CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 08. 2023

1 komentář

Investicím do luxusu nyní dominuje umění, ostatní typy prémiových aktiv zaostávají

 

Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII), který sleduje vývoj zhodnocení 10 typů luxusních sběratelských aktiv, vzrostl za období 12 měsíců k poslednímu červnu 2023 o 7 %. V porovnání s akciovým indexem FTSE 100, který vzrostl o 5 %, a zlatem, jehož hodnota se zvýšila jen o 1 %, šlo o solidní výkon. I tak se však jednalo o nejslabší roční výkonnost od 2. čtvrtletí 2021, což dokazuje, že ani tyto typy investic nejsou imunní vůči nejistotě na trhu.

Loading



 

Jednoznačným tahounem celého žebříčku bylo umění, jehož hodnota za sledované období vzrostla o 30 %. Výsledky aukcí v letošním roce však naznačují, že růst tohoto aktiva dosáhl vrcholu. Další dvě příčky žebříčku KFLII obsadily hodinky (10 %) a šperky (10 %), což dokazuje, že lidé stále rádi investují do osobních luxusních předmětů. Čtvrté místo obsadily mince s nárůstem cen o 8 %. Zpomalení růstu nastalo na trzích s vínem (5 %) a klasickými automobily (5 %). Navzdory tomu, že trh s automobily zaznamenal meziroční růst o 5 %, v letošním roce již poklesl o 7 %. Jde o citelné snížení oproti silnému výkonu v roce 2022, kdy hodnota klasických investičních automobilů vzrostla o 25 %.

„Ekonomická nejistota a vyšší úrokové sazby vrhají na luxusní sběratelské předměty nepříznivé světlo. Začínající sběratelé by se měli více soustředit na to, co jim přináší radost, bez ohledu na vývoj hodnoty těchto aktiv,“ komentuje situaci na trhu s luxusními alternativními investicemi Andrew Shirley, editor Knight Frank Luxury Investment Indexu.

Žebříček doplňují barevné diamanty (4 %), kabelky (1 %), nábytek (0 %) a vzácná whisky (-4 %). Vzácné láhve whisky, které mají v indexu Knight Frank Luxury Investment Index nejsilnější desetiletou výkonnost, jsou podle indexu sestaveného společností Rare Whisky 101 jedinou třídou aktiv, která zaznamenala zápornou roční výkonnost. Lahve s hodnotou nad 5000 liber v poslední době znovu zaznamenaly pokles. Některé značky si přesto vedly dobře, zatímco lídr trhu whisky Macallan zaznamenal obzvlášť výrazné ztráty a jeho index se za posledních dvanáct měsíců snížil téměř o 12 %.

Ekonomická nejistota a vyšší úrokové sazby ovlivňují nejen trh s luxusem, ale investiční trh obecně. Nicméně, jak ukazují naše statistky, i v této době rostou investice do umění. Je vidět, že solventní investoři hledají bezpečnou alokaci svých finančních prostředků“, uvádí Zdenka Klapalová, jednatelka české pobočky Knight Frank.

Knight Frank Luxury Investment Index, 2. čtvrtletí 2023, výkonnost za uvedené období

12 měsíců 10 let
Umění 30 % 109 %
Hodinky 10 % 147 %
Šperky 10 % 39 %
Mince 8 % 59 %
Auta 5 % 118 %
Vína 5 % 149 %
Barevné diamanty 4 % 13 %
Kabelky 1 % 60 %
Nábytek 0 % 36 %
Vzácná whisky -4 % 322 %

Investice do luxusu bývají úzce spjaty s nemovitostmi, které odráží preference svých majitelů. Standardně zahrnují větší počet ložnic, bazén, prostor pro skladování vína, parkování pro luxusní auta, trezor na cennosti a šperky a především – vhodný prostor pro umělecké sbírky. Hodnota těchto nemovitostí neustále roste. „Trofejní nemovitosti na českém i evropském realitním trhu jsou. Pozorujeme příležitosti k dobrým nákupům. Výhodné podmínky pro volný kapitál ale nemusí trvat dlouho“, doplňuje na závěr Zdenka Klapalová.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Vladimír

    30 srpna, 2023

    Musím teda říct, že mě pořadí v žebříčku docela překvapilo a čekal bych, že to bude jinak proházené. Hodinky na dvojce mě dost překvapily a vůbec bych je tak vysoko nečekal a kabelky jsou věc, kterou se tam zatím učím akceptovat, ale chápu, že i dámy hold mají své. Já začínám pozvolna s mincemi, ty jsou mi zatím nejlíp dostupné, mám pár pěkných kousků, nějaké dražší v omezeném počtu ražeb i nějaké unikátnější třeba z Nár.pokladnice, jsem v začátcích tak věřím, že se mi to postupně bude nabalovat.

    Odpovědět