CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

25. 01. 2023

0 komentářů

Nesmrtelný Disney?

 

Dokázali byste najít člověka, který nikdy neslyšel o jediném díle této společnosti? Pravděpodobně ne. I přesto se akcie obchodují o 50 % níže. Disney Company slaví v letošním roce 100 let od založení, jaký bude její vývoj v následujících letech?

Loading



 

Zakladateli byli v Los Angeles bratři Walt (21) a Roy (30) Disneyové. Dnes Disney Company dává práci více než 180 000 lidem. Výtvory studia si mezi lidmi získaly oblibu. Velmi silné PR napomohlo k solidním ziskům, které pak společnost mohla investovat pomocí nákupů licencí nebo výstavby zábavních parků. Tyto investice postupem času tvoří další zisk, který je společnost schopna reinvestovat. Posledním z větších projektů je služba Disney+.

Co Disney všechno vlastní?

Aby společnost byla schopna dobrých změn, potřebuje kvalitní vedení. V listopadu 2022 byl oznámen návrat Roberta Igera (71) na pozici CEO. Nahradil Roberta Chapka (62), který v čele DIS stál od roku 2020. Nutno uznat, že za kormidlem stál v nelehké době, kdy byly zábavní parky uzavřeny z důvodu pandemie covidu-19.

Podíl zábavních parků na příjmech společnosti se pohybuje v nižších desítkách procent. Chapka ale provázely i aféry, například neshody s herečkou Scarlett Johansson. Jeho kroky jako CEO obecně působily mezi fanoušky kontroverze, nedokázal prý dostatečně dobře reagovat na rychle měnící se dobu, nepodařilo se mu vystoupit ze stínu jeho předchůdce.

S Igerem má Disney více než skvělé zkušenosti. Byl to právě on, kdo zodpovídal za akvizice Marvelu a Lucasfilm. Ve společnosti se poprvé objevil roku 1996, jeho spojení s firmou je tedy velké. Akcie na jeho příchod reagovaly růstem ceny o 7 %. Druhým dechem je ale potřeba dodat, že to Iger svěřil společnost do rukou Chapka, který podle něj měl být zkušenostmi připraven na vedení.

REKLAMA

Před Igerem stojí velký úkol, najít nového ředitele. Smlouvu podepsal na dva roky, první odchod ale několikrát oddaloval, k firmě má údajně hluboký vztah. Pro dlouhodobější časový horizont je tedy vedení firmy nejasné. V blízkých letech se můžeme těšit návratu legendy. Otázkou je, na jak dlouho a kdo po ní převezme pomyslné kormidlo. Problémů ve vedení si všímá i investor miliardář Nelson Peltz (80). Ten ve vedení vidí největší problém, se kterým se WDC potýká. Sám bojuje o místo ve správní radě.

Tržní kapitalizace společnosti se pohybuje kolem 160 miliard USD, PE je na úrovni 50. Pro porovnání uvedu společnost Netflix (konkurent na poli videoobsahu a produkce). Tržní kapitalizace rivala je 140 miliard USD, PE se blíží ke 30. Najít přímého konkurenta Disney je ale komplikované, na trhu si drží ojedinělé postavení, zasahující do širokého spektra odvětví. Proto porovnání berme pouze orientačně.

Aktuální ROE společnosti je 3,3 %, což je v odvětví považováno za nízké (průměr 10,7 %). Následující roky ale mají přinést 29% růst ročních příjmů. Tím se má ROE vyšplhat na hodnotu 10,7 %, vyrovná se tak průměru odvětví. Krátkodobá aktiva (29,1 miliard USD) pokrývají krátkodobé závazky (29,07 miliard USD). Tento poměr (current ratio) je roven 1, žádné viditelné problémy zde nejsou.

V dlouhodobém horizontu již závazky (66,18 miliardy USD) nejsou krátkodobými aktivy převyšovány, muselo by se sáhnout na dlouhodobá aktiva. Dlouhodobá aktiva mají hodnotu 174,53 miliardy USD, v případě nouze dokáží pokrýt dlouhodobá pasiva.

REKLAMA

Dluh společnosti je 48,4 miliardy USD, kapitál společnosti 108,4 miliardy USD, peníze a peněžní ekvivalenty 11,6 miliardy USD. Poměr čistého dluhu k vlastnímu kapitálu je tedy 33,9 %. (0,34 USD dluhu znamená pro Disney 1 USD kapitálu akcionářů.) Za posledních 5 let klesl poměr dluhu (čistý dluh + peníze a peněžní ekvivalenty) k vlastnímu kapitálu z 54,8 % na 44,6 %. Pokrytí dluhu provozními peněžními toky je pouze 12,4 %. Platby za úroky jsou EBIT kryty 4,7x. Během první poloviny roku 2020 DIS přestala vyplácet akcionářům dividendy. Analytici předpokládají návrat k dividendě koncem roku 2023. V předchozích letech se dividendový výnos z držení akcie pohyboval v rozmezí 1 až 1,6 %.

Cena akcie DIS na burze začátkem roku 2023: Žluté horizontální rovnoběžky znázorňují oblasti supportů a resistencí. Oranžová úsečka je hranice sestupného trendového kanálu.

Při pohledu na graf vidíte cenu v oblasti supportu (přibližně 91 USD za akcii). Aktuálně se cena pohybuje v sestupném trendu. Pokud by cena support prorazila, mohl by následovat pokles ceny až k dalšímu supportu (přibližně 43,5 USD). Zde byla cena naposledy v roce 2012, od té doby pokračovala v růstu, až do roku 2021.

REKLAMA

Vývoj ceny akcie v delším časovém horizontu: Během 2012 až 2015 cena nenarazila na support nebo resistenci.

Pro další vývoj ceny budou důležité ohlášené výsledky za 1. kvartál roku 2023 (8. února). Pozornost bude pravděpodobně upřena na streamovací platformu Disney+, konkurenta Netflixu.

Podíl služeb ve vyhledávání: Disney+ se drží kolem 10 %, stejně tak HBO, Amazon má přibližně dvojnásobek a Netflix prozatím kraluje s přibližně 30 %. Nicméně, hulu (15 %) spadá pod WDC.

Nejsilnější stránkou DIS je určitě historie značky. Vlastně se tímto vracíme na začátek, Disney si dokázala poradit v nelehkých časech, vždy přišla s něčím novým, má kvalitní produkt. A to souvisí i s největším aktuálním problémem Disney, stárnutí lidí na důležitých místech: tvůrci i ředitelé společnosti. Dle analytiků jsou akcie podhodnocené a férová cena má být mezi 130–140 USD. Pro krátkodobý vývoj ceny je nezbytné sledovat výsledky hospodaření v 1. kvartálu roku 2023. Největší transformací si WDC prochází změnou způsobu předávání obsahu spotřebitelům, apelem na streamovací služby. Dlouhodobý vývoj záleží na lidech nově příchozích do společnosti.

Autor: Miloslav Dymeš, analytik ECONET, redakčně upraveno

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *