně týkají technologického odvětví, které se za poslední dobu razantně rozvinulo a jeho pokroky dnes vnímá téměř každý. Technologicky se rozvinul samozřejmě i finanční prostor, jak již bylo zmíněno, tak systémy na kterých dnes trh funguje, jsou na úplně jiné úrovni, než byly v roce 2008.

REKLAMA

Toto potvrzuje i odborný investiční poradce v jeho tvrzení o potenciálním krachu na trhu. Maxim Manturov, vedoucí investičního výzkumu ve společnosti Freedom Finance Europe, říká, že: „Dnešní ekonomická situace je jiná než v roce 2008 a je nepravděpodobné, že by 7% zvýšení úrokové sazby Fedu vedlo k podobnému kolapsu. Také finanční systém je dnes mnohem silnější než v roce 2008. Banky mají více kapitálu a jsou schopny lépe čelit ztrátám. Vláda navíc provedla řadu reforem, které mají zlepšit stabilitu finančního systému. Současný stav ekonomiky je navíc mnohem lepší než v roce 2008. Míra nezaměstnanosti je nízká a míra hospodářského růstu je kladná. Trh s bydlením je navíc v mnohem lepší kondici.“

Analytici nemají žádný klíčový bod obratu v dohledné době

Analytici se v nedávné době obávali krachu na trhu z několika důvodů. Mohl to být například zpomalený růst indexu S&P 500, zvýšená volatilita na trhu, která způsobila u řady investorů sentiment a nejistotu na trhu nebo obecný slet událostí za poslední roky. Ovšem tyto důvody, proč by mělo ke krachu na trhu dojít, se dají velmi jednoduše otočit.

Index S&P 500 v poslední době opět nabral na hodnotě a mohli jsme tak zaznamenat býčí obrat a přiklánět se opět o něco víc k možnosti, že S&P 500 opět vzroste na historická maxima do konce roku 2023 a investoři tedy místo o krachu spekulují o mírné korekci trhu v roce 2024, kdy by se index vrátil opět o trochu níže a potom pokračoval v jeho dosavadním stabilním růstu.

Níže si můžete prohlédnout graf indexu S&P 500 za posledních 6 měsíců. Červenou barvou je vyznačen obávaný zpomalený růst a poté si již můžete všimnout růstu na ceně.

Zvýšená volatilita na trhu je jistě důvod jisté nálady na trhu a obav některých investorů, avšak tato volatilita, která je už od doby pandemie trvale zvýšená, i když ne natolik, aby vyvolala krach trhu, je strukturálně rozložená a tak podle některých odborníků nehrozí pád trhu. Odborníci tedy tvrdí, že volatilita je tzv. “vstupní cena” do světa akciových investic, které mohou být v dnešní době v krátkodobém horizontu velmi nepředvídatelné. Investoři tedy musí přijmout určitou nejistotu za cenu toho, že dlouhodobě získávají výnosy z jejich investic, které mohou být akcie online.

Do roku 2024 stále existuje mnoho rizik, ale vzhledem k současné trajektorii a ekonomickým faktům na místě je krach akciového trhu nepravděpodobný. Rozhodně to není důvod, proč se příští rok vyhýbat investicím do akcií, ovšem je nutné si udělat dostatečný průzkum z více zdrojů a utvořit si tak vlastní názor.

Autor: Dmytro Spilka, finanční a technický spisovatel

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *