CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Petr Fejtek

24. 01. 2008

9 komentářů

Nejraději hrajeme

 


 

Ne, že by se nálady našich investorů měnily, ale přece jen by se dalo říci, že se aspoň v koutě naší celonárodní hospody přestalo hrát "vole lehni" a přešlo se alespoň na žolíky.

Durch zajištěných fondů opět s více než 300 miliony pokračuje, mixy si však tentokrát s bezmála čtvrtmiliardou již bouchly do stolu. Týden byl navíc kratší, takže 565 milionů korun není výsledek špatný ani co do objemu.

Fondy peněžního trhu se musely spokojit se standardními 100 miliony, což jen o málo převýšilo další (také již standardní) odliv z dluhopisových fondů. Roční výnos fondů peněžního trhu je v průměru pouhých 1,9 %, není se tedy co divit, že s masivní reklamní kampaní nastupuje ING konto s 2 % úroků a snadnou internetovou obsluhou ověřenou novým konceptem přímého bankovnictví ING direct. Po zdanění sice zbude jen 1,7 %, ale to si u nás uvědomí jen málokdo. Odhaduji, že to tuší tak nejvýš 20 % lidí, tedy každý pátý. Přesně spočítat si to dokáže tak každý desátý… Anebo máte optimističtější zkušenosti?

Lidé o výnosy nestojí?
Nemusíme prý ale plakat, protože ani v EU není situace lepší. Studie o finanční gramotnosti obyvatel Evropské unie ukazují, že až 85 % lidí se pořádně nevyzná ve finančních službách a produktech. Snaha trochu zvýšit finanční vzdělání a edukační programy s cílem alespoň něco lidem vysvětlit, se tedy chystají nejen u nás.

A na dokreslení situace v Česku ještě údaj z bankovní statistiky: Za čtvrtletí fondy získaly asi 10 miliard korun, ale na netermínovaných vkladech v bankách za tu dobu přibylo přes 20 miliard korun. A na termínovaných vkladech dalších skoro 7 miliard korun.

V rámci kampaně spustil ING také ještě přímou webovou stránku ingkonto, protože jde o to, přilákat i tu "nevzdělanou" většinu, která internet používá asi jako hrábě… Já jim říkám čtenáři Blesku, ale faktem je, že i oni mají již většinou internet a na komplexních stránkách ING by se těžko orientovali. Jinak musím pochválit inovaci právě substránek ING fondů, kde jsou hezky zpřístupněny jak aktuální výkonnosti včetně grafů, tak možnost jejich porovnání. Trochu pracnější je jen zadávání hodnoceného období, což třeba ISČS vyřešila "živými" grafy, kde se výkonnost ukazuje tažením data pomocí myši (to ale neumožňuje porovnávání).

REKLAMA

Smíšené vystrčily hlavu
Na zmíněný čtvrtmiliardový příliv do banku mixů se poskládalo mnoho hráčů, nejvíc ale k pěknému výsledku pomohl IKS Fénix smíšený s víc než 90 miliony, jeho další dva bratři balancovaní donesli dalších 65 milionů korun. Nemůžeme pominout ani 50 milionů fandů nemovitostních (KB realitních společností a ČPI nemovitostních akcií), i když právě ony za týden skoro procento ztratily.

Zdá se tedy, že mnohý klient Komerční banky si v rámci jarní restrukturalizace část z více než 300 milionů vyzvednutých předminulý týden z peněžního trhu vsadil alespoň do desetníkového mariáše.

Zajištěná nuda, akciové fondy stále bez zájmu
V hracím automatu zajištěných fondů je nejžádanější ČSOB Bankovního růstu, který se 170 milióny korun sám zvládl přes polovinu tržeb branže. Spolu s ostatními bratříčky pak tři čtvrtiny.

Z ostatních stojí za řeč již jen necelých 50 miliónů Maxe 9, ale také proto, že Česká spořitelna po inventuře vytáhla z talónu novinku ČS-ZF 27 až v květnu a seznámit se s ní musí nejen klienti, ale zejména bankovní personál. Standardní pětileté zhodnocení visí na třech světových indexech – DJ EuroStoxx 50, S&P 500 a Nikkei 225 a bude vypočítáno jako průměr z kladných (!) nárůstů koše indexů ve 20 čtvrtletních pozorovacích obdobích.

S akciovými fondy stále nikdo hrát nechce, navíc mnohým zhořkla turecká káva, takže paradoxně vyhráli ti, kdo své investice v ISČS Sporotrendu už v minulosti schovali někam jinam. Tento týden k nim přibylo dalších 70 milionů korun. Důvodem byla vyhrocená politicko-bezpečnostní situace v Turecku spojená s prezidentskými volbami, což způsobilo hluboký pokles tamních akciových trhů. ISČS Sporotrend má vůbec tak trochu smůlu – loni ho ťal pokles turecké libry, letos zas tohle. Za rok tak vykazuje výkonnost pouhých 13,25 %, když za minulý týden ztratil další víc než 3 %. Dlouhý nos tak na něj může dělat třeba ING Český akciový s ročními 18,15 %. Přesto i z něj přes 20 miliónů korun odešlo. Trvalkou v naší zahrádce je u poradců zvláště oblíbený Conseq akciový, který se na roce blíží ke 20% laťce.

REKLAMA

Část podílníků Sporotrendu se zřejmě přesouvá ke globálnějšímu ISČS Top Stock, kam přišlo jen o málo méně, než ze Sporotrendu odešlo – ovšem 3,5 % Top Stocku na roční výkonnosti je ke karbaníkově usedavému pláči.

Naopak při pohledu na výkonnost přímo šokuje ČSOB Realitní mix, který měl první narozeniny a na dortu úžasných 30 %. Kdo loni na jaře nezaváhal, tomu patří potlesk na mistrovství pokeru. Tentokrát do něj ale přišlo jen málo přes 10 miliónů, takže akciové fondy v celkovém součtu opět 20 miliónů korun tratily a v celkovém letošním pohledu se propadají stále hlouběji i v okresním turnaji černého Petra.

Akciový poker pokračuje
Plátýnko gotesu akciových trhů mělo týden opět silně rozháraný, třeba asijské trhy pod vlivem dalšího zvýšení povinných minimálních rezerv čínských bank z 10,5 % na 11 %. Celkový MSCI Asia-Pacific tak startoval z nejnižší úrovně od 19. dubna. Z již zmíněného Turecka investoři vybírají zisky a 6,5% pokles tureckého indexu by mohl spustit odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů.

Po čtyřdenní korekci se však vzpamatovala Asie, turecká infekce se (zatím) nešíří, Evropský trhům se zalíbila dubnová měsíční rallye a Americké akciové trhy stále drží pozitivní náladu investorů. Důvodů je hned několik: lepší hospodářské výsledky společností indexu S&P 500 než analytici očekávali, nezměněná inflace, lepší produktivita práce, akviziční euforie. A když Microsoft začal mlsně pohlížet na Yahoo, ceněné na 50 miliard dolarů, akcie Yahoo vylétly o +13 %.

U nás se hraje 100 + 7 lepších s kartami ČEZ. Patria Finance a Wood & Co. jako dva nejaktivnější obchodníci s titulem realizují v příštích 18 měsících program zpětného odkupu akcií. Výroční valná hromada ČEZ schválila share buy back až 10 % čili 59 milionů vlastních akcií. Už nakupuje a na webu ČEZ zveřejňuje jak množství nakoupených akcií, tak jejich průměrné ceny. Ty tak ovládají pražský trh a testují historická maxima, ale také silně kolísají. Třeba ve čtvrtek o půl čtvrté vyhodily jističe a z dopoledních 1065 korun kurz padl zas o 30 dolů. Opačně se vyvíjel pátek, kdy ale trh z dřímoty probralo až vysoké napětí čtvrt hodiny před závěrem.

REKLAMA

Amerika a po ní i Asie však neohroženě pokračovaly na cestě vzhůru. Konečně od září roku 2000 padla technická a psychologická hranice 1500 bodů na indexu S&P 500, celkový MSCI Asia-Pacific Index vzrostl o 0,7 %. I Evropa se zelenala, ovšem květen zůstává v podvědomí investorů, kteří místo Máchova Máje recitují otřepané "sell in may and go away". Jen drsňáci si prozpěvují srdce jako kníže Rohan musíš mít, protože ani ČEZ již v pátek neodkupoval…

Hráči se scházejí v RM-Systému
Překvapivý výsledek přinesl průzkum agentury Mediaresearch z letošního dubna "Jak Češi obchodují s akciemi", ze kterého vyplývá, že s akciemi obchoduje 15 % respondentů. Jde ovšem o průzkum prováděný prostřednictvím internetu, což přece jen přináší již jistý "předvýběr" vzorku. Response je sice vysoká (kolem 65 %), ale i ta jistě posouvá výsledná data.

Tak či onak, z jistého nadhledu lze trendy či obecnější závěry nepochybně učinit. Nepřekvapí celkem zřejmá sociodemografická struktura, status i regionální rozložení aktivních investorů. Podle výzkumu také přes 83 % z nich obchoduje prostřednictvím jedné společnosti. Možná zajímavější je převaha RM-Systému se 43 % tohoto vzorku internetové populace, Fio se umístilo s 18 % na druhém místě, Brokerjet s 15 % na třetím, Patria až na čtvrtém místě se 7 %. To zřejmě i potvrzuje úspěšný růst RM-Systému, který zejména zavedením EasyClicku, prodloužením doby obchodování i plánovaným rozšířením počtu obchodovaných akcií vyrazil do ofenzívy právě za retailovými klienty.

Ještě zajímavější je však analýza odpovědí těch, kteří zatím s akciemi neobchodují: jen pouhá čtvrtina z nich o tom totiž ani neuvažuje, zatímco tři čtvrtiny z nich jsou ochotny se tou myšlenkou zabývat. Bohužel jen 9 % vážně, 33 % občas a dalších 33 % by potřebovalo další informace. "Nepochybuji, že podíl investorů se bude i nadále zvyšovat s tím, jak se obecně bude zvyšovat gramotnost společnosti v této oblasti a poroste její bohatství," zhodnotil Marek Polka, vedoucí Klientské divize Fio, brokerské společností, která nedávno RM-Systém koupila.

Investiční hra s milionem
Připomeňme také hru, kde do začátku každý dostane milion korun, a kterou spustil právě RM-Systém spolu se servery Finance.cz a Seznam.cz a ČeskéNoviny.cz. Každý si může vyzkoušet reálné obchodování na akciovém trhu s virtuálními penězi a investovat lze do výběru tuzemských, německých i amerických akcií.

Celkový vítěz bude vyhodnocen až na konci června, ale pěkné ceny lze vyhrát i ke konci dubna a května: na nejlepší čeká 100 letenek podle vlastního výběru po Evropě, LCD monitory, fotoaparáty, MP3 a další.

Je to snadné – přihlásit se na adrese www.investička.cz, registrovaní uživatelé výše jmenovaných serverů nemusí ani to. Pak jde již jen o to, vydělat nejvíc! S fiktivními penězi se totiž nikdo nemusí bát rizika. To je také cíl a smysl celé hry: vzdělání a osvěta pod heslem "investiční univerzita zadarmo".

Loading

Vstoupit do diskuze 9 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Finanční trhy červen 2020

Jak si vedly finanční trhy v červnu

Je nutno říct, že po pár měsících skepse a negativní nálady se na trzích v červnu projevovala víceméně pozitivní nálada. Koronavirus skončil a je na čase růst, alespoň tak nějak trhy interpretovaly postupná uvolňování protikoronavirových opatření.

Text: Hana Bartušková

08. 07. 2020

Proč dolar oslabuje?

Proč dolar oslabuje aneb spadne dolar o třetinu?

Profesor Stephen S. Roach není ve světě ekonomie „žádné ořezávátko“ a pokud on věští problémy dolaru a jeho oslabení až o 35 procent, nelze to brát na lehkou váhu. Na druhou stranu – žijeme v době, kdy bombastické předpovědi přitahují.

Text: Luboš Smrčka

24. 06. 2020

Finanční trhy květen 2020

Jak to šlo na finančních trzích v květnu?

Květen byl stále výrazně ovlivňován koronavirovou pandemií, která v podstatě během března a dubna postupně ochromila všechny finanční trhy a následně se přelila i do reálné ekonomiky. Květen byl ovšem oproti předcházejícím měsícům definován nastupující obnovou a růstem především na finančních trzích. 

Text: Hana Bartušková

04. 06. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Mario

    8 května, 2007

    Fascinuje mne, jak poslední dobou všichni vzhlíží k zajištěným fondům jako k bohu. Co je doma, to se počítá, pánové. Ovšem neuvědomujou si, že podle mě tím okrádají sami sebe. Je to jen marketingový trik, kterým se těm žroutům daří oblbovat lidi.

    Nyní nastává nová éra: nemovitostní fondy. Na západ od nás mají investičky potíže, prakticky rostou jen díky zhodnocování prostředků. A po těchto fondech za chvíli ani pes neštěkne, ale tady z nich bude každý na vrcholu blaha.
    Reklamní masírování, to je síla…

    Odpovědět

  • Rosťa

    8 května, 2007

    To je to, co mě přesně na tomto servru vadí. Pane Bouček, proč se tu třeba neřeší možnosti investic do nemovitostí. Velmi by mě zajímal názor pánů odborníků Traxlerů, Hanzlů, Lenerů, jejichž články a vůbec příspěvky jsou velmi zajímavé. Proč pořád řešit fondy?? Kiyosaki se na finančních servrech objevuje dost často a nevím, proč se k tomu nikdo blíže nevyjádří. Ředitel Realitního centra Řehulka, který je autorem publikace o investicích do bytů , doporučuje tento přístup jako daleko bezpečnější alternativu před investováním do fondů, kde zaplatíte vstupní poplatek tak jako tak bez ohledu na výnosy. Je to tak trochu jako zaplatit si drahého právníka, který Vám nevyhraje soudní spor.

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    9 května, 2007

    Rosťo, nyní jsem dopsal čtvrtý díl mého seriálu o struktuře portfolia. Tentokrát jsem se zaměřil na komodity. V příštím díle mám v plánu psát o nemovitostech. Takže můj názor se brzy dozvíte. 😉 A třeba podnítí i jiné diskutující, aby zde napsali svůj názor.

    Akorát mě zarazilo to spojení „pánů odborníků“. Já se za žádného velkého odborníka nepovažuji. Tolik zkušeností zatím nemám. Prostě jen dělám to, co mě baví, a snažím se to dělat co nejlíp. Kdo je to vlastně odborník? … líbí se mi, co prohlásil Niels Bohr: „Odborník je člověk, jenž se dopustil všech možných chyb ve velmi úzkém oboru.“

    Jinak když kupujete byt, taky platíte některé poplatky bez ohledu na to, zda to bude výnosná investice. 😉 Zvlášť když využijete služeb RK. ;-))

    Odpovědět

  • Roman Scherks

    9 května, 2007

    Jsem velice zvědavý na páně Traxlerovo avizované pokračování seriálu věnované nemovitostem a hlavně na diskusi.
    Když si projdete na konkurenčních serverech články typu „kupte nemovitost jako investici“, tak většinou je autor strhán jako snílek a lobbista pro RK apod.

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    9 května, 2007

    Investovat do nemovitostí neznamená pouze jít si koupit nemovistost. Existují nemovitostní fondy, real-estate certifikáty apod.
    Ve watchlistu mám např. tento instrument, o kterém reaálně uvažuji http://zertifikate.onvista.de/snapshot.html?ID_INSTRUMENT=13919383
    A samozřejmě existují i další možnosti, širší výběr je kdispozice zde: http://www.zertifikatejournal.cz/download/ZJ-MF_Immobilien_2007-05-07.pdf

    S pozdravem M.P.

    Odpovědět

  • Roman Scherks

    9 května, 2007

    Dobrý den. Samozřejmě máte pravdu, že jsou možné i nemovitostní fondy, dokonce už i české. Ale já jsem příspěvek, na který jsem reagoval, pochopil tak, že pána zajímají přímé investice do nemovitostí., tedy jejich přímá koupě do vlastnictví. Zejména proto, že citoval p. Řehulku, který hodně publikuje články na toto téma. Hlavně jsem jeho články četl před časem na penize.cz.

    Odpovědět

  • Karel Jaroš

    8 května, 2007

    Jaký je prosím Vás rozdíl mezi škodovém a obnosovém pojištění? Na co se vztahují a co to znamená?

    Odpovědět

  • Tomáš Tyl

    8 května, 2007

    U škodového pojištění vyplácí pojišťovna peníze podle výše škody (majetková pojištění), u obnosového se při vzniku pojistné události vyplácí předem dohodnutá suma (rizikové a úrazové pojištění).

    Odpovědět

  • Václav Kaucký

    9 května, 2007

    Dobrý den. Chci se Vás (fin.poradců) zeptat, jestli když má klient auto a povinné ručení a třeba i havarijní pojištění, jestli to s klientem řešíte? Třeba jestli by ho zajímalo něco výhodnějšího apod.? Ptám se tak všeobecně, jelikož se mi blíží schůzka s fin.poradcem, vlastním auto a tyto pojištění, tak co můžu na toto téma čekat. Děkuji 🙂

    Odpovědět